CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen vergi reformu hakkındaki kanun teklifi üzerine konuşma yaptı. Ekonomik krizin faturasının vatandaşa kesildiğini ifade eden Kış, vergi reformu adı altında halk aldatılıyor ifadesini kullandı.
Tarihin en büyük yoksulluğunun yaşandığını belirten Kış, ekonomik krizin, yoksulluğun, vergide adaletsizliğin, enflasyonun arttığı bir süreçten geçildiğine dikkat çekti. Türkiye’nin en temel sorununun gelir adaletsizliği olduğuna vurgu yapan Kış, Hazine ve Maliye Bakan’ı Şimşek’e de eleştirilerde bulundu.
Şimşek’in göreve başladığı ilk günden itibaren bozulan ekonominin yükünü vergi ve zamlarla dar gelirliden çıkardığını belirten Kış, Şimşek’in vatandaş düşmanı politikalarla Deli Dumrul’a döndüğünü söyledi. Vatandaşların Bakan Şimşek yüzünden her gün yeni bir vergiye uyandığını belirten Kış, AKP’nin gözünü emeklinin, işçinin cebine diken; vergilerle, zamlarla milletin belini büküp hayatını yaşanmaz hâle getiren ekonomi kurmay kadrosuna sahip olduğuna dikkat çekti.
TBMM Genel Kurul kürsüsünden milletvekillerine seslenen Kış şunları söyledi:
“Yapılan vergi araştırmalarına göre Türkiye, düşük gelir grubundan en yüksek verginin, yüksek gelir grubundakilerden ise en düşük verginin alındığı ülkelerin başında geliyor. Ülkemiz tarihinin en büyük yoksulluğunu yaşarken biz neyi görüşüyoruz? Birbiriyle alakasız, vergi reformu iddiası taşıyan bir torba kanun teklifini görüşüyoruz. Partimizin Anayasa'ya aykırılıklar içeren değerlendirmeleri Komisyonda kabul görmemiştir. Toplumun her kesimini yakından ilgilendiren, bazı sektörlerde iş ve işleyiş kurallarını, piyasa oluşumunu, ekonomideki kaynak dağılımını ve ekonomik tercihleri etkileyecek böylesi bir düzenleme aceleyle de yasalaştırılmak istenmektedir. Kamu kurum ve kuruluşlarının, sivil toplum örgütlerinin, işçi sendikalarının, meslek örgütlerinin görüşleri alınmamıştır”.
CHP’li Kış, vergi paketinin TBMM’ye sunulmasının ardından Mersin iş dünyasından talep ve sorunların kendisine iletildiğini belirterek, iş dünyasından gelen bir milletvekili olarak bu sorunların çözüm noktasında torba kanun içerisinde tek bir düzenleme bile olmadığını belirtti.
Kış konuşmasına şöyle devam etti: “Teklifte başta işsizlik ve enflasyon olmak üzere ekonomik ve sosyal sorunların temelden çözümüne yönelik herhangi bir öneri bulunmamaktadır. Çok yüksek bir kayıt dışılığın hüküm sürdüğü bilinmektedir. Vergi yükü dağılımının adil olmaması en önemli problemlerdendir. Bugün ülkemizde bölüşüm ilişkileri belki de cumhuriyet tarihimizde hiç görülmediği ölçüde de bozulmuştur. Borçlanmaya dayalı, Türkiye'yi hızlı bir biçimde bütçe ve kamu açığıyla karşı karşıya bırakan ekonomik bir model yaratılmıştır. Emekli maaşları ve asgari ücret artışlarına, sendikal örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılmasına, daha adaletli bir gelir dağılımının sağlanmasına ve yoksulluğun ortadan kaldırılmasına yönelik hiçbir düzenleme bulunmamaktadır. Verginin asıl yükünü Türkiye'de emekçiler, işçiler, ücretli çalışanlar çekmektedir. Gerçek şu ki çalışanların ve emeklilerin tasarruf ya da fedakârlık yapacak bir durumu da kalmamıştır. Üstüne basa basa tekrar ediyorum: Türkiye'nin temel sorunu gelir adaletsizliğidir. Sosyal devlet olmanın gereği de yoksullara, esnafa, çiftçiye, memurlara, işçilere ve emekçilere yönelik politikalara öncelik verilmelidir.”
Emekli maaşına 2 bin 500 TL zam yapılmasını da eleştiren Kış, teklifin komisyon görüşmeleri sırasında Cumhuriyet Halk Partisi olarak en düşük emekli aylığının asgari ücret düzeyine yükseltilmesine yönelik önergelerinin de AKP-MHP oylarıyla reddedildiğini vurguladı.
CHP’li Kış, yerelde iktidar olmuş, halkın güvenini kazanmış ve umut olmuş bir parti olarak iktidara gelir gelmez hakkaniyetli, vicdanlı, insaflı ve halktan yana vergi sistemini halkın iradesi ile kuracaklarını vurgulayarak bu kanun teklifine bu haliyle hayır oyu vereceklerini belirtti.