DATÜB ve Orman Genel Müdürlüğü destekleriyle Kulaksız Mahallesi'ndeki 1300 dekar alanda fidan dikim etkinliği düzenlendi. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan etkinliğe katılan Bitlis Valisi Ahmet Karakaya, DATÜB Başkanı Ziyatdin Kassanov, protokol üyeleri, Ukrayna'daki savaş bölgesinden getirilerek ilçeye yerleştirilen Ahıska Türkleri ile diğer katılımcılar, fidanları toprakla buluşturdu.

Vali Karakaya, burada yaptığı açıklamada, her yıl 11 Kasım'da binlerce fidanın toprakla buluştuğunu söyledi.

Ağaç dikilmesine çok önem veren bir medeniyete sahip olduklarını belirten Karakaya, şunları kaydetti:

"Dünya Ahıska Türkleri Birliği olarak buradaki kardeşlerimiz yapabilecekleri en güzel işlerden birini yaparak şehrimize, ilçemize binlerce fidanı hediye ediyorlar. Tabi burası hepimizin yurdu. Türkiye, bütün Türklerin, bütün uygarlıkların, medeniyetlerin beşiği olmuş bir memleket. Biz burada çok daha güçlü olmak zorundayız. Bu gücü de birlikteliğimizi de omuz omuza mücadele ederek elde edeceğiz. Tüm vatandaşlarımıza olduğu gibi Ahıska Türkü kardeşlerimize de gerek iskan gerek tarım arazileri noktasında Cumhurbaşkanımız riyasetinde elimizden gelen desteği vermeye hazırız. Hep birlikte güçlü Türkiye'nin yollarını birlikte yürüyeceğiz. İnanıyoruz ki Cumhuriyet'imizin ikinci yüzyılında Türkiye Cumhuriyeti Devleti hem 86 milyon vatandaşı hem de mazlum milletler için çok daha güçlü bir şekilde yoluna devam edecektir."

"DİKİLEN FİDANLAR BİZİM İÇİN MANEVİ BİR ANLAM TAŞIYOR"

Kassanov ise bugünün Ahıskalılar için tarihi bir gün olduğunu, Türkiye'nin kendilerini acı günlerinde yalnız bırakmadığını dile getirdi.

Ukrayna'da savaşın içinde kalan, evleri yıkılan ve mağdur olan 10 binden fazla Ahıska Türkü'nün 2015-2022 yılları arasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla ülkeye geldiğini ifade eden Kassanov, "İsteriz ki bu fidanlar gibi Ahıskalılar da burada kalıcı olsunlar. Burayı öz toprağı ve ata yurdu bilsinler. Ahıskalı Türkler olarak çok eziyet çektik. 3 kere sürgüne uğradık. İstiyoruz ki bu son olsun. Çünkü bu ekilen fidanlar bizim için hem manevi bir anlamda taşıyor hem de bu bölgeye katkımız olsun diye fidan dikmek düşündük. Hem Ahıska Türkleri buraya yerleşmiş fidanlar gibi burada köklenir ve gelecekte bu bölgeye fayda verir." dedi.

Orman İşletme Müdürü Mehmet Uzun da ekonomik, ekolojik ve sosyal açıdan büyük öneme sahip ormanların korunması ve gelecek nesiller için ülkenin daha sağlıklı ve yaşanabilir kılınması amacıyla 11 Kasım'ın Milli Ağaçlandırma Günü olarak kutlandığını anımsattı.

Ahıska Türklerinin katılımcılara Özbek pilavı ikramında bulunulduğu etkinliğe, Ahlat Kaymakamı Batuhan Bingöl, Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastaş, Ahlat Belediye Başkanı Yavuz Gülmez, kurum amirleri ve vatandaşlar katıldı.

Kaynak: AA