Düşmeleri önlemek için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar şöyle sıralanabilir:

-Toplum bireyleri ve işçiler düşmeye yol açan durumlar ve önlenmesine yönelik olarak eğitilmelidir. Yük taşıma, kaldırma, itme-çekme, merdiven kullanma gerektiren işlerde çalışan işçilerin eğitimine özel önem verilmelidir. İşyeri içerisinde taşıma vb. amaçlarla kullanılan araçlar eğitilmemiş işçilerce kullanılmamalıdır. Evlerdeki eşyaların amaç dışı kullanımlarının yaratabileceği tehlikeler öğretilmelidir.

-İş yeri tasarımında taşıma hareket alanları düşmeleri önleyecek biçimde tasarımlanmalıdır. Burada herhangi bir birikinti, eşya yığılması, engel vb. olmamalıdır. Her işten sonra atıklar ve döküntüler toplanmalı yada süpürülerek uzaklaştırılmalıdır. Yere dökülen sıvı ve kaygan maddeler hemen temizlenmelidir. Evlerde yerdeki herşey, kurşun kalem, oyuncak vb. hatta kağıt kırpıntılarıbile hemen kaldırılmalıdır.

-Yapılan işin özelliğine göre kaymayan ayakkabılar giyilmelidir. Ayakkabı tabanları belirli aralarla kontrol edilmeli, aşınma ve kaymayı önleyen özelliklerin yitirilmesi durumunda değiştirilmelidir.

-Kablolar, uzatma bağlantıları, teller vb. yürüme alanını çaprazlayacak biçimde yerleştirilmemelidir.

-Her türlü çekmece vb. kullanıldıktan sonra yerine yerleştirilmelidir.

-Yükseklere ulaşırken daima uygun bir merdiven kullanılmalı, sandalye, sandık vb. merdiven yerine kullanılmamalıdır. Belirli bir iş için uygun olan merdivenin diğer iş için uygun olmayacağı unutulmamalıdır.

-Yer döşemelerinde takılmalara ve yürüme sarsaklığına yol açabilecek kalkma, çukur ve tümsekler hemen giderilmelidir. Yürüme koridorları ve patikalarının yeterince aydınlatılmalıdır.

-Merdiven yerleştirilirken dörde bir kuralına dikkat edilmelidir. Her bir metrelik merdiven yüksekliği için merdiven ayağı duvardan 25 santimetre uzağa yerleştirilmelidir. Buna dörde bir kuralı denir. Merdivenler kayan yada hareketli bir şeye dayandırılmaz.

-Bir platform, bir seki gibi yatay bir düzleme tırmanmak için kullanılan merdivenin ucu dayanma noktasını en az bir metre aşmalıdır. Merdivenin ucunun bulunduğu bölgenin çevresinde gevşek malzeme, yığıntı ve elektrik kablosu bulunmamalıdır. Enerji hatlarının ve donanımının yakınında metal ve iletken merdivenler kullanılmamalıdır.

-İnerken ve çıkarken yüz merdivene dönük olmalıdır. Merdivenlerin üst iki basamağı hiçbir zaman kullanılmamalıdır.

-V merdivenler kilitlenmeyi sağlayacak biçimde tam olarak açılmalı, ayakları kaymamalıdır. Karşılıklı ayaklarını birbirinden ayrılmasını önleyecek güvenlik bağlantıları olmalı yoksa bir diğer işçi ayakları desteklenmelidir. Tırmanırken merdivenin yan direkleri değil, basamaklarına tutunmalıdır. Her basamağın yanlarından değil orta kısmından tutunmalıdır.

-Özellikle merdiven üzerinde aşırı eğilme, bükülme hareketlerinden kaçınmalıdır. Gerekli durumlarda güvenlik kemerleri kullanılmalıdır.

-Merdivenlerdeki bozuk bölümler hemen onarılmalıdır.

-Bir merdiveni ancak üreticinin önerdiği yükseklik için kullanmalıdır. İşe uygun boyutta merdiven kullanılmalıdır. Geçici olarak dahi uygun olmayan merdiven kullanılmamalıdır. Merdivenlerde üreticinin önerdiği ağırlık aşılmamalıdır.