Sağlık

Yazın bu meyveleri tüketirken dikkat!

Ancak yazın tezgahları süsleyen çeşit çeşit sağlık deposu meyveleri tüketirken dikkat edilmeli. Uzman Diyetisyen Şükrü Can Gülşen yaz mevsiminde tüketilen meyvelere ilişkin bilgiler verdi.

Taze sebze ve meyve tüketimi sağlıklı ve dengeli beslenme için oldukça önemli. Ancak yazın tezgahları süsleyen çeşit çeşit sağlık deposu meyveleri tüketirken dikkat edilmesinde fayda var. Uzman Diyetisyen Şükrü Can Gülşen konu hakkında önemli bilgiler verdi.

İşte tüketilmesi gereken meyveler ve faydaları:

Karpuz

İçerisinde bulunan su miktarının çok fazla olması sebebiyle sıcak  günlerde vücudun su ihtiyacını karşılar. Ayrıca kan basıncını düşürerek kalp hastalıkları riskinin düşürür. Ancak hipotansiyonu olan kişilerde ileri dereceler de tansiyon düşüklüğü yapması sebebiyle porsiyon kontrolüne dikkat edilerek tüketilmesi gerekir.

Kavun

 A, C, B1, B2, B5,E vitamini ile potasyum, sodyum, kalsiyum, magnezyum, fosfat açısından zengindir. Fitokimyasallar da içermektedir. Likopen ve beta-karoten gibi bitkisel besinler bulunmaktadır. Bağışıklık sistemini güçlendirerek serbest radikallerin vücuda girmesini engeller. Ayrıca içerdiği mikrobesin öğeleri sebebiyle damarları temizler bu sebeple kalp sağlığını korur.

Üzüm

Üzüm, kabuğunda bulunan resveratrol dediğimiz mikrobesin öğesi, doğal bir antimikrobiyaldir. Bu da bağışıklığımızı korumada ne kadar etkili olduğunu gösterir. Ayrıca  üzümün antioksidatif, antiinflamatuvar etkisinin yanında, karaciğeri temizleme etkisi vardır. Özellikle siyah üzüm; damar sertliğini, trombositlerin birleşmesi  ve tansiyon dengesizliğini önler. Sarı veya siyah üzüm hazımsızlığı giderir. Üzüm şekeri kan şekerine en yakın şekerlerinden biridir. Bu sebeple kan şekerini çok hızlı bir şekilde yükseltir. Bu sebeple diyabet hastalarının yeterli ve dengeli tüketmesi zorunludur.

Kayısı

Lif bakımından zengindir. İçeriğinde  A vitamini, C vitamini, E vitamini, K vitamini ve potasyumla birlikte protein de içerir. Bu sebeple güçlü bir antioksidan kaynağıdır, bağışıklığı güçlendirir, vücudu hastalıklardan korur. Ayrıca kayısı içerdiği yoğun diyet lifi sebebiyle bağırsakları çalıştırır, temizler. içerdiği mikrobesin öğeleri sebebiyle de cildi besler, göz sağlığını korur. Ancak  diyaresi çok olan çölyak hastaları ve aktif bağırsak hastalığı olanlarda önerilmez.

İncir

İçeriğinde bulunan yoğun bitkisel lif sayesinde, incir sindirim sisteminin düzgün çalışmasına yardım eder. Sodyum, potasyum, magnezyum minerallerini ve C,B3, B6, B2, K vitaminlerini içerir. Bu vitaminler tam bir antiosdiant ve antiseptiktir, Bu sebeple bağışıklığımızı korur ve vücudumuzu temizler. Lif, potasyum ve antioksidan içeriği sayesinde kan basıncını ayarlamaya, sindirim düzenlemeye, kilo dengelemeye, kalbi güçlendirmeye, üreme sorunlarını tedavi etmeye yardımcı olur.