Nursel DİLEK MANAVBAŞI

Parti Genel Merkezinde düzenlenen basın toplantısında konuşan DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, ekonomideki kötü gidişata dikkat çekti. Tarım, Milli Eğitim, deprem ve ekonomiye yönelik  hükümetin seçim sonrası  100 gündeki çalışmalarını aktardı. Türkiye’nin en önemli sorununun enflasyon olduğunu belirten Babacan, "Ekonomiyi düzeltmenin yolu hukuktan geçiyor. Hukuk olmadan güveni sağlayamazsınız" ifadesini kullandı. 

 Yeni anayasa çalışmalarına da değinen Babacan, anayasa için güvene ihtiyaç duyulduğunu belirtti.  Babacan: “Türkiye demokrasi ve hukukta geriye gidiyor. Hala AHİM kararlarına uyulmuyor.  Devletin temeli adalettir. Yargı bağımsızlığına riyaet edilmiyor. Yürütmenin yargı üzerinden kurduğu tahakküm ülkeyi bataklığa sürüklemeye devam ediyor. Hakim ve savcıların atamasında objektif kriterler baz alınmalı. Hükümet demokrasi ve hukukla acilen barışmazsa enflasyon sarmalından kurtulamaz. Hukuksuzluk varsa enflasyon düşmez” dedi.  

TASARRUFA KÜLLİYEDEN BAŞLAYIN

Ekonomiyle ilgili kötü gidişatın düzelmesi için  hükümete seslenen Babacan “Anayasanın gereği olan ekonomik sosyal konseyi derhal toplayın. İlk 100 günde yapmadınız sonra yapın. Mecliste araştırma komisyonu kurun. Devlet kurumlarını güçlendirin. Tasarrufa külliyeden başlayın. Kamu görevlilerin birkaç yerden maaş almasını engelleyin" önerisinde bulundu.  

Babacan, Erdoğan’ın seçim öncesi vatandaşa ‘müjde’ diye verdiği artışların hızla erimeye başladığını dile getirdi. Seçimden sonra artış gösteren dolar ve benzin fiyatlarına da değinerek, seçim öncesi ve sonrası tabloya dikkat çeken Babacan şu ifadeleri kullandı:

“Dolar mayıs sonunda 20, bugün 27 lira. Benzin-mazot fiyatları 20 liradan 40’a çıktı. Bu aldatmak değil mi sağ gösterip sol vurmak değil mi?” Türkiye’nin en önemli sorununun enflasyon olduğunu belirten Babacan Merkez Bankası’ndaki atamaların olumlu; ama yeterli olmadığını ifade etti: “Buradan ekonomi yönetimine sesleniyorum. Rasyonel politikalara dönmek konusunda samimiyseniz, şeffaf olun. Kimseyi aldatmayın. Eğer gerçekten şeffaflık diyorsanız, arka kapı döviz satışlarına imkân veren Merkez Bankası ile Hazine arasındaki protokolü derhal iptal edin. Şu anda Türkiye'nin karşı karşıya olduğu en önemli sorun enflasyondur. Hükûmetler sıkıştıkça para basmaya alışırlarsa bundan vazgeçmeleri zor olur. İşin bam teli de tam bu. Sayın Erdoğan artık enflasyonla yönetmeye alıştı. Merkez Bankası'nın kontrolünü eline geçirdiği andan itibaren Türkiye'de enflasyon yükselmeye başladı ve bir türlü düşmüyor. Düşmeyecek de…”

Editör: Ezgi Bardakçı