TÜBA’nın Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu tarafından Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi ev sahipliğinde 7 Ekim tarihinde gerçekleştirilecek deprem riski altındaki bölgelerde şehirlerin güvenli, yaşanabilir ve sürdürülebilir şekilde yeniden yapılandırılması çalıştayı ile deprem riskine karşı toplumun bilinç düzeyini artırmak ve olası afetlere karşı hazırlıklı olunması hedefleniyor.

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker ise ekonomik ve sosyolojik güvenliği sağlamak, geleceği garanti altına almak için motivasyonu kaybetmeden çalışılması gerektiğini vurgulayarak, “Sanayimizin kalbi Kocaeli'de 25 sene önce hepimizi yasa boğan depremin etkilerini her açıdan hala yaşıyoruz. Bu çalıştayla amacımız aynı acılar ve sorunların tekrar ettiği bu kısır döngüden çıkmak üzere uzun vadeli çözüm önerileri sunarak, mevcut sorunların etkin şekilde ele alınmasına katkıda bulunmak” değerlendirmesi yaptı.

Çalıştay ile deprem riski altındaki yapıların ve alanların modern, dayanıklı şehircilik anlayışıyla kentsel dönüşüm projelerine entegre edilmesi amaçlanıyor. Kentsel dönüşüm politikaları ve bu dönüşümün yasal çerçevesi, finansman modelleri ve teşviklerin yanı sıra kentsel dönüşümün sosyal ve ekonomik etkileri de tartışılacak.

Sürdürülebilirlik kapsamında yeşil bina tasarımı ve enerji verimliliği üzerinde durulacak. Atıkların yönetimi, geri dönüşüm, doğal kaynakların korunması ve bu doğrultuda çevre dostu uygulamaların hayata geçirilmesi etkinlikte ele alınacak.

Deprem, Kentsel Dönüşüm ve Sürdürülebilirlik Çalıştayı'na ilgili bakanlıklardan temsilcilerin, devlet ve vakıf üniversitelerinden öğretim üyelerinin, çeşitli mesleki derneklerden ve özel sektörden alanında araştırıcı, uzman ve yöneticilerin, afet yönetimi ve sürdürülebilirlik konusunda faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarından temsilcilerin katılması bekleniyor.

Muhabir: Cemil Cahit SARAÇOĞLU