Ekonomi

Türkiye yenilikçilik alanında 3 sıra yükseldi

Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü (WIPO) tarafından yayımlanan Küresel Yenilik Endeksi 2024 Raporu’na göre, genel sıralamada 37. sırada yer alan Türkiye üst-orta gelirli 34 ülke arasında 3. sıraya yükseldi.

Raporu değerlendiren TOBB Patent ve Marka Vekilleri Meclis Başkanı ve Destek Patent Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz, “Son 11 yılda 31 basamak yükselen Türkiye, yatırımlarının karşılığını alıyor. Rakamlar, Türkiye'nin teknoloji, Ar-Ge yatırımlarının artışı, girişimcilik ekosisteminin güçlenmesi ve üniversite-sanayi iş birliklerinin geliştirilmesi gibi alanlardaki olumlu etkilerini yansıtıyor” dedi.

Rapora göre markalar göstergesinde birinci olan Türkiye, tasarımda da birinci olarak öne çıktı. Endekse göre Türkiye; markalar göstergesinde 5. sıradan 1. sıraya, tasarım göstergesinde 4. sıradan 1., sıraya, faydalı modelde göstergesinde 11. sıradan 9. sıraya yükselirken, fikri mülkiyet gelirlerinin toplam ticarete oranı göstergesinde 60. sıradan 55. sırada yükseldi.

İnovasyondaki potansiyel zirveye taşınıyor

Küresel İnovasyon Endeksi'ni yorumlayan Yamankaradeniz, Türkiye'nin inovasyon alanında ilerleme kaydetmesini sağlayan önemli faktörlerin olduğunu belirterek, “Özel sektör ve devletin araştırma ve geliştirme harcamalarını artırması, yenilikçi projelerin sayısını artırırken, start-up’lar ve girişimciliği destekleyen programların sayısının artması, yeni fikirlerin hayata geçirilmesini teşvik etmektedir. Yabancı üniversiteler ve araştırma kurumlarıyla yapılan iş birlikleri, bilgi ve teknoloji transferini sağlıyor. Dijital dönüşüm ve yeni teknolojilerin benimsenmesi, verimliliği artırmakta ve yenilikçi çözümler üretilmesine olanak tanımaktadır.” dedi.