Genel

6284 ailede şiddetten başladı, kamuda intikama döndü

Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi amacıyla çıkarılan ve kötüye kullanılması nedeni ile uzun süre tartışılan 6284 sayılı kanun bu kez kamuda kadın yönetici ile yardımcısının tartışmasında mağduriyete sebep oldu.

Olay Çorum’da meydana geldi. İl Kültür ve Turizm Müdürü Sümeyra Bektaş ile Müdür Yardımcısı ve aynı zamanda Kültür Memur-Sen İl Temsilcisi Mehmet Bayrak arasında işle ilgili bir konuda anlaşmazlık yaşandı. İddiaya göre, bir konuyla ilgili olarak müdür yardımcısını dahili hattan arayıp talimat veren Müdür Bektaş, daha sonra konuyla ilgili olarak kendisiyle yüz yüze görüşmek için gelen Müdür Yardımcısı Mehmet Bayrak ile tartıştı. Tartışmada seslerin yükselmesi üzerine Müdür Yardımcısı Bayrak, oda kapısını açarak, yaşananların çalışanlar tarafından da görülmesini istedi. Bunun üzerine Müdür Bektaş da, ‘Sen beni tehdit mi ediyorsun’ diyerek sesini yükseltti ve koridorda bağırmaya başladı. 

Olay sonrası rutin çalışmasını sürdüren Mehmet Bayrak, belki de Türkiye’de ilk kez yaşanan bir olayın mağduru oldu. Müdür Sümeyra Bektaş, İl Müdür Yardımcısı ve aynı zamanda sendika temsilcisi olan Mehmet Bayrak’ın kendisini tehdit ettiğini ve şiddet uygulayacağını iddia ederek, Çorum Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurdu ve Mehmet Bayrak hakkında uzaklaştırma kararı alınmasını istedi. Bunun üzerine Çorum 1. Aile Mahkemesi, normal şartlarda şiddet gören kadınların korunması amacıyla uygulanan uzaklaştırma kararını, ildeki üst düzey iki kamu yöneticisinden birinin aleyhine verdi. Böylece İl Kültür Müdür Yardımcısı Bayrak’a, İl Müdürü Bektaş’tan uzaklaştırma kararı verilmiş oldu.

Şiddet gören kadınların korunması amacıyla çıkarılan kanun, kamuda aynı kurumda yönetici olan iki kişi arasında uygulanarak Türkiye’de bir ilk oldu. Aynı kurumda görev yapan ve yönetici olan iki kişiden birisine verilen uzaklaştırma kararının nasıl uygulanacağı da meçhul. 
Uzun zamandır İstanbul Sözleşmesi’nin uygulama yasası olan 6284’e karşı tepkiler devam ediyordu. Bu konuda en çok eleştirilen husus ise, kadının tek yönlü beyanının esas kabul edilerek karar verilmesi ve birçok kez de kötüye kullanımına şahit olunması idi. Hukukçular, kanunun uygulanmasında yaşanan bu durumlar için yasada düzenleme yapılması gerektiğinin altını çiziyor.

Konuyla ilgili olarak açıklama yapan Kültür Memur-Sen Genel Başkanı Mecit Erdoğan, olayın İl Müdürü tarafından savcılığa taşınması üzerine sendika olarak, olayı araştırdıklarını ve doğrusunu öğrendikten sonra gerekli adımları attıklarını söyledi. Erdoğan, “Adı geçen İl Müdürü hakkında temsilcimize karşı iddia ettiği hakaret, iftira ve isnat etmek istediği diğer konularla ilgili biz de savcılığa suç duyurusunda bulunduk. Ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığı’na olayla ilgili gerekli soruşturma yapılması için yazı yazdık ve olayın tüm yönleriyle araştırılarak aydınlatılmasını, gerçeğin kamuoyuna açıklanmasını istedik. Bunca yıllık kamu hizmeti süresince soruşturma ve inceleme dahi geçirmemiş il temsilcimizin masum olduğuna, işini hakkıyla yaptığına bizim inancımız tamdır. Burada sendikamıza ve temsilcimize karşı iyi niyetli olmayan bir yaklaşım ve olay olduğunu düşünüyoruz. Gerekli yasal inceleme ve araştırmalar da bunu ortaya koyacaktır. Sürecin sonuna kadar takipçisi olacağız.” şeklinde konuştu.