Bahar ayının gelmesiyle birlikte çilek meyve tezgahlarında yer almaya başladı.

Çilek güzel tadının yanında tam bir şifa deposu. Uzman Diyetisyen Şükrü Can Gülşen çileğin faydaları hakkında biligi verdi.

Gülşen “Çileğin içeriğinde , folik asit, askorbik asit ,a vitamini ,kalsiyum, demir potasyum, fosfor mineralleri yoğunlukla bulunur. Bununla beraber diğer lifi, flavonoid, polifenoller, antosiyaninler, yağ asitleri gibi mikrobesin grupları da bulunmaktadır” dedi.

Çileğin diğer faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz.

Bağırsakları Çalıştırır

Lifi içeriği yüksek olması sebebiyle bağırsaklarda yaşayan probiyotiklere prebiyotik özellik göstererek daha uzun bağırsaklarda kalmasını sağlar.Bu da sindirimin rahatlaması, bağırsak hareketlerinin artmasını sağlar.

Diyetlerde Zayıflamaya Yardımcı Olur

Glisemik indeksi düşük olması sebebiyle kan şekerini regüle eder.Lifli yapısı sayesinde tok tutarak kilo vermeye yardımcı olur.

Kandaki Yağı Azaltır

Sindirilen veya sindirilmeyen metabolitlerin kana girişinde regülatör olmakta yardımcı olur. Bu da kötü dediğimiz ldl kolesterol ve total kolesterolün düşürülmesinde etkilidir.

Hastalıklara Karşı Vücudu Korur

Vücutta serbest radikalleri indirgeyen mikrobesinler bakımından oldukça zengin olan çilek içerdiği yoğun ascorbik asit sayesinde hastalıklara karşı vücudumuzu korur.

Libido Artırıcıdır

İçerisinde hormonları artıran veya dengeleyen mikro elementler bulunur.

Beyni Korur ve Destekler

İçerisinde bulunan magnezyum ve fosfor sayesinde hafıza güçlenir , öğrenme kapasitesi artar ve demans gibi nörodejenaratif hastalıklara yakalanma riskini azaltır.

Muhabir: Hatice GÜREL