Sergisinin açılış kokteylinde çok sayıda sanatçı ve sanatsever buluştu. İçinde yaşadığı çevre ve sorunlarını yerel motifler kullanarak anlatan Güler Akalan’ın sergisinin koordinatörlüğünü Emin Terzioğlu üstlendi. 

Sergide www.baskentgazete.com.tr’ye çalışmalarını anlatan Akalan, kendisini grafik sanatına yönlendirenin hocası Hüseyin Bilgin olduğunu rahmetle yad ederek anlattı. Akalan “Hüseyin hocam benim çizgilerimi ve desenimi, baskı resmine daha yetkin olduğumu fark etti” sözleri ile kendisinin neden tercih edildiğini dile getirdi.

Grafik bölümünden baskı alanına geçtiğini vurgulayan sanatçı Akalan tezini de grafik sanatlarda baskı teknikleri metal gravür ve litografi üzerine yaptığını söylüyor. Akalan, “O zamanın parası ile 5 bin lira gibi bir ücret harcadım. Bin 775 lira ilk maaşımın olduğu bir dönemde bu tez için öğrenci halim ile 3 katı bir harcama yaptım” sözleri ile işine ne kadar heyecanla asıldığını anlatıyor.

I M G 20250118 W A0038

11 HOCASI TEZİNİ KİTAP HALİNE GETİRMESİNİ İSTEDİ

Gazi Eğitim Fakültesi’nden mezun olurken tezinin akademik kuruldan geçtiği esnada 11 hocası tarafından kitap haline getirilmesini arzu ettiklerini de söyleyen Güler Akalan, “Ben ancak 20 yıl sonra tezimi kitap haline getirebildim” diyerek hocalarına verdiği sözü gecikmiş de olsa yerine getirdiğini söylüyor.

Açtığı sergiler ile yurtiçi ve yurtdışı 27 ödül alan sanatçının birincilik aldığı resimleri şu anda Emin Antik Sanatevi’nde sergileniyor. Sanatçı 48 yıl emek verdiği sanatçılığını Profesörlük ile taçlandırdı.

I M G 20250118 W A0024

GRAVÜRÜ 'PENTÜR' GİBİ KULLANAN OLDU

Sanatçı Akalan gravürde baskı tekniği ile çalıştığını anlatırken, Mustafa Ayaz hocasının Kavaklıdere Sanat Galerisi’ndeki sergisinde kendisi için “Gravürü pentür gibi kullanan sanatçı diye yazı yazdığını” hatırlatarak, “Hocamın o sözü benim için ödüllerin en güzelidir” sözleri ile mutluluğunu anlatıyor.

Sanata bakışını ise ressam Güler Akalan şu sözleri ile dile getiriyor:

“Sanatta samimiyet önemli. Çocukluğumdan beri getirdiğim her bir resmimde kendi yaşamımdan izler, yansıtmalar var. O şekilde devam ettim. Sanatçı sanat tarihinden beslenir. Doğadan beslenir. Sanatçılardan beslenir. Onlardan beslenerek bugünlere geldim ve sanat oluşumunda en azından oluşturdum. Baskının sert görünüşünden siyah-beyaz etkisinden kurtulabilmek için ben renkli çalışmaları çok istiyordum. Onun denemelerini yapıyordum. Merdanelerle çeşitli asitle yedirme oyunları ile baskıyı yumuşak renklere getirmeye çalışıyordum. Onları derinlik istiyordum resimde. Pentürün derinliğinde istiyordum. Onu yakaladığımız çok mutlu oldum.”

Güler Akalan Samsun Eğitim Enstitüsü Resim-İş Bölümü’nü 1975’te bitirdi. 1981’in sonunda Millî Eğitim Bakanlığı’nın açtığı sınavla Gazi Yüksek Öğretmen Okulu’na Grafik Asistanı olarak atandı. 1985 yılında Lisans Eğitimini tamamladı, 1987’de Sanatta Yeterlik aldı. 1990’da Yardımcı Doçent, 2002 yılında Doçent ve 2007 yılında Profesör oldu. 2009-2012 arasında Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde kurucu Dekanı olarak görev yaptı.

Akalan, ayrıca uluslararası karma ve grup sergilerine, Kültür Bakanlığı’nın yurt dışında düzenlediği Çağdaş Türk Özgün Baskı resim sergilerine (Helsinki/Finlandiya ve Çin), Devlet Resim ve Heykel Sergilerine, 4. Asya Sanat Bienali, 3.Grafik Sanatlar Bienali (İspanya), Uluslararası Exlibris Yarışması’na ve özel kuruluşların düzenlediği yarışmalı sergilere katıldı.

Dakka, Köln, Dortmund, Helsinki ve Razgrad olmak üzere yurt dışında 5, yurt içinde 21 kişisel sergi açtı. Sanatçı, ikisi Devlet Özgün Baskı resim Yarışması’nda olmak üzere 21 ödül ve mansiyon kazandı.

2007 Sanat Kurumu, Özgün Baskı Dalı’nda Yılın Sanatçısı seçildi. Yapıtlarının bir kısmı, İspanya (SantCarles de la Rapita), İtalya (MuseoMichetti in Francavilla al Mare) ve İzmir Devlet Resim Heykel Müzesi, İstanbul İMOGA, Anadolu Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi ve Gazi Üniversitesi müzeleri ile Kültür Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Devlet konukevi gibi yerli ve yabancı, resmi ve özel kurumların koleksiyonlarında bulunuyor.

Muhabir: Cemil Cahit SARAÇOĞLU