Türkiye’nin bir dönemine damgasını vuran ve halk arasında ‘Baba’ olarak nitelendirilen eski başbakan ve Cumhurbaşkanlarından 1 Kasım 1924 doğumlu Süleyman Demirel’in doğumunun 100’üncü yılı dolayısıyla TBMM’de 27’inci dönem Isparta milletvekilliği yapan aynı zamanda Süleyman Demirel’in doktoru da olan Aylin Cesur bir mesaj yayımladı. Cesur mesajında; Demirel’in demokrasi ve kalkınmanın kahramanı olduğunu belirterek, “Tartışmasız dahil olduğu her dönemde, siyasette de lider ve duayendir” değerlendirmesi yaptı.
Demirel’i “İslamköy’den Çankaya’ya uzanan, bir Cumhuriyet hikayesi” olarak nitelendiren Cesur, ortak anısını şöyle paylaştı:
“Sayın Cumhurbaşkanı’mız bir gün, İslamköy’deki baba evini gezdirirken, bir kerpiç odada dedi ki; ‘Ben, bu odada kardeşlerimle yaşadım. Elektrik yoktu. Gaz lambasıyla okur-yazardık. Köy okulunu bitirdim. Ortaokula gitmek için her sabah kilometrelerce yürür, kasabaya giderdik. Eğer bana Cumhuriyet nedir, diye sorarsınız, Cumhuriyet benim işte! İslamköy’den çıkmış bir köylü çocuğunu Cumhurbaşkanı yapan, Cumhuriyet’tir.”
Göreve başladığı yıllarda Türkiye’nin 35 bin köyünün sadece 13’ünde elektrik olduğunu dile getiren Aylin Cesur, “1965 seçimlerinde ‘vatan için el ele’ diyerek yola çıktı. Halka döndü ve ‘Kavgada, dövüşte fayda yoktur. Gelin Türkiye’yi iyi günlere götürelim. Aş bulalım, ekmek bulalım. Türkiye’yi imar ve inşa edelim. Türkiye’yi kalkındıralım. Çağdaş ülkeler seviyesine getirelim” dediğini dile getirdi. Cesur şöyle devam etti:
“Avrupa’yla Asya’yı bağladı. Boğaz Köprüsü’nü, Keban Barajı’nı ve barajlar kralı olarak anılmasını sağlayacak yüzlerce baraja imza attı. ‘Türkiye’ye elektrik bulalım dedi’ buldu. ‘Elektrik ile fabrikalar kuralım’ dedi, kurdu. ‘Fabrikalarda çocuklarımıza iş bulalım’ dedi, ‘okul yapalım’ dedi. Hepsini yaptı. Okumamış insan kalmasın dedi ve ‘Bilgi konacak, demir konacak, çimento konacak ve en önemlisi bu güzel topraklara sevda konacak’ dediği topraklara hepsini koydu.”
Hizmetlerle, eserlerle, mücadele ile geçen ömrünü adadığı Türk Milleti’nin Demirel’i çok sevdiğini kaydeden Aylin Cesur, “Hoşgörüsü, geldiği yerini, köyünü hiç unutmaması, geleneklerine bağlı olduğu kadar geleceği çağdaş çizgide erkenden yakalaması ve takipçisi olması, Devlet Adamı olmasının yanı sıra, eşi Nazmiye Hanım ile olan mütevazi ev yaşamı ile, hoşgörülü, esprili kişiliği, müthiş hafızası, yüksek zekası, yardımsever yapısı, halden anlaması, vefayı hep en üstte tutması, yarınlar için en zor zamanlarda bile bir sözü ile umut aşılaması, BABA olması, milliyetçi, demokrat, Atatürkçü olması ile Türk Milleti O’nu çok sevdi. Bu duygularla, adını tarihe altın harflerle yazdıran Türkiye Cumhuriyeti’nin 9. Cumhurbaşkanı, babamız Süleyman Demirel’in Aziz Hatırası önünde ihtiramla eğiliyor, ömrümün birlikte yedi gün, en az günde 15 saatlik mesai ile geçen 20 küsur senesi için şükran duyuyor, kendisini Rahmetle, minnetle anıyorum ve çok ama çok özlüyorum” ifadelerini kullandı.
Aylin Cesur, 1 Kasım 2024 tarihinde bir anma etkinliğinin de olacağını belirterek, İslamköy’de Süleyman Demirel’ın Anıt Mezarı’na çelenk konulacağını belirtti. Süleyman Demirel Üniversitesi Batı Yerleşmesi Prof. Dr. Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezi’nde Hamdi Üçpınarlar’ın, Mehmet Ali Bayar’ın katılacağı bir panel düzenleneceğini kaydeden Cesur, Süleyman Demirel’in yapay zeka aracılığıyla seslendirilen bir konuşmasının da anma töreninde gerçekleştirileceğini belirtti.
Fotoğraf: AA