Muhammed Ali YAHŞİ

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Adalet Bakanlığının, bütçesinin görüşüldüğü Plan ve Bütçe Komisyonu Toplantısına katılarak ilgili bakanlığın faaliyetleri ve ülkemizde adaletle ilgili aksaklıklar üzerinden ağır eleştirilerde bulundu. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un sunumunun ardından söz alarak Bakan Tunç’un, sunum konuşmasında ifade ettiği "Demokrasi ve hukukun üstünlüğü; kamu güvenliğinin, sosyal barışın, toplumsal ilerlemenin ve ekonomik büyümenin temel şartıdır. Aynı şekilde, hak ve özgürlüklerin yegâne güvencesinin de demokratik hukuk devleti olduğu kuşkusuzdur” şeklindeki sözlerine atıfta bulunan Gürer, “Bu söze katılmayan olmaz ama bu sözlere uygun bir adalet kavramından ülkemizde bugün söz edilebilir mi?” diye sordu.

“SİYASİ İKTİDARIN GİTTİĞİ YOL, YOL DEĞİLDİR” 

Vatandaş için iktidarın adaleti istediğine göre şekillendirdiği düşüncesinin artık genel kanıya dönüştüğünü anlatan C Gürer, “Gücü olanın, arkası olanın ya da siyasi iktidarın istediği biçimde adaletin şekillendiği inancı derinleşmektedir. Hukukun tartışıldığı yerde ekonominin de düzelmesi, yabancı sermayenin de bu ülkeye gelmesi için yapılan çalışmaların da sonuç vermesi olası değildir. Hak, hukuk, adaletin olmadığı yerde sorunlar azalmaz, artar. Siyasi iktidarın bu bağlamda gittiği yol, yol değildir” ifadelerini kullandı. 

“YARGIDA HEDEF SÜRELERİ TUTMUYOR”

Ülkemizde adaletin yavaş işleyişiyle ilgili de eleştirilerde bulunan Gürer, yargıda hedef sürelerin çoğunlukla tutmadığını ve vatandaşın adalete ulaşımında sorun olduğu yönündeki gözlemlerinin kendilerine kadar ulaştığını vurguladı.

“İNFAZ KORUMA MEMURLARINA VERİLEN SÖZLER TUTULMALI”

Adalet Bakanlığı çalışanları ve infaz koruma memurlarının özlük haklarının iyileştirilmesi ve tüm adliye çalışanlarının ek katsayıyla düzenlemelerinin sağlanması yönündeki taleplerini de aktaran Gürer, “İnfaz koruma memurları ve adliye çalışanlarının durumları mutlaka iyileştirilmelidir. Zor şartlarda mahkûmlarla benzer koşullarda yaşayan infaz koruma memurlarına verilen sözler tutulmalıdır” dedi.

“CEZAEVLERİNDE PSİKOLOG VE SOSYOLOG SAYISI ARTIRILMALI”

Konuşmasında çocuk suç oranlarındaki artışa da dikkat çeken Gürer, 2022 yılında çocukların suç dosya sayısının 91.619'a yükseldiğini aktaran Gürer, 2017-2022 yılları arasında çocuk ağır cezada açılan dosya sayısında yüzde 62 oranında artış olduğuna işaret etti. 2022 yılı çocuk ceza ve çocuk ağır ceza mahkemelerinin dosyasının beş yılın en yüksek seviyesine ulaştığını da belirten, “Suça sürüklenen çocukların yüzde 85'i erkek; eğitim kaybı, istihdam sorunu, psikolojik olumsuzluklar, aile ilişkilerinde bozulma gibi erken yaşta çocukların suça yöneldiği görülüyor. Bu bağlamda Adalet Bakanlığı cezaevlerinde psikolog, sosyolog gibi onlara eğitim verecek kişi sayılarını artırmalı çünkü bu çocukların yeniden topluma kazandırılabilmesi için oradaki farklı ve olumsuz koşullardan etkilenmemeli” diye konuştu.

Gürer, “Cezaevlerinde bildiğiniz gibi farklı yapılanmaların da varlığı bir gerçek, bu ne kadar uğraşılsa da ortadan kaldırılamıyor ama çocuklar cezaevinde ise o çocukların hem eğitimi sağlanmalı hem de psikologlar, sosyologlar orada görevlendirilerek bu bağlamda çalışmalar yaratılmalı” ifadelerini kullandı.

Editör: Ezgi Bardakçı