Daha önce yapılan düzenlemelerle, yurt dışından temin edilen güneş paneli taşıyıcı konstrüksiyon sistemleri ve paneller teşvik kapsamından çıkarılmıştı. Yeni düzenleme, bu adımı bir adım daha ileri taşıyarak, yerli güneş hücresi kullanılmadan üretilen panellerin teşviklerden tamamen çıkarılmasını öngörüyor. Bu sayede, Türkiye’deki güneş enerjisi sektöründe yerli üretimin teşvik edilmesi ve dışa bağımlılığın azaltılması hedefleniyor.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın düzenlemesinde, Türkiye’de güneş paneli üretimini yerli kaynaklara dayandırma amaçlandı. Tebliğe göre güneş paneli üretiminde yerli güneş hücreleri kullanılmadığı takdirde bu paneller teşviklerden yararlanamayacak.
Güneş paneli üretiminde yerli hücre zorunluluğu
Düzenlemeye göre, güneş enerjisine dayalı elektrik üretimi yatırımları kapsamında yerli güneş hücresi kullanılmayan paneller teşvik belgesi kapsamına alınmayacak. Böylece Türkiye’de yerli üretimin artırılması ve dışa bağımlılığın azaltılmasını hedefleniyor. Üretim süreci, ingot dilimleme aşamasından veya daha öncesinden başlayarak yerli hücrelerle desteklenmezse, bu paneller artık devlet teşvikinden yararlanamayacak.
Rüzgar enerjisi yatırımlarında da benzer düzenlemeler
Tebliğde yapılan diğer bir önemli düzenleme ise rüzgar enerjisi yatırımlarını ilgilendiriyor. Buna göre, lisanssız faaliyet kapsamında rüzgar enerjisi yatırımları için yurt dışında üretilen jeneratörler ve naseller de teşvik kapsamı dışında bırakıldı. Bu uygulama, 1 Ocak 2026 tarihinde yürürlüğe girecek ve rüzgar enerjisi yatırımlarında da yerli üretimin öncelik kazanmasını sağlayacak.
İstatistikler ve mevcut durum
Türkiye’deki güneş enerjisi yatırımlarında kullanılan güneş hücrelerinin büyük bir kısmı ithal ediliyor. Getirilen yeni düzenleme ile birlikte Kalyon PV, Smart Solar Ve Parla Solar gibi yerli üreticilerin önemi artacak ve bu alandaki yatırımların yerli üretimle desteklenmesi teşvik edilecek.