Özel Haber

Faiz indirimi iş dünyasını ikiye böldü

Türkiye Merkez Bankası’nın AB Merkez Bankası (ECB) ve ABD Merkez Bankası (FED) ardından bir faiz indirimine gidip gitmeyeceği tartışmaları sürüyor. Şimdilik ‘sıkı duruş’ adına renk vermeyen MB’nin, kredi kartı ve ihtiyaç kredilerinde yapılandırma adımı ile konut kredisi faizinde indirimi, politika faizinde de ‘indirime eğilim var’ işareti olarak yorumlanıyor.

Ancak faizlerin indirimi konusunda iş dünyası ikiye bölünmüş durumda. TÜSİAD ve Ankara Sanayi Odası’nın (ASO) ardından İzmir Ticaret Odası'ndan da ‘erken faiz indirimi’ne karşı olduğunu dile getiriyor. Ancak bankacılık kesiminin önemli temsilcilerinden olan İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran ise son iki ayda faiz indirimi beklediğini ifade etti. İş dünyasından faiz indiriminden yana olan görüşteki kesimler de seslerini yükseltiyor.

Öte yandan ekonomide yavaşlama işaretleri var. Bazı araştırmalar resesyon riskini yüzde 28 olarak ölçümlüyor. Bu nedenle de MB’nin Kasım-Aralık PPK toplantıları kritik önem kazanmış görünüyor.

Öte yandan yatırım araçları arasında önemi bugünlerde yükselen altının ons fiyatı 2 bin 660 doları geçmesi dikkat çekiyor. Eğer FED’den ikinci bir faiz indirim kararı gelirse, bu kararın altını destekleyeceği ortada. Ortadoğu’daki jeopolitik risklerin artmakta oluşu da altını yukarı itiyor. Çin’in büyük teşvik paketi bütün metallerde yükselişi destekliyor. Ons altın için 3000 dolar, hatta daha yüksek rakamlar telaffuz ediliyor.

TCMB’nin izlediği 3 aylık mevduatın bileşik faizi 20 Eylül ile biten haftada yüzde 59,82 olarak belirlendi. Bir önceki hafta yüzde 61,06’ydı. Bankacılık sektöründe 3 aylık TL mevduatın basit faizi ise büyük özel bankalarda güncel olarak yüzde 38-48,5 arasında seyrediyor. Bu oran müşteriye, mevduat tutarına göre biraz daha yüksek olabiliyor. Bütün kredi faizlerinde düşüş oldu. Son durum şöyle: İhtiyaç yüzde 71,47, taşıt yüzde 42,87, konut yüzde 43,20, ticari yüzde 57,74 ve tüketici kredisi faizi yüzde 68,24. Peki bundan sonra ne beklenebilir: Faizlerde genel seyir düşüş yönünde izlenecek. Bu nedenle de kısa vade faizleri, bir süre uzun vadeye göre daha yüksek seyreder diye düşünüyoruz.

Fotoğraf: AA