CHP Muğla Milletvekili Cumhur Uzun, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın müjdeleyerek “Emekliler Yılı” olarak ilan ettiği 2024 yılına dair verilen sözleri ve yapılan projeleri TBMM Gündemine taşıdı. Cumhurbaşkanı Cevdet Yılmaz’ın yanıtlaması istemiyle hazırladığı soru önergesini TBMM Başkanlığı’na sunan Uzun: “Cumhurbaşkanı Erdoğan Ocak ayında; Ömürlerinin en güzel yıllarını; aileleriyle birlikte ülkemiz ve milletimiz için çalışarak, Türkiye için katma değer üreterek harcayan emeklilerimizi baş tacımız olarak görüyoruz.” diyerek 2024 yılını emekliler yılı olarak ilan etmişti. Bu sözler üzerine büyük beklentiye giren milyonlarca emeklimiz için geçen bir yılda birkaç küçük indirimin dışında başka hiç bir şey yapılmadığı gibi hayat standartları açıklamanın yapıldığı günden bugüne daha da düştü.” dedi.
EMEKLİ MAAŞLARI AÇLIK SINIRININ ALTINDA KALMAYA DEVAM ETTİ
Emekli maaşlarının açlık sınırının dahi çok altında kaldığını kaydeden Uzun, “2024 yılının Emekli Yüzyılı ilan edildiği dönemde 10 bin lira olan en düşük emekli maaşına Temmuz ayında seyyanen 2 bin 500 lira zam yapıldı ve 12 bin 500 lira oldu. AKP’nin ilk iktidara geldiği gün en düşük emekli maaşı 1,5 asgari ücret düzeyindeydi. Bugün ise en düşük emekli maaşı 0,73 asgari ücret düzeyinde. O dönem 1 aylık maaşı ile 8 çeyrek altın alabilen emekli yurttaş bugün iki buçuk çeyrek altın ancak alabiliyor. Sadece maaşlar değil, emekli bayram ikramiyeler de düştü. AKP öncesi emekli olan bir vatandaş orta halli bir daire satın alabilirken bugün verilen ikramiye ile bırakın daire almayı 2 yıllık kirasını zor ödüyor.” dedi.
BAYRAM İKRAMİYELERİ 222 DOLARDAN 87 DOLARA DÜŞTÜ
Uzun: “ Partimizin haklı talebi ve kararlı duruşuna direnemeyen iktidar eksik de olsa Ramazan ve Kurban bayramlarında emekli vatandaşlarımıza ikramiye ödemeye başlamıştı. 2018 yılında 1000 lira olarak ödenmeye başlayan bu ikramiyeler aradan geçen 6 yılda sadece 3000 liraya çıkartıldı. Cumhuriyet Halk Partisi olarak bayram ikramiyelerinin artırılması gerektiğini söyleyip kanun teklifleri verdik bunların hiçbiri kabul görmedi. Geldiğimiz noktada 2018 yılında 222 dolar ve ya 3,3 çeyrek altın alınabilen bir bayram ikramiyesi ile Emekliler Yılı ilan edilen yılın sonunda bugün 87 dolar ve ya 0,59 çeyrek altın ancak alınabiliyor.” şeklinde konuştu.
"EMEKLİLER YILINDAN HUZUREVİ FİYATLARI DA NASİBİNİ ALDI 2024’DE FİYATLAR %300 ARTTI"
Çoğu emekli vatandaşların kaldığı Huzurevlerine 2024’de %300 ila %360 oranları arasında zam yapıldığını kaydeden Uzun şunları ifade etti:
“Cumhurbaşkanı Erdoğan bu yılı “Emekliler yılı” ilan ederken ‘Emeklilerimizin hak ettiği saygıyı görmesi, hayatlarının bu özel dönemlerini daha huzurlu, daha sağlıklı ve güven içinde geçirebilmeleri önceliklerimiz arasında yer almaktadır.’ İfadelerini kullanmıştı. 15 bini devlet 11 bini özel Huzur evlerinde kalan yaşlı vatandaşlarımızın artan fiyatlarla adeta huzuru kaçtı. Huzurevlerine bu yıl %300 ila %360 arasında zam yapıldı. Tepkiler üzerine fiyatlarda düzenlemeye gidilse de değişen çok şey olmadı.”
"EMEKLİLERİMİZİN ÇOĞU GEÇİNMEK İÇİN ÇALIŞMAYA DEVAM EDİYOR"
Emekli vatandaşların geçinmek için çalışmaya devam etmek zorunda kaldığını kaydeden Uzun: “Sözde bu yıl emekliler yılı olarak ilan edilse de açlık sınırının altında bir maaşa mahkum edilen yüzbinlerce insan halen çalışmaya devam ediyor. Geçtiğimiz aylarda biri 72 diğeri 79 yaşında olan emekli iki vatandaşımız çalıştıkları inşaattan düşerek hayatını kaybetti. Torunlarına harçlık dahi veremeyen emeklilerimiz ölümü göze alarak halen ağır işlerde çalışıyor. Her fırsatta kültürümüzden, milli ve manevi değerlerimizden dem vuran iktidar, emekli ve yaşlı vatandaşlarımızın sorunlarının çözümüne dair atması gereken adımları atmak yerine ülkemizin kaynaklarını har vurup harman savurmaya devam ediyor. Emeklinin de emekçinin de artık tek çözüm yolu kalmıştır. Önümüzdeki ilk seçimlerde vatandaşlarımız halkını ezen bu iktidarı tarihin tozlu raflarına kaldırmalıdır.” dedi.
