TÜGİAD Ankara Şube’nin ev sahipliğinde düzenlenen serinin ilk eğitiminin konuğu; “Sanayide Yeşil Dönüşüm” sunumuyla Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı, Mali İş birliği ve Proje Uygulama Genel Müdürü Bülent Özcan oldu.

TÜGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Yıldırım, farklı iş kollarında faaliyet gösteren ve iş dünyasının genç isimlerinin katıldığı eğitimin açılış konuşmasında, Türkiye’deki iş insanlarının söz konusu fonlardan yararlanarak sürdürülebilir ekonomiye katkı sağlamasının ülke ekonomisi açısından önemli olduğunu söyledi. Yıldırım, “Uluslararası ağlarımız sayesinde G20’de Türkiye’yi başarıyla temsil ediyoruz. Bu ağlar üzerinden, ülkemizi hem yurt içinde hem de yurt dışında iş dünyasında en iyi şekilde temsil etme sorumluluğumuz bulunuyor. Dernek politikamız, ülke çıkarına projeler üretmeyi temel alıyor. Bu doğrultuda, farklı ülkelerdeki Türk genç iş insanlarını da üretilen projeler kapsamında ekosisteme dahil etmenin önemine inanıyoruz” dedi.

2024 yılında 30’dan fazla yabancı iş insanını Türkiye’de misafir ettiklerini belirten Yıldırım, “Hindistan, Çin ve AB ülkeleri başta olmak üzere birçok ülkeden gelen katılımcılarla önemli iş birlikleri ve yeni başlangıçlar gerçekleştirdik. Ticari faaliyetleri kapsamında 12-13 ülkeyi ziyaret ettik. Ağlarımızı en verimli şekilde kullanmanın, iş dünyasındaki etkinliğimizi artırdığına inanıyoruz” diye konuştu.

“TÜGİAD, G20’DE VE AB’DE TÜRKİYE’Yİ TEMSİL EDEN TEK SİVİL TOPLUM KURULUŞU”

 TÜGİAD’ın, Türkiye’yi G20’nin yanı sıra “YES for Europe Başkanlığı” göreviyle AB’ de temsil eden tek sivil toplum kuruluşu olduğunu söyleyen Yıldırım, “Yakında derneğimizin yurt dışı

2 şube açılışları olacak. Bunlardan en önemlisi Çin’de açılacak temsilciklerimiz. Ayrıca, Amerika ve Balkanlar’da şubeleşme çalışmalarımız devam ediyor. Bu süreç tamamlandığında TÜGİAD, yurt dışında toplam dört resmi şube açılışı yapmış olacak. Bu hedeflerimizi hayata geçirmek için var gücümüzle çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

“TEKNOLOJİNİN VE YENİLİĞİN ÖNCÜLÜĞÜNDE İLERLEMEK, HEPİMİZİN ORTAK SORUMLULUĞUDUR”

TÜGİAD Ankara Şube Yönetim Kurulu Başkanı Aykut Çakmaklı da konuşmasında, böylesine önemli bir eğitime ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduğunu, Türkiye’nin AB ile ilişkilerinin, iş dünyasını ve toplumsal kalkınma hedeflerini doğrudan etkileyen önemli bir başlık olduğunu vurguladı.

Türkiye’deki özel sektörün yürüttüğü projeleri uluslararası düzeyde daha etkili hale getirmenin gerekliliğini ifade eden Çakmaklı, “Bugün dönüşen ve değişen dünyamızda, teknolojinin ve yeniliğin öncülüğünde ilerlemek, hepimizin ortak sorumluluğudur” dedi.

“TÜRKİYE’NİN AB İLE DIŞ TİCARET HACMİ YÜZDE 60’I AŞMIŞ DURUMDA”

Yıldırım ve Çakmaklı’nın konuşmalarının ardından söz alan Bülent Özcan, yeşil dönüşüm ve sürdürülebilirlik odaklı projelere olan desteklerin arttığına dikkati çekti. AB’nin, 2050 yılına kadar karbon nötr bir kıta olma hedefi doğrultusunda uygulamaya koyduğu Yeşil Mutabakat politikaları ve bu politikaların Türkiye’de iş dünyasına sunduğu fırsatlardan bahseden Özcan,

“Avrupa Birliği’nin karbon salınımını sınırlandırmaya yönelik başlattığı projelerin ve çalışmaların Türkiye gibi AB’ye ihracat yapan ülkeler için dönüşüm sürecini hızlandırma açısından bir fırsat olduğunu söyleyebiliriz. Türkiye’nin AB ile dış ticaret hacmi yüzde 60’ı aşmış durumda. Bunu göz önünde bulundurduğumuz zaman Türkiye’deki iş dünyasının da yeşil dönüşüme liderlik etmesi gerekiyor” diye konuştu.

AB tarafından sağlanan çeşitli finansman mekanizmaları ayrıntılı bir şekilde anlatan Özcan,özellikle “Ufuk Avrupa Programı”nın 95,5 milyar avroluk bütçesiyle dünyanın en büyük sivil AR-GE programı olduğunun altını çizerek, Türk şirketlerinin ve üniversitelerinin bu programdan daha etkin yararlanması gerektiğini vurguladı.

Muhabir: Nursel Dilek MANAVBAŞI