Sabancı Üniversitesi ve Sabancı Üniversitesi Mezunları Derneği’nin her yıl düzenlediği “İlham Veren Liderler Konferansı”nın bu yılki ana teması “Yapay Zekânın Eğitimdeki Rolü” oldu. Konferans kapsamında Singapur Nanyang Teknoloji Üniversitesi (NTU) Rektör Vekili, Provost ve Sabancı Üniversitesi Uluslararası Danışma Kurulu Üyesi Prof. Ling San ağırlandı.
Prof. Ling San, “Yapay Zekânın Eğitimdeki Rolü” başlıklı konuşmasında, yapay zekânın eğitim dünyasında yarattığı değişim ile geleceğe dair fırsatları anlattı.
Yapay zekanın kullanım alanları artıyor
2019 yılından bugüne kadar yaptığı gözlemleri ileten Prof. Ling San, verdiği istatistiklerle yapay zekanın hayatımızdaki rolünün eğitim de dahil olmak üzere birçok alanda arttığının altını çizdi. Yüksek öğretim özelinde de ülke ve üniversitelerin farklı uygulamalar benimsediğini, eğitime yapay zekayı dahil ederken farklı yaklaşım ve sınırlar tanıdığına işaret etti. Singapur Nanyang Teknoloji Üniversitesi özelinde ise öğrencilerin derslerinde yapay zeka kullanımının serbest ancak belli kurallara tabi olduğunu belirtti.
Yapay zekânın eğitim dünyasındaki etkisinin hızla arttığına dikkat çeken Prof. Ling San, daha fazla yapay zekâ uzmanı yetiştirme ihtiyacının ve daha fazla yetenek geliştirmenin gerekliliğine vurgu yaptı. Ling San, üniversitelerin bu konudaki rolüne değinerek NTU Singapur’da son yıllarda bir dizi yeni program başlatıldığı bilgisini verdi. Prof. Ling San, üniversitelerin yapay zekâ bilgisi yaratmada büyük bir rol oynadığını söyledi. Üniversitelerde hem yapay zekâ alanında uzmanlaşmış bireyler yetiştirmek hem de farklı alanlarda çalışan bireylerin yapay zekâ okur yazarlığını artırmak için yenilikçi programlar geliştirildiğini belirten Ling San, yapay zekâ teknolojilerinin, eğitimin niteliğini artırma ve öğrenci istihdam edilebilirliğini destekleme potansiyeli üzerinde durdu.
Singapur'daki gelişmelerde üniversitelerin rolü büyük
Singapur’un yapay zekâ alanındaki çalışmalarına da değinen Ling San’ın verdiği bilgilere göre Singapur, bilim ve teknolojiye yönelik büyük yatırımlar yaparak yapay zekânın hızla gelişmesine öncülük eden ülkelerden oldu. Ülkenin beş yıllık ulusal Araştırma, İnovasyon ve Girişim (RIE) planları çerçevesinde yapay zekâ, özel bir odak alanı haline getirildi. 2017 yılında kurulan AI Singapore girişimi, yapay zekâ araştırmalarını desteklemek, yeni teknolojiler geliştirmek ve yapay zekâ alanında yetenekleri yetiştirmek amacıyla faaliyet gösteriyor. Ülkede ilk ulusal yapay zekâ stratejisi 2019'da açıklandı.
2023'te açıklanan ikinci ulusal yapay zekâ stratejisinde Singapur’un yapay zekâ alanında dünya çapındaki rekabet gücünü artırmaya yönelik hedefler belirlendi. Singapur'un yapay zekâ stratejileri, araştırma ve inovasyonda ilerlemeye katkıda bulunurken, üniversiteler bu alanda önemli bir rol üstlendi. Nanyang Teknoloji Üniversitesi (NTU), yapay zekâ eğitimi ve araştırmalarıyla öne çıkıyor, çeşitli programlar aracılığıyla yapay zekâ okur yazarlığını artırmayı hedefliyor.