CHP’li Uzun’un Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’a yönelttiği sorular;
2024 yılını emekliler yılı olarak ilan eden Cumhurbaşkanı: “2024 yılında, çalışma ve sosyal güvenlik başta olmak üzere emeklilerimizin yaşamlarına katkıda bulunacak pek çok yeni projeyi hayata geçiriyoruz.” Demişti. Bu yıl emeklilerimiz için hayata geçirilen projeler neler olmuştur?
1. Açıklamanın yapıldığı tarihte 10 bin lira olan emekli maaşına aradan 6 ay geçtikten sonra seyyanen 2 bin 500 TL zam yapıldı. Açlık sınırının dahi çok altında olan emekli maaşlarını, emekliler yılı bitmeden asgari ücret düzeyine çıkarmayı düşünüyor musunuz?
2. İlk ödenmeye başlandığı yıl; 222 dolar, 3,3 çeyrek altın alınan emekli bayram ikramiyesi ile emekli yılı ilan ettiğiniz 2024 yılı ramazan bayramında 93 dolar, 0,65 çeyrek altın, kurban bayramında 92 dolar 0,70 çeyrek altın alınabildi. Bugün ki fiyatlarla ise 87 dolar, 0,59 çeyrek altın ancak alınabilmektedir. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın emeklilere verdiği sözü tutmaya dönük olarak bayram ikramiyelerini yıl bitmeden önümüzdeki bayram için müjde vermek adına asgari ücret düzeyine ya da en azından ilk ödenmeye başlandığı yılki alım gücüne çıkarmayı düşünüyor musunuz?
3. “Emeklilerimizin hak ettiği saygıyı görmesi, hayatlarının bu özel dönemlerini daha huzurlu, daha sağlıklı ve güven içinde geçirebilmeleri önceliklerimiz arasında yer almaktadır.” İfadeleri ile duyurulmasına rağmen, emekli yılında çoğu emekli olan 15 bini devlete ait olmak üzere toplamda 26 bin yaşlımızın kaldığı huzurevlerine %300 ila %360 arasında zam yapılmasının nedeni nedir? Bu zamlar geri alınacak denilmiş ve yeni fiyatlar açıklandığında ise yine %100 ila %350 zam yapıldığı görülmüştü. Bu zamları geri almayı ya da yeni bir indirim yapmayı düşünüyor musunuz?
4. 2024 yılında şehirlerarası yolcu taşımacılığına %60’a yakın YHT bilet fiyatlarına son bir buçuk yılda %151,2 zam yapılmışken emekli yılı kapsamında emekli vatandaşlarımız için şehirlerarası yolcu taşımacılığında %20, demiryolu taşımacılığında %10 indirim yapılmasını yeterli buluyor musunuz? Bu indirim miktarlarını artırmayı düşünüyor musunuz?
5. Emeklilerimiz, 2023-2024 akademik yılının tamamlanmasından sonra temmuz ayında 1 aylığına açılan KYK yurtlarında, 15 Temmuz-15 Ağustos 2024 tarihleri arasında bir hafta süreyle ücretsiz misafir edilecekti. Bu tatil için kaç emeklimiz başvurdu? Başvuran emeklilerimizden kaçı bu imkandan faydalanabildi? Bu uygulamayı önümüzdeki yıllarda da devam ettirerek 3 ay’a çıkarmayı düşünüyor musunuz?
6. Geçtiğimiz aylarda biri 72 diğeri 79 yaşında olan emekli iki vatandaşımız çalıştıkları inşaattan düşerek hayatını kaybetti. 24.12.2024 tarihi itibariyle emekli olmasına rağmen halen çalışan kaç emeklimiz bulunmaktadır? Bunlardan kaçı 60 yaş ve üzerindedir? Emekli vatandaşlarımızın, ilerleyen yaşına rağmen çalışmak yerine huzurlu bir emeklilik geçirmesi adına emekli yılı bitmeden bu soruna dair köklü bir çözüm bulmayı düşünüyor musunuz?
7. 2024 yılı ve 2025 yılında emekli olacaklar arasında enflasyondan kaynaklı oluşacak farkı emekliler leyine yeniden düzenlemeyi düşünüyor musunuz? Daha önce söz verdiğiniz küçük esnafın prim ödeme gün sayısını 7200’e düşürmeyi düşünüyor musunuz? Kademeli emeklilik için yine emekliler yılı bitmeden bir düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz?