Özel Haber

Diş hekimine gitme sıklığı yüzde yarım bile değil: Oran 0,425

Ankara Diş Hekimleri Odası (ADO) Başkanı Serkan Er, www.baskentgazete.com.tr’ye ağız ve diş sağlığı alanındaki çalışmaları anlattı.

Ankara nüfusunun 5 milyon 782 bin 285 olarak belirlendiği bir istatistikte, Ankara’da faaliyet gösteren diş hekimi sayısı ise 4 bin 872 olarak belirlendi. Ankara Diş Hekimleri Odası (ADO) Başkanı Serkan Er, diş hekimi sayısının nüfusa bölünmesi ile ağız ve diş sağlığının kontrolü amacıyla yılda bir diş hekimine gidiş sıklığının yüzde yarımı bile bulmadığına dikkat çekti. Serkan Er, “Oran yüzde 0,425 seviyesinde. Türkiye genelinde ise oran daha vahim, yüzde 0,41” değerlendirmesi yaptı.

Türkiye’de insanlarımızın ağız ve diş sağlığı konusunda diğer ülkelere göre ne kadar geri durumda olduğu yapılan araştırmalarla ortaya çıkıyor. Gelişmiş ülkelerde diş hekimine yılda başvuru sıklığı kişi başına 5 olurken, Türkiye’de bu oran 0,41 olarak belirlendi.

Ankara Diş Hekimleri Odası (ADO) Başkanı Serkan Er, www.baskentgazete.com.tr’ye ağız ve diş sağlığı alanındaki çalışmaları anlattı. Bu kapsamda diş ve diş eti hastalıklarının önlenmesinin diş hekimlerinin sayısının artırılması ile çözülemeyeceğini anlatan Er, “Koruyucu ve önleyici sağlık hizmetlerine öncelik veren, insan gücü planlamasını ihtiyaç, talep ve nüfus kriterlerine göre belirleyen ulusal sağlık politikaları oluşturulmadan, diş ve diş eti hastalıklarının çağdaş ülke seviyelerine getirilmesi mümkün değildir” değerlendirmesi yaptı.

Bizde fazla diş hekimi var, yine de ağız sağlığımız iyi değil

2018 yılı FDI/ERO bölgesi içinde bulunan 33 ülkedeki diş hekimliği fakültesi sayısının toplamının 353 olduğunu anlatan Er, Türkiye’de söz konusu dönemde 71 diş hekimliği fakültesinin bulunduğuna dikkat çekti. Bu oranın Fransa’da 16, Almanya’da 31, İtalya’da 32, İngiltere’de 16, Rusya’da ise 57 olduğunu kaydetti ve bu sayının bugüne kadar değişmediğini vurguladı.

2023 yılı verilerinde ise EKO bölgesinde her yıl alınan toplam öğrenci sayısının 14 bin 619 olduğunu hatırlatan Serkan Er, 2023 yılı verilerinde Türkiye’deki diş hekimliği fakültesi sayısının 105’e ulaştığını kaydetti. Bu veriler ışığında Türkiye’de 2 bin kişiye bir diş hekimi düştüğünü hatırlatan ADO Başkanı Er, bu oranın Avrupa’da bin 570 kişi olduğunu kaydederek, “ÖSYM’nin 2023 Kılavuzuna göre öğrenci alan fakülte sayası 99’dur. (Kıbrıs dahil) Bu fakültelerdeki toplam kontenjan sasıyı 9 bin 285 olarak açıklanırken, 2022 yılına ait YÖK kayıtlarına göre 11 bin 186 diş hekimi öğrencisi (Kıbrıs hariç) alındığı görülmektedir. Yukarıdaki projeksiyona göre ülkemizde 2030 yılı hesaplamasında bu oran 650 kişiye bir diş hekimi düşecektir. Bu hızlı sayısal artışın olumsuz sonuçlarının mesleğimizin uygulama aşamalarında farklı seviyelerde karşımıza çıktığı görülmektedir” değerlendirmesi yaptı.

Türkiye nüfusuna orantılandığında diş hekimi başına düşen kişi sayısı 2 bini bulurken, Türkiye ortalamasında bir diş hekimine gitme sıklığının oranı yüzde 0,41 olarak hesap edildi. Avrupa’da bir diş hekimi başına düşen nüfus sayısı bin 570 olurken, bir yılda kontrol amaçlı giden hasta sayısı 5’i buluyor.