Tere Otu, turpgiller familyasından gelen, yaprakları salata olarak yenen baharatlı ve yoğun aromalı  bir bitki türüdür. İçerdiği yüksek bitkisel demir sebebiyle kansızlığa karşı etkili  bir bitkidir. Uzman Diyetisyen Şükrü Can Gülşen terenin faydaları hakkında bilgiler verdi.

1. DEMİR EKSİKLİĞİNE İLAÇ GİBİ GELİR 

içerdiği yoğun nohem demiri sebebiyle demir eksikliğine karşı en büyük bitkisel güçlerden biridir. Ispanak denildiğinde akla demir gelir ancak tere demir bakımından ıspanaktan daha zengin bir besindir. Kırmız et  tüketmeyen vegan ve vegeteryanlar demir eksliğini kesinlikle tereden karşılamalıdırlar. 

2. KEMİKLERİ GÜÇLENDİRİR  

İçerdiği yoğun  fillokinon menakinon  açısından zengin bir besindir. Bu sayede tere, kemik sağlığını artırır ve kemiklerin ihtiyaç duyduğu K vitaminini sağlar.

3. BAĞIŞIKLIĞI DESTEKLER 

Ascorbik asit açısından yüksek içeriğine sahip olan tere , bağışıklık sistemini serbest radikallere karşı korur. Ascorbik asit enfeksiyon ve hastalık riskinizi azaltmada yardımcıdır.

4. TOK TUTAR 

Düşük kalorisi ve içerdiği yüksek diyet lifi sayesinde midede tokluk sağlayarak acıkmayı zorlaştırır.

5. TOKSİNLERE KARŞI DUVAR GÖREVİ GÖRÜR 

C vitamini içeriğinde yüksek olduğundan ağır metallere karşı vücut direncini korur. 

7. KALP DAMAR SAĞLIĞIN KORUR 

İçerdiği n3-n9 yağ asitleri sebebiyle kolesterolü düşürerek, kan akışın hızlandırır. . 

8. DİYABETİ ÖNLER 

Tere glisemik indexi düşük olduğundan kan şekerini düşürerek diyabet riskini azaltır.

9. KANSERDEN KORUR 

İçerdiği flovonidler sayesinde kanser hücrelerinin çoğalmasını engeller. 

10.KABIZLIĞI DÜZELTİR 

Tere, içeridği lif sebebiyle bağırsakların çok çalışmasına sağlayarak kabızlığı düzeltir. 

11. CİLT VE SAÇ SAĞLIĞINA İYİ GELİR

İçerdiği n3n9 yağ asitleri sebebiyle herhangi bal ya da zeytinyağıyla karıştırılıp cilde sürüldüğünde yeni hücre oluşumunu tetikler. Böylece cilt ve saç hücreleri yenilenir. 

Kaynak: Baskent