2019 yılına kadar marketlerin ücretsiz verdiği poşetlerin iktidar tarafından 25 kuruş olarak fiyatlandırıldığını belirten Gürer,  Resmi Gazete'de yayımlanan kararla, alışverişlerde kullanılan plastik poşetlerin geri kazanım katılım payı, yeniden değerleme oranı olan yüzde 43,93 zamla adet başına 86 kuruşa yükseltildiğini belirtti. Tarım Kredi Marketlerinin bazı şubelerinde poşet yerine yalnızca bez torba verildiğini ve bez torbanın adedinin 5 liradan satıldığının altını çizen Gürer, ''Bir poşet dahi vatandaşa çok görülüp gelir için kapı aralandı. Bakanlık, 2020 yılında 23 milyon poşetin ücretlendirme uygulamasına tabi tutulduğunu açıklamıştı. Süreç başlangıcında kısmen poşet kullanımı düşse de günümüzde tekrar olağanlaştı ve market alışverişlerinde poşet tüketimi gözle görülür şekilde arttı. Değişen tek şey poşet fiyatlandırılması oldu. Son poşet fiyat artışı da poşeti bir ticari kazanç kapısına dönüştürdü'' dedi.

''İKTİDAR BULDUĞU HER FIRSATI GELİR KAPISINA ÇEVİRİYOR''

iktidarın halka veren değil, yalnız alan bir anlayışla serbest piyasa ekonomisi kurallarını acımasızca uyguladığını ifade eden Gürer, ''Bulduğu her fırsatı bir gelir kapısına çeviriyor. Yandaş şirketlere her türlü kolaylık yaratılırken vatandaşın ücretsiz aldığı poşet dahi bir gelir kapısı olarak değerlendiriliyor. Alışveriş varsa orada taşımak için de poşete ihtiyaç var. Bunu müşterisine ücretsiz veren satıcıya 'Hem sana hem bana ek gelir kapısı' diyerek fiyatlandırma yapan, bunu da 'Daha az atık' kılıfına sokup uygulamaya sokan iktidar, bu kere fiyatlandırmada artış getirdi. Poşet artışı yeniden değerlendirme oranı yüzde 43 olarak belirlenirken, asgari ücrette artışın yüzde 30 olarak belirlendiği dikkate alındığında, alırken bonkör, verirken ne kadar sıkı hesap yaptığı görülüyor” ifadelerini kullandı.

''FAHİŞ FİYATA GÖZ YUMULUYOR''

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, serbest piyasa ekonomisi ile fiyatların satanlar tarafından kafasına göre belirlendiğine işaret ederek, “AKP iktidarları marketlere doğrudan üreticiden ürün alma yetkisi verdi ve bu yolla marketler sözleşmeli tarım yapıyor. Aracısız ürün alan marketlerin fiyatlarının, birden çok el değiştiren ürünlerden daha yüksek fiyatla satıldığına dikkat çekti. Gürer, iktidarın fahiş fiyatla mücadele ettiği izlenimi yaratıp fahiş fiyata göz yumduğunu söyledi. Rafta her hafta artan fiyatlara görmezden gelen ve algı ile fiyat artışlarını seyrettiği izleniminden sıyrılmaya çalışan iktidar, poşet fiyatına dahi artıştan geri durmadı. Tüm ürünler vergi artışı bütçede en az yüzde 44 ortalamasında olduğuna göre fiyatların da bu oranda artması olağan görülüyor.” dedi.

Muhabir: Muhammed Ali YAHŞİ