Bağımsız İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, yurtdışındaki çalışmalarından dolayı emekli olan vatandaşların yurtiçinde tam zamanlı çalışmaları halinde yurt dışında yabancı ülke mevzuatına tabi olarak çalışmaları durumunda emekli aylığının kesilmemesi için kanun teklifi verdi.
Mustafa Yeneroğlu, aynı durumda olup Türkiye’de çalışan emeklilerin aylıklarının kesilmediğini belirterek, bu uygulamanın açık bir ayrımcılık olduğunu ve bir an evvel ortadan kaldırılması gerektiğini söyledi.
İktidarın seçim vaatleri arasında, yurt dışı borçlanması yoluyla emekli olanlara yurt dışında tam zamanlı çalışma hakkı tanınacağının yer aldığını hatırlatan Yeneroğlu, “Bizzat Cumhurbaşkanı bu haksızlıkları gidereceği sözünü vermişti. Verilen vaatler üzerinden 2 yıl geçti. Yurt dışı vatandaşlarımız bu hakkı bekliyor. Verdiğiniz sözü yerine getirin, vatandaşı daha fazla mağdur etmeyin” dedi.
Sıklıkla hatırlatmasına rağmen bu vaadin yerine getirilmemesi üzerine bu önemli sorunun çözülmesi amacıyla kanun teklifi verdiğini söyleyen Yeneroğlu, bu konuda verdiği soru önergelerine ya cevap verilmediğini ya da süresi geçtikten aylar sonra açıklayıcı olmayan tek cümlelik ve baştan savma cevaplar verildiğini belirtti.
Yeneroğlu’nun 3 maddelik Kanun Teklifi’nde 8/5/1985 tarihli ve 3201 sayılı Yurt Dışında Bulunan Türk Vatandaşlarının Yurt Dışında Geçen Sürelerinin Sosyal Güvenlikleri Bakımında Değerlendirilmesi Hakkında Kanunun 6’ıncı maddesinde değişiklik getiriliyor.
Bu kapsamda söz konusu maddede “Aylık tahsisi ve aylığın başlama tarihi” bölümünün şu şekilde değiştirilmesi öneriliyor:
“Madde 6 -A) Bu Kanuna göre değerlendirilen sürelere istinaden aylık tahsisi yapılabilmesi için
a) Tahakkuk ettirilen borcun tamamının ödenmiş olması,
b) Borcun tamamının ödenmesinden sonra yazılı istekte bulunulması şarttı.
Yukarıdaki şartları yerine getirenlerden tahsise hak kazananların aylıkları, yazılı istek tarihin takip eden ay başından itibaren başlatılmak üzere 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve 506 sayılı Kanunun geçici 20’inci maddesi hükümlerine göre bağlanır.
B) Bu Kanun hükümlerinden yararlanmak suretiyle aylık bağlananlardan Türkiye’deki sigortalı olarak çalışmaya başlayanlar hakkında 5510 sayılı Kanunun sosyal güvenlik destek primine tabi olarak çalışılmasına ilişkin hükümler uygulanır.”