Siyaset

Üretici: 600 ton domatesim tarlada kaldı

Niğde’nin Altunhisar ilçesinde domates tarlalarında kalan ürünü yerinde gören CHP Niğde Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, “Vicdanı olan bu manzara karşısında acı duyar” diye konuştu.

TÜİK verilerine göre ülkemizde bu yıl bitkisel üretimde domateste % 10.1 artış öngörüldüğünü ve bu artışın tüketiciye daha uygun fiyatlı ürün olarak yansıması beklenirken bunun gerçekleşmediğini ifade eden Ömer Fethi Gürer “İktidarın iş bilmez yönetim anlayışı, üretilen ürünlerin değer kazanmasını engelleyerek, maalesef çöpe gitmelerine yol açtı.” dedi.

TARLALARDA ÜRETİCİ İLE KONUŞTU

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, "Domates bu yıl üreticide para etmedi; tarlada kaldı, çürüdü ve binlerce ton domates ne yazık ki boşa gitti. TÜİK verilerine göre bu yıl domateste bir artış bekleniyordu ancak bu artış tüketiciye yansımadı. Tarlada domatesin kilosu 1.5-2 liradan dahi satılamadı. Markette ise 10 liranın altına inmedi. Üreticinin ürününün değer kazanmaması ve tüketicinin alım gücüne göre raflardaki ürünlerin pahalı olması, piyasayı düzenlemesi gereken siyasi iktidarın yetersiz politikalarının bir sonucudur.” dedi. 

Ömer Fethi Gürer, salçalık domates alımı yapan tüccarın ve salça fabrikalarının üreticiyi zor durumda bıraktığını belirtti. Gürer, üreticinin sahipsiz kaldığını ve ürünlerin tarlada hayvan yemine dönüştüğünü ifade etti. Binlerce ton ürünün toplanmadığını vurgulayan Gürer, düşük alım fiyatlarının domateslerin tarlada kalmasına neden olduğunu ve çiftçilerin büyük bir zararla karşı karşıya olduğunu söyledi.

“TARLAYI TOPLAMAMAK DAHA KÂRLI OLDU”

Altunhisar’da domates üreticisi Uğur Tekeli, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’e bu yıl domates üretiminde yaşadığı sorunları anlattı. Tekeli, “Geçen sene de domates para etmemişti. Bu sene şansımızı bir kez daha denedik, fakat yine zarar ettik. Dekara 35 bin TL maliyeti var. Ancak fabrikaların aldığı kilo fiyat sadece 2 lira. Bunun 1 lirası işçilik, 40 kuruşu nakliye, kalan 60 kuruş ise fabrika payı. Üstelik kamyonlara yüklenen domatesin yarısına red veriyorlar, bu durumda nakliye ücreti de cebimizden çıkıyor. Tarlayı toplamadan bırakmak bizim için daha kârlı hale geldi.” diye konuştu.

“MİLLİ SERVET TARLADA ÇÜRÜDÜ”

Domates üreticisi Uğur Tekeli, tarlalarda çürümeye terk edilen domateslerin milli servet kaybına yol açtığını vurguladı. Tekeli, “Bu tarlanın 600 ton domatesi vardı ama maalesef hepsi tarlada kaldı.” diyerek yaşanan zararın boyutlarını dile getirdi. Yükselen maliyetlerin ve bankalardan alınan yüksek faizli kredilerin üreticiyi çıkmaza soktuğunu belirten Tekeli, “Borçlarımız var; özel bankalar %60 faiz uyguluyor, biz de mecburen alıp ilaççının borcunu ödeyeceğiz. Seneye ne yapacağız bilmiyorum,” ifadeleriyle geleceğe dair endişesini paylaştı.

ÜRÜN TARLADA ÇÜRÜRKEN MARKET FİYATLARI EL YAKIYOR

Tarlalarda para etmeyen domates, büyük kent merkezlerinde ise yüksek fiyatlarla tüketicinin elini yaktığını belirten CHP’li Ömer Fethi Gürer, “Tarlada üretici perişan olurken, şehirlerde salçalık domates 10 liradan satılıyor. Üreten kazanamıyor, tüketen ise pahalı ürün alıyor. Bu durum iktidarın plansızlığının sonucu ve sistemin yaratığı durum “dedi.

UĞUR TEKELİ: “EMEĞİMİZİN KARŞILIĞI YOK”

Üretici Uğur Tekeli, tarımsal faaliyetlerdeki plansızlığa vurgu yaparak, “Biz çalışıyoruz ama kime çalışıyoruz bilmiyoruz. 60 dekar domates ektik ama emeğimizin karşılığını alamadık. Biz kimi düşünüyoruz, kime çalışıyoruz; çalıştığımız kişiler de belli değil.” şeklinde konuştu. 

“ÜRETİCİ DESTEKLENMİYOR, ÜRÜN ZİYAN OLUYOR”

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bakanlık, ‘Çiftçiyi destekliyoruz’ diyor ancak çiftçinin ürününün durumu ortada. Tarlada çürüyen bu domatesler hayvan yemi dahi olamayacak durumda. Oysa ki bu ürün salça olarak değerlendirilebilir, kurutularak satılabilirdi. Ancak destek verilmediği için tarlada çöp oldu.” sözleriyle tarımsal planlama eksikliğini eleştirdi.

“BOZ TOPRAK KIRMIZIYA ÇALDI”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bölgedeki üreticilerin ekonomik anlamda mutlaka desteklenmesi gerektiğini vurgulayarak, “Niğde’nin Altunhisar ilçesindeyiz. Bu yıl domates üreticisi büyük zarar etti. Domates tarlasının boz toprağı kırmızıya çaldı çünkü domates tarlada kaldı. Üstelik ekim dönemi gelmesine rağmen tarlayı sürüp yeni ürün ekemiyorlar. 60 dekarlık alan bu yıl ziyan oldu, 600 ton domates çöpe gitti. Çiftçi bu yıl kara bir yıl yaşadı ve umduğunu bulamadı.” dedi.