Havanın soğuması dışarıda uzun süre kalanlar için donma tehlikesi ve hipotermiye (kişinin normal vücut ısısının 35°C'nin altına düşmesi) neden oluyor. Altınbaş Üniversitesi İlk Yardım Eğitim Merkezi Müdürü Zehra Yıldız Çevirgen, donma ve hipotermi durumlarında ilk müdahale sürecini anlattı. Çevirgen, donma nedeniyle yeterince kan gitmeyen, kanın pıhtılaştığı dokularda geri dönülmez ciddi hasarlar meydana gelebileceğine dair vatandaşları uyardı. Kulaktan dolma bilgilerle ilk yardım yapılmaması gerektiğini belirten Çevirgen, deri ısısının 25 °C'nin altına düşmesi hâlinde kişide donma belirtileri oluşacağını kaydetti. Herkesin birinci, ikinci ve geri dönüşü olmayan üçüncü dereceden donma vakalarıyla karşılaşabileceğine dikkat çekti.
Çevirgen, hipoterminin vücudun uzun süre üretebileceğinden daha fazla ısı kaybetmesiyle oluştuğunu söyledi. Soğuğa maruz kalınan sürenin uzaması durumunda önce el, ayak ve burunda kızarıklık ve ağrı oluşacağını ifade etti. Durum ilerledikçe kişinin derisinde pürüz, karıncalanma ve sızlama hissi ile renk değişiklikleri olabileceği, his kayıplarıyla bitkinlik hâlinin gözlemlenebileceği konusunda uyardı. Hipoterminin ilerlemesiyle kişinin uykusunun gelebileceğine, ölüm riskinin belireceğine değindi. Soğuktan etkilenen kişilerin mümkün olduğunca uyanık tutulması gerektiğini belirtti.
KARLA VÜCUDU KESİNLİKLE OVMAYIN
Müdür Çevirgen, ilk yardımda kişinin soğuk ve ıslak ortamdan uzaklaştırılmasının önemli olduğunu söyleyerek, donma anında yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:
-Ellerde donma varsa, yüzük, saat gibi aksesuarları mümkünse hızla çıkarın. Kuru bir bez ile sarın. Şişmeye karşı, organı yukarıda tutun. Donuk bölgeyi ovmayın, kendi kendine kademeli olarak ısınmasını sağlayın.
-Ayaklarda donma söz konusuysa asla yürütmeyin. Uygun taşıma yöntemi ile taşıyın. Tıbbi yardım (112) çağırın ya da kişinin en yakın sağlık kuruluşuna götürülmesini sağlayın.
-Donmayı önlemek amacıyla kişiye şekerli sıcak bir şeyler yedirmeye ve içirmeye çalışın. Kalın giysiler giydirin ve üzerini de kalın örtülerle örtün. Kesinlikle uyumasına izin vermeyin.
Bu durumdaki kişiyi ılık bir odada tutun ve bir süre sonra odanın sıcaklığını kademeli olarak yavaş yavaş yükseltin.
-Alkollü içecekleri asla içirmeyin, kar ile vücudu kesinlikle ovmayın ve masaj yapmayın.