Ebru APALAK

Genç Gazeteciler Eğitim Kampı’nın üçüncü gününde akademisyen Hülya Eraslan, gazeteciler İbrahim Gündüz’le Nursun Erel “Sürdürülebilirlik ve Araştırmacı Gazetecinin Duruşu Herkes Bu Meslekte Kalıcı Olabilir Mi?” başlıklı bir oturum düzenledi. Gündüz, parlamento ve diplomasi muhabirliklerinin geçirdiği dönüşümü değerlendirdi. Erel ise gazetecilikte arşiv tutmanın önemini belirtti.

"HİÇBİR GAZETECİ POLİSE ÖNCEDEN BİLDİREREK HABER YAPMAZ"

Üçüncü günün özel konuğu gazeteci Hale Gönültaş, kampa Erel'in sorularını yanıtladığı videoyla katıldı. Gönültaş, "Yerel Haber Oluşturmada Yapıcı ve Çözüm Odaklı Yaklaşımlar" başlığında karşılaştığı zorlukları ve bunları nasıl aştığını anlattı. Uzun yıllar birçok kurumda çalışan Gönültaş, gazetecilikte bir kuruma bağlı çalışmanın geçmişte kamudaki haber kaynaklarına ulaşmayı kolaylaştırdığını kaydetti. Serbest gazeteciliğin ise güvencesizlik nedeniyle daha zor olduğunu ifade etti.

Katılımcıların videoyu izlemesinin ardından zoom üzerinden kampa bağlanan Gönültaş, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Haber toplama ve yazma sürecini genç gazetecilerle paylaştı. Gönültaş, geçtiğimiz günlerde bir tarikatın Amazon ormanlarından Türkiye'ye getirdiği çocuklarla ilgili haberi hakkında konuştu. Yaptığı haberlerde haber kaynağı kişinin can güvenliğine yönelik bir tehdit söz konusuysa yazı işlerinin onayıyla polise nadiren bilgi verilebileceğini söyledi. Ezîdi kadınlarla ilgili haberlerinde bu tür risklerin olduğuna değinerek, polisin kendisine "Bunu bize neden söylemiyorsunuz?" diye sorduğunu kaydetti. Gönültaş, emniyet güçlerine "Ben gazeteciyim. İşim haber yapmak, haberi vermek. Hiçbir gazeteci polise önceden bildirerek haber yapmaz" dediğini aktardı. Araştırmacı gazetecilik yaparken travma mağduru haber kaynaklarıyla iletişim sırasında hak odaklı habercilik ilkelerinin dikkate alınması gerektiğini belirterek şöyle konuştu:

"Çocuklar, kadınlar ve travma mağdurlarıyla iletişim, soru sorma bunlar hem o insanları tekrar travmatize ve kriminalize etmemek açısından önemli hem de onların ruhsal durumunu korumak anlamında ağır bir sorumluluk. Bu nedenle çok titizlikle yapmaya çalışıyorum"

SEFERİHİSAR BELEDİYE BAŞKANI, KAMPA GELDİ

Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin kampı ziyaret etti. Başkan Yetişkin, gazetecilerin gündeme ve Seferihisar'a ilişkin sorularını cevapladı. Gazeteciler Cemiyeti ise Başkan Yetişkin'e kampa verdiği destekten dolayı teşekkür mektubu sundu.

ATİLLA TÜRKER, "FUTBOLUN ARKA BAHÇESİ"Nİ ANLATTI

44 yıldır spor muhabirliği yapan Atilla Türker kampa İstanbul Havaalanı'ndan zoom aracılığıyla bağlandı. Türker, spor basınındaki birikim ve deneyimini katılımcılarla paylaştı. İçinde 75 belgenin yer aldığı "Futbolun Arka Bahçesi" adlı kitabını anlattı. Spor basınındaki araştırmacı gazetecilik çalışmalarını değerlendirdi.

Avukat Gökhan Tekşen, ticari sır ve devlet sırrı gibi kavramlara dair gazetecilere bilgi verdi. Gazetecilerİn haber yaparken hukuki açıdan dikkat etmesi gerekenleri anlattı.

Editör: Ezgi Bardakçı