Gürer, hayvancılık sektörüne dair çeşitli soruları içeren yazılı önergesini Tarım ve Orman Bakan Yumaklı'ya yöneltti. Önergede, hayvansal gıdalardaki kalıntı oranları, e-reçete kullanımının yaygınlığı, hastalıktan ari işletme sayısındaki değişim ve hayvancılık ürünlerinin ulusal ve uluslararası standartlara uygunluğu gibi konular ele alındı.
BAKAN YUMAKLI: KALINTI ORANI GERİLEDİ
Gürer'in, 2023 ve 2024 yıllarında hayvansal gıdalarda tespit edilen kabul edilebilir değer üzerinde kalıntı oranlarına ilişkin sorusuna Bakan Yumaklı verdiği yanıtta, “2023 yılında toplam 26.653 numune alınmış olup, kabul edilebilir değer üzerindeki kalıntı oranının yüzde 0,19 olduğu belirtilirken, 2024 yılında ise bu oran yüzde 0,12’ye geriledi. Bakanlık, Ulusal Kalıntı İzleme Planı (UKİP) doğrultusunda her yıl numune alarak yasaklı maddeler, veteriner ilaçları, pestisitler ve mikotoksinler gibi kalıntı kontrolleri yapmaktadır.” ifadelerine yer verdi. Bakan Yumaklı ayrıca, bu kalıntıların insan sağlığı üzerindeki etkilerine yönelik çalışmaların devam ettiğine de vurgu yaptı
BAKAN YUMAKLI: YILLIK ORTALAMA 2,5 MİLYON REÇETE KESİLDİ
Gürer'in "Türkiye genelinde e-reçete kullanım oranı hangi seviyededir?" sorusuna Bakan Yumaklı, 01.03.2018 tarihinden itibaren Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu çerçevesinde elektronik reçete sistemine geçildiğini ifade etti. Bu sistemle toplamda 15.122.658 e-reçete düzenlendiğini ve yıllık ortalama 2-2,5 milyon reçete kesildiğini belirterek, bakanlığın sistemin yaygınlaşması için her yıl eğitimler düzenlemekte olduğuna da ifade etti.
BAKAN YUMAKLI: SON 5 YILDA HASTALIKTAN ARİ HAYVANCILIK İŞLETMESİ SAYISI ARTTI
Gürer'in, son 5 yılda hastalıktan ari işletme sayısına yönelik sorusunu yanıtlayan Bakan Yumaklı, son beş yılda hastalıktan ari hayvancılık işletmesi sayısının arttığını ve bu artışın özellikle sığır tüberkülozu ve sığır brusellozu ile mücadeleye katkı sağladığını belirtti. 2025 yılı itibarıyla hastalıktan ari büyükbaş/küçükbaş hayvancılık işletme sayısının 1.338’e, hastalıktan ari büyükbaş hayvan sayısının 454.439’a ve küçükbaş hayvan sayısının ise 9.920 başa ulaşacağını belirtti.
GÜRER: HAYVAN HASTALIKLARI ET AÇIĞININ BAŞLICA NEDENLERİNDEN BİRİ
Gürer, piyasada bulunan hayvancılık ürünlerinin ulusal ve uluslararası standartlara uygun olup olmadığı ve bu ürünlerin hastalıkları önleyebilme kapasitesinin sorgulanması gerektiğini belirtti. Bakan Yumaklı, ülkemizdeki tüm veteriner biyolojik ürünlere, İzmir Bornova Veteriner Kontrol Enstitüsü tarafından etkinlik testleri yapıldıktan sonra kullanım izni verildiğini açıkladı. Ayrıca, il ve ilçe tarım ve orman müdürlükleri tarafından veteriner tıbbi ürün perakende satış yerlerinin yılda en az bir kez denetlendiği vurgulandı.
Gürer, hayvanları kayıt altına alınmış, hijyenik şartlara sahip, karantina ünitesi bulunan ve şap, tüberküloz ile bruselloz gibi hastalıkları taşımadığı belirlenen hayvancılık işletmelerine "hastalıktan ari işletme" denildiğini belirtti.
Gürer, “Türkvet verilerine göre, Türkiye’de kayıtlı büyükbaş hayvancılık işletme sayısı 1.112.537, küçükbaş hayvancılık işletme sayısı ise 359.007’dir. Bu işletmelerde yaşanan buzağı ölümleri ve bazı işletmelerde görülen hayvan hastalıkları, ülkedeki et açığının başlıca nedenlerinden biridir. Türkiye’nin Avrupa standartları ortalamalarında buzağı ölümlerini ve hayvan hastalıklarını önleyebilmesi halinde hayvan ve et açığının sona erecektir. Yem ithal, hayvan ithal, et ithal ve hatta hayvan aşısı da ithal. Hayvan aşılarının uygun ortamda korunması zorunludur. Aşı mevcut, ancak tedavi ve korumada yetersiz kalıyorsa aşının da detaylı şekilde incelenmesi gerekir. Hayvan hastalıkları ve buzağı ölümleri, hayvancılık sektöründe titizlikle takip edilmesi gereken başlıca sorunlardır. Mutlaka hayvan varlığı olan her bölgeye veteriner atanmalı ve sürekli alan taraması yapılarak sorunların izlenmesi sağlanmalıdır." dedi.