Saadet Partisi Grubu'nun 'Yenidoğan skandalı ve yaşanabilecek benzeri olayların önüne geçebilmek, denetim mekanizmalarını güçlendirmek ve sağlık kuruluşlarının uygulamalarını daha sıkı bir şekilde mercek altına almak' başlıklı araştırma önergesi gündeme alındı. Önergenin gerekçesini açıklamak üzere söz alan Saadet Partisi Grup Başkanvekili Bülent Kaya, "Sağlık Bakanının, o dönem ki İl Sağlık Müdürünün bu çetenin içerisinde olduğuna dair hiçbir iddiada bulunmuyoruz, en azından elimizdeki deliller itibarıyla. Ama denetim görevi olan, bu çetelerin elini kolunu sallaya sallaya adeta yaygın bir uygulama olarak yeni doğan çocuklarla ilgili bu yoğun bakım ünitelerinin alt şirketlere taşere edilmesi sırasında Sayın İl Sağlık Müdürü, bugünkü Sağlık Bakanı, sen uyuyor muydun, uyumuyor muydun? Elbette bunun hesabını bu millete vermek zorundasınız. Senin ortaya çıkarmadığını vatandaş ortaya çıkarıp CİMER’e şikayet ettikten sonra bunu ilgili adli kolluk kuvvetlerine göndermek seni sorumluluktan kurtarmaz. Düşünün, bu ülkede Sağlık Bakanlığı yapmış bir özel hastane sahibi kişi, yoğun bakım ünitesini alt şirkete taşere ediyor, niye? Alt şirketin kar edebilmesi için, daha doğrusu daha fazla kar edebilmesi için nerelerden kısılması gerektiğini çok iyi biliyor da ondan dolayı" ifadelerini kullandı.

'YETER ARTIK İSTİFA EDİN'

İYİ Parti Manisa Milletvekili Şenol Sunat, partisi adına önerge üzerine söz alarak, "Türkiye şimdi doktor ve hemşire kılıklı bebek katillerini konuşuyor, hayatlarına kıyılan 12 masum bebeği konuşuyor, bilinen bu kadar. Özel hastane çeteleri oluşmuş, lanet olsun hepsine. Hiçbir konuda çözüm üretemeyen, iflas etmiş iktidar, yeter artık, istifa edin. Siz artık yönetemiyorsunuz. Toplum vicdanında derin yaralar açıldı sayenizde. İktidarınız döneminde her konuda olduğu gibi fırsatçılığı ve acımasız çıkarcılığı kültür haline getirdiniz, siz sebep oldunuz. Balık baştan kokuyor sayın milletvekilleri, özel hastane sahibi kişileri sağlık bakanı yapan sizlersiniz. Şimdi, Müezzinoğlu, 'Haberim yok' diyor. Sağlık sistemine kim güvenir artık? Kökten temizlik gerekiyor sayın milletvekilleri. Bu durum sadece sağlık skandalı mı zannediyorsunuz? Ülkemizde hem siyasi hem de ekonomik düzenin çürüdüğü ve yozlaştığını görmüyor musunuz? Sağlık sistemini ticarete dönüştürerek vatandaşlarımızın en temel haklarından biri olan sağlık hizmetlerine erişimi engellediniz. Fırsatçılar, çeteler türüyor ve sağlık hizmetlerini bir sömürü aracı olarak kullanıyor" diye konuştu.

'BU ACI ÖRNEK, İKTİDARIN YARATTIĞI ÇÜRÜMENİN GÖSTERGESİ OLDU'

