www.baskentgazete.com.tr’ye değerlendirmeler yapan Atık Yönetimi ve Atıktan Enerji Üreticileri Derneği (TAYED) Başkanı Ali Rıza Öner, çöpteki organik atıkların bu tesislerdeki biyometanizasyon tanklarında metan gazına çevrildikten sonra elektriğe dönüştürüldüğünü söyledi.

113 ÇÖP TESİSİ YEKDEM’DEN YARARLANIYOR

Yıllık yaklaşık 1 milyon 80 bin hanenin elektrik ihtiyacının bu yöntemle karşılandığını belirten Öner, bu tesislerin gelirlerini elektrik üreterek sağladıklarını anlattı. Öner, “Evsel nitelikli atıkların bertaraf edildiği 113 tesisin 90’ı Yenilenebilir Enerji Kaynaklarını Destekleme Mekanizması’ndan (YEKDEM) faydalanıyor. Bu tesisler yaklaşık 360 megavat kurulu güce sahip. Birçok tesiste YEKDEM süresi bitmek üzere. Desteklemesi bitecek projelerin yeni bir fiyatlama mekanizması ile alım garanti süresinin 10 yıl daha uzatılması ve işletme giderlerini karşılayacak bir alım garantisi verilmesi önem arz ediyor. Aksi halde birçok firma sözleşme süresi bitmeden bertaraf işini bırakmak zorunda kalacak ve neticede çevresel sorunlar baş gösterecektir” dedi.

TÜRKİYE JEOTERMALDE AVRUPA LİDERİ

Öte yandan Türkiye’nin 1.700 megavat kurulu gücü ile jeotermal enerji santrallerinde dünyada dördüncü, Avrupa’da birinci sırada olduğunu anlatan Öner, “Bugün 165 bin konutun ısıtması jeotermal enerji ile yapılıyor. 2024’te 1.2 milyar dolarlık ciro elde edildi” dedi. Türkiye’nin jeotermal enerji sektörüne bugüne kadar 5 milyar dolarlık yatırım yapıldığını belirten Öner, “Jeotermalle 700 dönüm sera alanı destekleniyor, 18 bin dönümlük tarıma dayalı ihtisas OSB projeleri yürütülüyor. Yılda 5 bin ton meyve ve sebze kurutma kapasitesi sağlanıyor. Bu yıl da özel sektörün jeotermale yaklaşık 1 milyar dolar yatırım yapması planlanıyor” dedi.

Öte yandan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkilileri de 1.2 milyar dolar maliyeti olacağı hesap edilen 1200 MW kurulu gücündeki yeni rüzgar enerji santrallerinin (RES) ihalesinin yapıldığını belirttiler. Yetkililer, bu santrallerin devreye alınması halinde 2 milyon hanenin elektrik enerjisinin karşılanacağına işaret ettiler. Ayrıca, 800 milyon metreküp bugünkü rakamlarla her yıl 400 milyon dolar, gelecek 20 yıl boyunca toplamda yaklaşık 8 milyar dolar tutarında doğalgaz ithalatının da olmayacağını vurguladılar.

Muhabir: Cemil Cahit SARAÇOĞLU