www.baskentgazete.com.tr’ye sergideki eserlerini anlatan Tepecik, 25 Ağustos 2018’deki Kurban Bayramı öncesi Rize İyidere'de hayvan pazarından kaçan, üç gün sonra Trabzon'un Sürmene ilçesinde denizde bulunan boğanın yüzündeki acıyı resmettiğini anlattı.
Buna benzer 350 civarında çalışmaları olduğunu ve tüm çalışmalarının sadece kendi tasarımı olduğunu, hiçbir ressamın etkisini resimlerine yansıtmadığını, esinlenmediğini de anlatan Adnan Tepecik, acı çeken hayvan resimlerini dizi haline getirdiğini söylüyor.
İnsana doğal gelen, hayvanda acı oluyor
Bu şekildeki eserleri ile hem hayvanlara yapılan eziyeti, hem de içlerindeki acıyı dile getiremeyen hayvanların insanlar için doğal olan örneğin kurban bayramı esnasında yüzlerindeki acılarını insanların anlaması için resmettiğini söylüyor.
Burnuna ip takılan ayı resmini gösterirken Tepecik, “O ip hayvanın iki burun deliğinin arasından geçirilmesi ile hayvanın kontrol altına alınmasında ayının yüzündeki acıyı resmettim” diyor.
Canlılara yeni bir bakış…
Yine bir başka resminde bir hayvanın gördüğü eziyet sonrası dilini dışarı çıkarmasını da resmeden Tepecik, “Bütün bunlar benim için canlılara yeni bir bakış açısıdır” diyor.
Hollywood’dan etkileniş
Sergisindeki ‘Sivrisinek’ çalışmasını anlatırken, “insanlar arasında ‘bir şeyler değişti hayvanlar farklı bir forma girdi, virüsten oldu’ şeklinde sözleri olur” diyerek şöyle devam etti: “Ben burada sivrisinek çalışması yaptım. Burada farklı bir formata dönüştüğünü resmettim. İğnesi kılıç haline gelmiş mesela. Sonra ben bunu bir heykel haline getirdim. Bu çizimimin heykelin de yaptım. 2 metrelik bir heykel. Aslında bunun iyi bir bronz heykeli yapılabilir onun üzerinde duruyorum.”
Bir başka resimde ise Hal’de koyun kellerinin önce fotoğrafını çekip sonra resmettiğini anlatan Tepecik, bir çalışmasında da bir canlının farklı bir canlı ile birleştirilmesini çizgilere döktüğünü anlatıyor. Tepecik, “Hollywood filmlerinde çok yapılır bir canlının farklı bir canlıya dönüştürülmesi. Hollywood sektörü önce bunu yapar, robota haline getirir, sonra bunu savaş sanayisine dönüştürür ve kullanır. Felsefesi böyledir. Yapılan her şöy önce tasarlanır, çizilir, çalışılır, sonra bu acaba savaşta bir makine gibi nasıl kullanılır” diyor.
20 yıl önce başladım
Bu şekilde resimlere 20 sene önce başladığını anlatan Tepecik, 2014 yılının bir çalışması gösteriyor. “Böyle metafor çalışması yapıyorum. Canlıları bir araya getiriyorum, acaba ortaya ne çıkar diye özgün çalışmalarım oluyor” sözleri ile anlatıyor iç dünyasını.
Adnan Tepecik kimdir?
Yüksek öğrenimini Gazi Üniversitesi, Gazi Eğitim Fakültesi, Resim-İş Bölümü’nde tamamladı. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi’nde yüksek lisans eğitimi gördü ve Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nden yüksek lisans, doktora ve sanatta yeterlilik derecesi aldı. Dünya Bankası bursuyla İngiltere’de öğrenme kaynakları konusunda ihtisas eğitiminde bulundu.
Adnan Tepecik 12 kişisel sergi açtı ve 4 ödül aldı. Sanat ve tasarım alanında 7 kitap yayınladı. Türk Patent Enstitüsü onaylı 8 adet patent ve faydalı model buluş sahibidir. Gazi Üniversitesi’nde bölüm başkanlığı, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde dekanlık görevinde bulundu. Halen Başkent Üniversitesi, Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dekanı olarak görev yapıyor.