Efendim biliyorum, ben de aynı şeyleri hissederek yazıyorum... Daha Covid-19'un tramvalarını üzerimizden atamamışken bir de bu mu çıktı başımıza dediğinizi duyar gibiyim. Hepimiz haklıyız ama görünen o ki bugün bu salgını atlatsak yarın başka bir salgın daha çıkacak o yüzden gelin bir inceleyelim.

Öncelikle maymun çiçeği virüsünün sebebi kesin olarak bilinmemektedir ancak çeşitli kemirgenlerden kaynaklandığı tahmin edilmektedir. Virüsün bulaşıcılığı için genellikle yakın temasa gereklilik duyulmaktadır. Uzun süreli yüz yüze temaslar buna örnek olarak verilebilir. 

Belirtileri arasında deride kaşıntı ve dökülme, kabarcıkların oluşması, ateş, lenf düğümlerinde şişme, halsizlik, yüzde ve ağız içinde şişkinlik yer almaktadır.

Bulaşıcılığı konusunda henüz kırmızı alarm verilmemiştir ancak tedbirleri hakkında konuşabiliriz. Özellikle uzun yoldan gelindiğinde kıyafetler kesinlikle evde dolaşmadan yıkanmalı ve banyo yapılmalıdır. Bu sadece maymun çiçeği ile ilgili değil hatırlarsınız geçen yıl Ankara'da bit ve pire de oldukça yaygınlaşmıştı, kıyafet konusunda daha hassas davranmamız gerekmekte. Yakın temastan olabildiğince kaçınılmalıdır. Kamusal alandaki tuvaletler gerçekten ihtiyaç olmadıkça kullanılmamalıdır. Aynı şekilde yine sadece maymun çiçeği için değil diğer potansiyel tüm virüsler göz önünde bulundurulduğunda kamusal alan tuvaletleri büyük tehlike barındırır. Bunun haricinde mekan havalandırması gibi temel şeyleri de ekleyip elimizi sıklıkla yıkarsak  sadece bu virüsü değil gelecekteki pek çok virüsü de kendimizden uzak tutmuş oluruz.

Bu tip konuların oldukça fazla kitlesi, takip edeni olduğu için korkunç başlıklarla yazılması an meselesidir, kendinizi lütfen korkutmayınız. Kazanmamız gereken sağlık savaşı sadece fiziksel değil aynı zamanda psikolojik savaştır. Tedbirimizi aldığımız takdirde kendimizi her hastalık adı duyduğumuzda paranoyaya sürüklememize gerek kalmayacaktır. Covid 19 deneyiminin ardından pek çok fırsatçıya şahit olduk, maymun çiçeği için spesifik olarak söylemiyorum ancak gelecekte yine böyle fırsatçı insanlar tarafından suistimal edilmek mümkün. Bu sebepten başta Dünya Sağlık Örgütü olmak üzere yetkili kuruluşlar takip edilmeli, psikolojik olarak kendimizi yıpratmadan tedbir almayı öğrenebilmeliyiz. Bağışıklığınızı çeşitli vitaminler yardımıyla (tercihen doğal yollardan olan vitaminler kapsüllerden bahsetmiyorum) güçlendirmeye özen gösteriniz. 

Son olarak biz neleri atlattık efendim, her şeyi kendinize dert etmeyiniz.

Sağlıcakla kalın...