Zehra ŞAHİNDOKUYUCU

Enflasyon yükselirken altın yatırımcılığını, Ahsen Kuyumculuk sahibi kuyumcu esnafı Mustafa Karabağlı ile konuştuk. Karabağlı, Başkent’in sorularını yanıtlarken, “Dünyada altından daha değerli bir maden yok. Bu ister istemez altını tüm dünyada global hale getiriyor. Bizim ülkemizde rağbet azalsa da dış ülkelerde rağbet azalmadığı için altın, değerinden hiçbir şey kaybetmiyor. Altın, her dönem ilgi gören bir yatırım aracı” diye konuştu.

“Altına yatırım yapan üzülmez” diyen Karabağlı, “Altının değeri uzun vadede hiç düşmüyor, uzun vadede çok iyi bir yatırım hatta kısa vadede bile altın iyi bir yatırım olma özelliği taşıyor” ifadelerini kullandı.

Altın ve enflasyon ilişkisini anlatır mısınız?

Altın, günümüzde enflasyona karşı da güçlü bir yatırım aracı. En eski yatırım yöntemlerinden biri olan altın, piyasalardaki dalgalanmalar karşısında daha istikrarlı bir duruş gösterdiği için, yatırım yaparken daha güvenli bir zemin arayan yatırımcıların tercihi oluyor. Bireysel ve ticari yatırımların belki de en çok korktuğu kelimedir enflasyon. Fakat altın enflasyon canavarına karşı koruma özelliği çok yüksek olan bir finansal üründür. Altın yatırımı, bireysel tasarrufların enflasyon karşısında değer kaybetmesini engeller.

Altın fiyatlarına ilişkin neler söylersiniz?

Altın fiyatı her geçen gün yükseliyor. Bu yükseliş, alım gücü düşük insanlara son zamanlarda 8 ayar altın satmaya başladık. Ancak 8 ayar altın, durdukça kararma yapabiliyor. Bu nedenle 8 ayar altındansa 14 ayar öneriyoruz. 14 ayar altın kalitesinden dolayı bir kararma yapmıyor, görselde de herhangi bir bozulma yapmıyor. İçerisindeki materyallerden dolayı daha kaliteli ve kullanışlı bir görünüm sağlıyor.

Altında en çok tercih edilen ürünler neler?

En çok göze hitap edecek kolye, yüzük, bileklik ve küpe satılıyor. Tabi bunun yanında yatırım için çeyrek altın ve katları, gram altın, Ata liraen çok tercih edilen ürünler arasında yer alıyor.

En çok hangi özel günlerde satış daha fazla oluyor?

14 Şubat Sevgililer Günü, anne ve babalar günü, öğretmenler günü, doğum günleri, evlilik yıldönümleri veya evlilik teklif etmeyi planlayanlar ile sevdiklerini mutlu etmek isteyenler, kuyumcuların yolunu tutuyor. Özel veya diğer günlerde de müşterilerimizi mağazamıza bekleriz. Ayrıca biz özel günler için önceden hazırlıklarımızı yapmış oluyoruz. Bununla birlikte yıl içinde rutin kampanyalara ilave olarak ekstra kampanyalar düzenliyoruz.

Peki yaptığınız özel kampanyalardan bahseder misiniz?

Ahsen Kuyumculuk olarak firmamız bünyesinde ayda bir düzenli olarak yaptığımız hediye çekilişleri oluyor. Bu çekilişe bizi ahsen.kuyuculuk instagram hesabımızdan takip eden herkes, herhangi bir ücret ödemeden katılım hakkı kazanıyor. Çekilişimizden ahsenkuyumculuk facebook adresimizden de haberdar olabiliyorlar. Çekiliş ve kampanyalarımızdan haberdar olmak için Instagram hesabımızı takip edebilir kampanyalarımıza herkes katılabilir.

KOLYE, YÜZÜK VE TEK TAŞ FAVORİLER

Özel günlerde favori ürünler hangileri?

Özel günlerde kolye, yüzük, tek taş, bileklik, küpe tercih edilen ürünler arasında yer alıyor.

Alım gücünün düşmesi size nasıl etkiliyor?

Alım gücünün düşmesi kuyumcu esnafını büyük krize sokacak şekilde etkilemiyor. Aslında alım gücü azaldı evet ama vatandaş, altının değerinin artacağını bildiği için altına yatırım yapmaktan kaçınmıyor. Çünkü vatandaş altını aldığı zaman değerinin düşmeyeceğini ve aldığı altını bozdursa bile kar edeceğini biliyor, bu nedenle alım gücü düşmesine rağmen satışlarımızda azalma yaşanmadı. Geçtiğimiz dönemlerde altın fiyatlarında yükseliş oldu. Bu yükseliş süreklilik kazanmadı, fiyat artışına rağmen altın hala çoğu kişinin tek tercihi.

Editör: Ezgi Bardakçı