Bu kapsamda büyükbaş hayvan sayısındaki gerilemeyi yaptığı açıklama ile değerlendiren CHP Edirne Milletvekili Ediz Ün, AKP iktidarının hayvancılığı ithalata bağımlı hale getirdiğini söyledi. Ün, “Bugün büyükbaş hayvan varlığımızın yarısından fazlası ithal. AKP döneminde toplamda 6,9 milyon büyükbaş, 3,2 milyon küçükbaş hayvan ile 384 bin ton et ithal edildi ve buna 11,5 milyar dolar ödendi. İthalat hayvancılığın sorunlarını çözmez, sadece günü kurtarır. Taşıma suyla değirmen dönmez” dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), haziran ayı verilerine göre büyükbaş hayvan sayısı haziranda 16 milyon 555 bin baş olurken, sığır sayısı aynı ayda geçen yılın aralık ayına göre yüzde 0,2 azalarak 16 milyon 396 bin baş, manda sayısı ise yüzde 2 azalarak 159 bin baş olarak gerçekleşti. Küçükbaş hayvan sayısı aynı ayda 53 milyon 965 bin baş oldu. Koyun sayısı haziranda geçen yılın aralık ayına göre yüzde 3,2 artarak 43 milyon 394 bin baş, keçi sayısı ise yüzde 2,6 artarak 10 milyon 571 bin baş olarak hesaplandı.

CHP’li Ün ise 2020 yılında büyükbaş hayvan sayısının 18,2 milyon olduğuna dikkat çekerek, bu yılın ilk yarısında sayının 16,6 milyona düştüğü tespitini yaptı. Ün, “3,5 yılda tam 1,6 milyon büyükbaş hayvan kaybettik. Küçükbaş hayvan sayımız da aynı şekilde düşüş gösterdi; 2021 yılında 75,5 milyon olan küçükbaş hayvan varlığımız, bugün 70,5 milyona geriledi. Son 2,5 yılda küçükbaş hayvan sayısı 5 milyon azaldı. Bu, tarım ve hayvancılıktaki yapısal sorunların bir göstergesidi” değerlendirmesi yaptı.

Asıl sorunun ithalata rağmen devam eden bu azalma olduğunu vurgulayan Ün, son altı ayda 28 binden fazla büyükbaş hayvanın kaybedildiğine dikkat çekerek, “Oysa aynı dönemde 197 bin 396 büyükbaş hayvan ithal edildi. Bu sayıyı da eklediğimizde toplamda 225 bin 719 büyükbaş hayvan kaybettik. İthalata rağmen hayvan sayımızı artıramıyorsak, ortada ciddi bir sorun var demektir” dedi.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın 15 Haziran tarihinde Kurban Bayramı nedeniyle yaptığı “Gerek büyükbaş, gerekse küçükbaş hayvan sayımız yeterli” ifadesini de tutarsız bulduğunu kaydeden Ün, “Madem hayvan sayısı yeterli, o halde neden canlı hayvan ve et ithal ediyorsunuz? Et fiyatlarını kontrol etmek için ithalat yaptığınızı söylüyorsunuz, fakat ithalata harcayacağınız parayı küçük aile işletmelerine destek olarak aktarsaydınız, aynı regülasyonu çok daha sürdürülebilir şekilde sağlardınız. Ancak siz ithalatı tercih ettiniz” sözleriyle Bakan Yumaklı’yı eleştirdi.

Muhabir: Cemil Cahit SARAÇOĞLU