Dünyanın en saygın ekonomi yayınları arasında yer alan The Economist, yaptığı bir araştırmada, mevcut koşullarda Ankara’da yaşamanın zor olduğunu saptadı.

Hem de ne zor?

Araştırmaya göre Başkent, yaşam koşullarının ağırlığı konusunda, moda dünyasının merkezi olan Paris’i bile sollamış.

Dergi tarafından hazırlanan ve 35 kenti kapsayan 'tek başına yaşama endeksi' verileri Ankara’nın söz konusu listeye dahil edilmesine neden oldu.

Ortalama maaş ve tek yatak odalı bir evin kirasının baz alındığı araştırmada Ankara, 'tek başına yaşama zorluğu' konusunda Paris, Kopenhag, Roma, Berlin, Viyana gibi kentleri geride bıraktı.

Araştırma, son dönemlerde Ankara’da akıl almaz boyutlara ulaşan konut kiraları konusunda yaşanan sorunu bir kez daha gözler önüne sermiş oldu.

Araştırma, bir kişinin brüt gelirinin yüzde 30'undan fazlasını kiraya vermemesi gerektiği varsayımı üzerinden gerçekleştirildi.

Ankara’da kiraların, ortalama bir gelirin neredeyse tamamına, bazı semtlerde çok daha üst seviyelere ulaştığı dikkate alındığında kent sakinlerinin karşı karşıya bulunduğu sorununun ulaştığı boyutlar çok daha net bir biçimde anlaşılıyor.

Son dönemlerde dayanılmaz hal alan ekonomik güçlükler nedeniyle ayakta kalmakta zorlanan dar gelirli vatandaşların yanı sıra özellikle gıda sektöründe faaliyet gösteren kesim de zor günler geçiriyor.

Et başta olmak üzere pek çok gıda ürünü, dar ve sabit gelirli kesimin tüketim listesinden çıkarken, bazı ürünlerde de ‘’kiloyla yapılan’’ alımlar, ‘’gramla’’ yapılmaya başladı.

Ekonomik durum, tek başına yaşama koşullarını giderek zorlaştırıyor.

Yalnızca kira fiyatları ile ortalama gelir kıyaslaması değil, yaşama dair hemen her alanda mevcut gelirlere göre yapılacak kıyaslama söz konusu gerçeği net bir biçimde yansıtıyor.

İnsanları, geride kalan umut zerrecikleri ayakta tutuyor.

Elde kalan tek sermaye umut…

Umudu tüketmemek gerek.

Bir de şu ‘’sen’’, ‘’ben’’ kavgası sona erse…

Bitmek, tükenmek bilmeyen kavga…

Bir sona erse…

Mideler yine zil çalacak belki ama en azından az da olsa kafalar dinç olacak.