Bir zamanlar başkent halkının ikinci adresiydi açık hava sinemaları.

Yaz aylarının kavurucu sıcağında bunalan aileler, günün yorgunluğunu, akşam serinliğinde gittikleri açık hava sinemalarında atarlardı.

Hemen her semtte birkaç adet açık hava sineması vardı.

Açık hava sinemaları, o dönemler sınırlı sayıdaki eğlence merkezlerinin başında gelirdi.

Açık havada film izlemek, günün yorgunluğunu gidermenin en etkin ilacıydı…

Art arda dizilmiş tahta sandalyelere oturan izleyiciler, bir yandan da sıralar arasında dolaşan genç yaştaki görevliler tarafından satışa sunulan buz gibi gazozunu yudumlardı.

Bir de açık hava sinemalarının olmazsa olmazı ‘’çekirdekçiler’’ vardı. Film boyunca tüketilen çekirdeklerin kabukları çakıl taşları serpilmiş toprak zemini halı gibi kaplardı.

Filmin gösterildiği açık hava sinemasının devasa boyutlu perdesini gören çevre apartmanların sakinleri ‘’Beleşçiler’’ grubunda yer alırdı.

Onlar gösterimdeki filmleri evlerinin pencerelerinden ya da balkonlarından ücret ödemeden izleyen ‘’şanslılar’’ grubunu oluştururdu.

Bu ailelerin, film başlama saati yaklaştığında eşten-dosttan oluşan misafirleri eksik olmazdı.

Yaz aylarında Başkentlileri ücretsiz kültür sanat etkinlikleri ile buluşturan Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Temmuz ayında başlattığı ‘‘Yıldızların Altında Yeşilçam Geceleri’’ bana eski günlerin en gözde eğlencesi olan açık hava sinemalarını anımsattı.

Ekonomik koşullar nedeniyle zaman içinde tek tek kapanan açık hava semt sinemalarını.

Ankara Büyükşehir Belediyesi, ‘’Sandalyeni Kap Gel’’ sloganıyla düzenlediği etkinlikte geçmişi özleyenlere doyumsuz bir nostalji yaşatıyor.

Her hafta Türk sinemasının unutulmaz filmlerinin gösterildiği açık hava sineması büyük ilgi görüyor.

Açık havada film izlemek ve ailesi ile birlikte keyifli vakit geçirmek için Atatürk Orman Çiftliği Yaşam Parkı’na gelen Başkentlilere; ücretsiz limonata, patlamış mısır, pamuk şeker ve gazoz ikram ediliyor.

Başkentliler, 14 Eylül tarihine kadar her cumartesi akşamı saat 21.00’de farklı bir Yeşilçam Filmi ile açık havada film keyfini yaşayacak.

Gidenler, gitme fırsatı bulamayanlara şiddetle tavsiye ediyor…

Son gösterim 14 Eylül’de…

Belli ki Büyükşehir Belediyesi’nin etkinliği, ekonomideki kötü gidiş nedeniyle bozulan morallere de iyi geliyor…

 Hem de ilaç gibi…