Teknoloji

Elektrik enerjisi yapay zekaya yenildi

Boston Üniversitesi Bilgi ve Sistem Mühendisliği Merkezi Direktörü Prof. Dr. Ayşe Kıvılcım Coşkun, yapay zekâ teknolojisinin yüksek miktarda elektrik tüketimi nedeniyle enerji talebinde ve elektrik şebekeleriyle etkileşimlerde yeni dinamiklerin ortaya çıktığını söyledi.

Prof. Dr. Coşkun, veri merkezlerinde ciddi oranda büyüme yaşanan ABD'de de birçok şebekenin kapasitesine yaklaştığını ve bu durumun stabilite sorunlarına yol açtığını ifade etti.

Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi’nde (IICEC) elektrifikasyon, yapay zeka ve yenilenebilir enerjinin masaya yatırıldığı ‘Sürdürülebilir Bilgi Teknolojileri için Veri Merkezi-Şebeke Koordinasyonu’ temalı webinar düzenlendi.

Prof. Dr. Ayşe Kıvılcım Coşkun, veri dünyasındaki ve yapay zekâdaki son trendleri, elektrifikasyon ile yenilenebilir enerji alanındaki büyümeyi, bu gelişmelerin sonucunda güçlenen veri-enerji etkileşimlerini ve bu alanda geliştirilen yenilikçi sürdürülebilir çözümleri anlattı.

Kendisinin Sabancı Üniversitesi’nin ilk mezunlarından olduğunu da hatırlatan Prof. Dr. Coşkun dünya genelinde yapay zekânın yaygınlaşmasının enerji talebi üzerindeki etkileri giderek daha belirgin duruma getirdiğine işaret etti.

ABD’DE DE YÜKSEK ENERJİ TÜKETİMİ SORUNU VAR

Yapay zekâ teknolojilerinin yüksek elektrik tüketmesi nedeniyle elektrik şebekeleri üzerindeki etkilerine işaret eden Prof. Dr. Coşkun, veri merkezlerinde ciddi oranda büyüme yaşanan ABD'de de birçok şebekenin kapasitesine yaklaştığını ve bu durumun stabilite sorunlarına yol açtığını ifade etti.

Yapay zekâda daha sürdürülebilir bir geleceğin önünü açmak için “esnek bilgi işlem” çözümlerinin önemini vurgulayan Prof. Dr. Ayşe Kıvılcım Coşkun, bu stratejinin, bilgisayar sistemlerinin bilgi işleme hızını ve kapasitesini, sürdürülebilir enerjinin mevcudiyetine, maliyetine ve çevresel etkilerine göre ayarlamayı içerdiğini belirtti.

Webinar’a Kurucu Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, Sabancı Üniversitesi Rektörü Prof. Yusuf Leblebici, Sabancı Holding CEO’su Cenk Alper ile iş dünyası ve akademik camianın önde gelen isimler katıldı.