Bir yandan enerjiden gıdaya hemen her alanda hızla azalan kaynaklar, diğer yandan sınırsızca üretim ve tüketim sonucunda birçok alanda oluşan atıklar nedeniyle artık daha fazla üretmek yerine var olanı doğru ve etkin kullanmanın önemine işaret ediliyor. Konuya ilişkin değerlendirme yapan Smarts Mühendislik Kurucu Genel Müdürü Altuğ Bilgiç, yeniden mühendisliğin burada devreye girebileceğine işaret ederek, “Modern teknolojiden faydalanarak bir aygıtın, makinenin ya da bir parçanın yeniden tasarlanması ve daha yüksek verimle çalıştırılması olarak tanımlanabiliriz. Bu yöntemle, endüstride kullanılan maliyeti yüksek parçaları devre dışı bırakmak yerine yeniden mühendislikle tekrar sisteme kazandırmak ve bütün sistemin verimliliğini artırmak mümkün. Zira, yeniden mühendislik yerine ürünü en baştan üretmek, çok daha yüksek bir enerji maliyeti ortaya çıkarıyor” dedi.
Yeniden mühendisliğin esasında gerçek sürdürülebilirlik faaliyeti olduğunu da dile getiren Bilgiç, “Global pompa üreticileri COP28 ve COP29 kapsamında daha verimli ve akıllı pompa sistemlerine yatırım yapacaklarını açıkladılar. Plana göre, yeni teknoloji ve yüksek verimli pompalar eski ve düşük verimli pompaların yerini alacak ve global enerji tüketimi azalacak. Ama yeni pompa üretimi yapılırken asıl sorun maalesef unutuluyor. Gerçek şu ki, yeni bir pompa üretmek için önemli miktarda enerji tüketilmesi gerekir. Düşünsenize, hammaddelerin madenlerden çıkarılması, dökümhanelere taşınması, parçaların işlenmesi, montajı ve ayrı sahalara geri taşınmasının karbon ayak izimiz üzerindeki büyük etkisini… Eski bir pompayı yenisi ile değiştirmek için fazladan enerji tüketilir. Artık sürdürülebilirliğe, enerji tasarrufuna, karbon ayak izine dikkat ettiğimiz bu dönemde, pompa üreticilerinin daha fazla ürün üretmeye ve halihazırda çalışmakta olan ekipmanı değiştirmeye çalışması çok yoğun bir enerji harcanmasına neden oluyor. Özetle, bindiğimiz dalı kesmiş oluyoruz” değerlendirmesi yaptı.
Bilgiç, “yeniden mühendislikle eski ekipmanların verimliliğini ne kadar artırabiliriz?” yönündeki bir soruya ise “Varolan pompaların hidrolik parçalarının yeniden tasarlanması ve üretilmesiyle bu pompaların verimliliklerinin yüzde 20 ile 50 seviyelerinde artırılması mümkün” ifadelerini kullandı.