Önerge üzerine DEM Parti Grubu adına söz alan Batman Milletvekili Zeynep Oduncu Kutevi, "En az 12 masum bebek sadece bir avuç insanın para hırsı uğruna katledildi. Bu acı örnek, 'Sağlık sisteminde çığır açtık' diye övünen iktidarın yarattığı çürümenin göstergesi oldu. Bu çürümenin sonunda 12 bebek katledildi. Bir şebeke kuruluyor, para için bebeklerin canına kıyılıyor. Peki, bu çürümenin sorumlusu sadece para hırsıyla bebeklerin canına kıyanlar mıdır? Elbette değil. Yıllarca, 'Sağlıkta Dönüşüm Projesi' diyerek sağlık sistemini ters yüz eden iktidar, aslında tam da bugün konuştuğumuz çürüme projesinin kendisini hayata geçirdi. Kamu sağlığını tasfiye eden, halkın sağlığını sadece birer araç olarak gören ve hatta piyasanın kapılarını ardına kadar açan iktidar, yaptıklarıyla bugüne kadar övündü durdu ancak bugün övüntünün nasıl bir çürümeye yol açtığı ortaya çıktı. Daha önce bu kürsüde grubumuzdan da muhalefet partilerinden de vekil arkadaşlar bu konularla ilgili önergeler vermiş, araştırma önergeleri verilmiş, sağlıkta çürümenin neler olduğunu anlatmışlar. Ama tabii, iktidar eliyle, verilen önergeler, araştırma önergeleri maalesef reddedilmiş ve bunlarla ilgili herhangi bir çalışma yapılmamış" dedi.

'BUGÜNÜN BAKANI, NEREDE BU DOSYADA?'

CHP Grubu adına söz alan Samsun Milletvekili Murat Çan ise yenidoğan çetesi ile ilgili denetlemelerin yapılmadığını vurgulayarak, "Bu çeteye hizmet, yardım, yataklık eden, sözde sağlık politikaları ve onun vücut bulmuş isimleri bu dosyada nerede? Hem Sağlık Bakanlığı hem Çalışma Bakanlığı yapmış isim nerede? Bize bir ay sonra şurada, şu koltuklarda Bakanlığın bütçesini sunacak, devrin Sağlık Müdürü, zamanın CEO’su, bugünün Bakanı nerede bu dosyada?" derken, CHP Çanakkale Milletvekili İsmet Güneşhan ile AK Parti Ankara Milletvekili Osman Gökçek arasında tartışma çıktı.

Güneşhan, "İnsan utanır ya, 12 bebek ölmüş, konuşuyorsun daha ya" derken Gökçek, "CHP Belediye Meclis Üyesiydi" diye cevap verdi. Tartışmalar devam ederken sözlerini sürdüren CHP Samsun Milletvekili Murat Çan, Osman Gökçek'i hedef alarak, "Densizlik yapma. Sus, yerine otur. Bakandan bahsediyoruz. Hem Çalışma Bakanlığı yapmış hem Sağlık Bakanlığı yapmış. Çetenin başısınız. Sen ailece başısın. Şimdi, çürüme burada arkadaşlar, bakın, anlatmaya çalıştığım çürüme burada. Sağlıktaki çürüme nasıl başlamış onu konuşalım isterseniz" değerlendirmesinde bulundu.

'ÇETENİN ORTAYA ÇIKARILMASI İÇİN BÜYÜK MÜCADELE VERİLDİ'

AK Parti Ankara Milletvekili Osman Gökçek ile CHP Çanakkale Milletvekili İsmet Güneşhan ve Çorum Milletvekili Mehmet Tahtasız arasında tartışmalar sürdü. AK Parti Grubu adına söz alan Elazığ Milletvekili Erol Keleş, "Ülkemizin güçlü sağlık sistemine ve insan hayatına olan saygısına gölge düşürmeye çalışan bir çetenin maalesef bebeklerimizi ticari amaç olarak kullanarak bazı çıkarlar sağlamaya çalıştığını üzüntüyle öğrendik. Bu çete yeni doğan bebeklerin yoğun bakım ihtiyaçlarını fırsata çevirerek bebeklerin sağlığıyla ilgilenmek yerine hastanelerin karlarını artırmayı amaçlamıştır. Yaşanan bu olay vicdanları yaralayan, insanlığa sığmayan bir durumdur. İlgili kurumların çalışmalarıyla bu acımasız çetenin faaliyetlerinin ortaya çıkarılması için büyük bir mücadele verilmiştir. Süreç CİMER üzerinden gelen bir ihbarla başlamış, ardından devletimizin ilgili kurumlarının koordinasyonuyla soruşturmaya dönüştürülmüştür" dedi.

ÖNERGE REDDEDİLDİ

Meclis Başkanvekili Celal Adan, önergenin oylanması için karar yeter sayısı aradı. Birleşimde yeterli sayıda milletvekili bulunamadığı için birleşime 10 dakika ara verildi. Genel Kurul aranın ardından yeniden toplandı. Adan, önergeyi oylamaya sundu ve önerge AK Parti ve MHP'li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.

Kaynak: DHA