DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Ekmen, Mevsim Tarım İşçiliği İzleme ve Değerlendirme Kurulu Genelgesini TBMM gündeminde tutmaya devam ediyor. Ekmen, söz konusu genelge kapsamında bakanlığın faaliyet alınana giren konulara ilişkin hangi çalışmaların yürütüldüğünü sorarak, “Mevsimlik tarım işçilerinin çocuklarının eğitimlerine devam edebilmesi için Bakanlığınızca hangi adımlar atılmıştır? Genelge bakanlık yetkililerinizce incelenip genelgeye göre bakanlığınızı ilgilendiren diğer konularda hangi adımlar atılmıştır?” dedi.

Mehmet Emin Ekmen, başta mevsimlik tarım işçilerinin çalışma koşullarının iyileştirmesi olmak üzere eğitime kolayca ulaşabilmeleri için yapılması gereken çalışmaları Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi. Ekmen, Millî Eğitim Bakanlığının çalışma alanına giren Mevsim Tarım İşçiliği İzleme ve Değerlendirme Kurulu Genelgesi kapsamında bakanlığın yürüttüğü çalışmaların son durumunu sordu.

EKMEN, GENELGEYLE İLGİLİ 11 BAKANLIĞA SORU ÖNERGESİ VERDİ 

23. dönem Batman milletvekili olduğu günden bu yana mevsimlik tarım işçilerinin sorunları ile yakından ilgilenen Ekmen, 2010 yılında çıkartılmasına vesile olduğu Başbakanlık Genelgesinin cumhurbaşkanlığı sisteminde yenilenmemesi üzerine konuyu sıklıkla TBMM, medya, yürütme nezdinde gündeme getirdi. Ekmen’in söz konusu yoğun çabalar sonucu 2024/5 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi Nisan ayında yayınlanmıştı. Genelgenin yayınlandığını ancak ilgili bakanlıkların harekete geçmediğini ifade eden Ekmen, genelgede koordinasyonun Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na verildiğini ancak 11 bakanlığın sorumluluk ve yetki sahibi olarak tespit edildiğini belirterek, her 11 bakanlığa ayrı ayrı soru önergesi vererek genelgenin uygulanmasındaki sorunları tespit etmeye çalıştığını belirtti. Ekmen, bu kapsamda Millî Eğitim Bakanlığı’nın genelge kapsamında yürüttüğü çalışmaları Bakan Yusuf Tekin’e sorarak, uygulamadaki eksikleri ve yürütülen çalışmaların hangi aşamada olduğunu sordu.

Ekmen, mevsimlik tarım işçilerinin çalışma koşullarının bütüncül bir şekilde ele alınması noktasında geçmişte bazı adımların atıldığını hatırlatarak, “2010/6 ve 2017/6 Başbakanlık genelgeleri ile düzenlenmiş ve bu düzenlemeler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla 27 Nisan tarihinde yayınlanan 2024/5 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile yeni sistemde güncellenmiştir. Bu genelge ile mevsimlik işçilerin seyahat, eğitim, sağlık, yaşam şartları gibi birçok konudaki sorunlarına ciddi çözümler getirilmiştir” ifadelerini kullandı.

Söz konusu genelgenin uygulamadığı konusunda eleştirilerin olduğunu söyleyen Ekmen, şöyle devam etti:“Genelgede yer alan geçici yerleşim alanları, sağlık hizmetleri, eğitim hizmetleri, ulaşım ve güvenlik hizmetleri, istihdam ve sosyal güvenlik hizmetleri, sosyal hizmetler ve mevsimlik tarım işçileri bilgi sistemi gibi başlıklar, mevsimlik işçilerin yaşam standartlarını iyileştirmeye yönelik geniş kapsamlı düzenlemeler içermektedir. Ancak, bu düzenlemelerin sahada ne ölçüde uygulandığı ve mevsimlik işçilerin bu haklardan yeterince yararlanıp yararlanmadığı konusunda kamuoyunda ciddi soru işaretleri bulunmaktadır.”

EKMEN, BAKAN TEKİN’E 7 SORU YÖNELTTİ 

 Soru önergesinde Ekmen, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e genelge ile ilgili bakanlığın alanına giren konularla ilgili şu soruları yöneltti:

1.Genelgenin 3. Maddesi gereğince, mevsimlik tarım işçilerinin çocuklarının eğitimlerine devam edebilmesi için Bakanlığınızca hangi adımlar atılmıştır? Bu konuda karşılaşılan zorluklar nelerdir?

2.Mevsimlik tarım işçilerinin çocuklarına yönelik olarak eğitim ve sosyal faaliyet merkezlerinin kurulması için Bakanlığınızca yapılan çalışmalar nelerdir? Bu merkezlerin kurulması planlanan iller ve mevcut durum nedir?

3.Geçici yerleşim alanlarında eğitim hizmetlerinin sağlanabilmesi için Bakanlığınızın diğer bakanlıklarla (örneğin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı) kurduğu iş birliği mekanizmaları nelerdir?

4.Mevsimlik tarım işçilerinin çocuklarının eğitimlerine devam edebilmesi için taşınabilir sınıf, gezici öğretmen vb. gibi çözümler sunulmuş mudur? Bu çözümlerin etkinliği konusunda Bakanlığınızca yapılan değerlendirmeler nelerdir?

5.Genelgenin 13. Maddesi ile oluşturulan Mevsim Tarım İşçiliği İzleme ve Değerlendirme Kurulu ilk toplantısına kurumunuzu temsilen katılacak Bakan Yardımcısı belirlenmiş midir? Kurul ilk toplantısını yapmış mıdır? Yapmış ise alınan izleme ve değerlendirme kararlarından Bakanlığınızı ilgilendiren kararlar nelerdir?

6.Genelge’nin 12. Maddesi ile oluşturulması gereken Mevsim Tarım İşçiliği İzleme Kurullarına Bakanlığınız şu ana kadar hangi il ve ilçelerde üye vermiştir? Üye verilen kurulların çalışmaları nelerdir?

7.Genelge bakanlık yetkililerinizce incelenip genelgeye göre bakanlığınızı ilgilendiren diğer konularda hangi adımlar atılmıştır?

Muhabir: Nursel DİLEK MANAVBAŞI