Muhammed Ali YAHŞİ
Ziraat Odası, ÇKS, Türkvet ve Koyun Keçi Kayıt Sistemine kayıtlı çiftçilerin 5 bin TL’lik emekli ikramiyesini alamadıkları için hak gaspına uğradıklarını ifade eden CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, “Bahse konu bu hak kaybına, “5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun, 4. Maddesinin, b fıkrasının, 4. Bendinde yer alan “Tarımsal faaliyette bulunanlar” hükmü gerekçe olarak gösteriliyor. Çünkü tarımsal faaliyette bulunduğu kayıt altına alınmış kişiler hali hazırda sigortalı kabul ediliyor ve çalışan emekli kapsamına dahil ediliyor. Geçinmekte oldukça zorlanan bu kesim, ayakta durabilmek amacıyla 3-5 hayvan ya da birkaç dekar arazi varlığı ile ek kazanç sağlamaya çalışıyor. Bu bağlamda birkaç bin lira tarımsal destekleme alabilmek için de Ziraat Odasına ve Çiftçi Kayıt Sistemine de kayıt yaptırıyor. Sırf bu yüzden çalışan emekli kabul edilmeleri ve ikramiye alamamaları kesinlikle hak kaybıdır. Daha da vahimi ziraat odasına kayıt yaptırdığı halde hali hazırda tarımsal faaliyette bulunmayan vatandaşlarımızın da bu ikramiyeden mahrum bırakılmasıdır. Bunun adı ödeme yapmamak için bahane üretmektir” ifadelerini kullandı.
“İKRAMİYE ALAMADIKLARI GİBİ KAYIT SİLDİRMEK İÇİN ÜSTE PARA ÖDÜYORLAR”
Türkiye Ziraat Odaları Birliğinden gelen bilgilere göre, bu uygulamadan dolayı neredeyse bir milyon kişinin Ziraat Odalarından kaydını sildirdiğini ifade eden Başevirgen, “Bu konu ile ilgili olarak vatandaşlarımız gibi Ziraat Odaları da oldukça endişeli, zira kapanma noktasına gelebilirler. Bir diğer mağduriyet de, odadan kayıt sildirmek için ödenen 612 lira. Yani emekli çiftçilerimiz ikramiye alamadığı gibi üstüne para ödemek zorunda bırakılmış. Birçok ülke vatandaşlarını tarım sektörüne çekebilmek için ilave teşvik ve destekler verirken bizim iktidarımız adeta olanı da sektörden uzaklaştırmaya çalışıyor.” Dedi.
“EN DÜŞÜK YILLIK GELİR TARIM SEKTÖRÜNDE”
Büyük çoğunluğu Tarım BAĞ-KUR’dan emekli olan çiftçilerin genel olarak en düşük emekli maaşı alan kesim olduğunu belirten Başevirgen, “TÜİK’e göre; 2022 yılı itibariyle en düşük yıllık ortalama gelir 46 bin 106 TL ile tarım sektöründe. Ülkemizde tarım sektöründe çalışan nüfusun yaş ortalaması 58 civarında ve büyük bir çoğunluğu emekli. Emekli olmasına ve yaş almasına rağmen tarımsal üretimle ülkemize katkı sağlayamaya devam eden çiftçilerimize yapılan bu ayrımcı uygulamadan bir an önce vazgeçilmelidir” diye konuştu.
“TÜM ÇALIŞAN EMEKLİLERE 5 LİRA ÖDEME YAPILMALI”
Gelecekte çiftçilerin üretimden vazgeçmemesi için gelirlerinin artırılması ve desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Başevirgen, “7464 sayılı Kanun'la çalışmayan emeklilere verilecek 5 bin liralık ödeme, çoğu çiftçimizin aldığı destekten fazladır. Ülke tarımı ve toplumsal barış adına emekli çiftçilerimiz başta olmak üzere tüm çalışan emeklilere 5 bin lira ödeme yapılmalıdır. Önümüzdeki günlerde meclise sunulacak olan torba yasaya çiftçilerimizin de bu ikramiyeden yararlanabilmesi hususunu içeren bir madde konulması sorunun çözümü olacaktır. Bunun için CHP grubu olarak elimizden geleni yapacağımızı kamuoyuna da ifade ediyoruz” dedi.