Seviye Okulları, SODİMER (Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Eğitim Araştırma Merkezi)  ve Yenimahalle MEM iş birliği ile öğretmen seminerleri, Seviye Okulları ev sahipliğinde başladı. Seminer açılışında Yenimahalle Kaymakamı Tahsin Kurtbeyoğlu, Ankara İl Millİ Eğitim Müdürü Yaşar Koçak, Yenimahalle İlçe Milli Eğitim Müdür Veli Karakuş, SODİMER Başkanı Prof. Dr. Levent Eraslan, Seviye Okulları Kurucu Temsilcisi Fırat Gündoğan ve çok sayıda öğretmen hazır bulundu.

Seviye Seminer 10

“HEPİMİZ AYNI AMACA HİZMET EDİYORUZ”

Açılış konuşmasını yapan Fırat Gündoğan, “Her yıl olduğu gibi bu yıl da okulumuza ve öğrencilerimize en iyisini sunmak için buradayız. Bu bağlamda Sayın Hocamız Prof. Dr. Levent Eraslan öncülüğünde okulumuzda yenilikler yaptık, yeni koordinatörlükler, atölyeler kurduk. Ve tüm kademelerimizde uygulayacağımız ‘SEVİYENİ YÜKSELT' programı ile öğrencilerimizi sadece akademik alanda değil bilimsel, sosyal ve kültürel alanda da en üst seviyeye çıkaracağız” diye konuştu.

Türkiye geneli ve Ankara özelinde özellikle Yenimahalle’de eğitime değer katacaklarını söyleyen Gündoğan, “Hepinizin gösterdiği özveri, disiplin ve öğrencilerimize duyduğumuz sevgi; okulumuzun temel taşlarını oluşturuyor. Bu yıl öğrencilerimizin bireysel farklılıklarını gözeten, onlara ilham veren ve merak uyandıran bir eğitim süreci yaşatmak için birlikte çalışacağız. Ayrıca birbirimizle olan iletişim ve iş birliğimizi daha da güçlendirmeyi, mesleki gelişiminizi sürekli olarak desteklemeyi hedefliyoruz. Her birinizin katkıları okulumuzun gelişimine ve öğrencilerimizin başarılarına büyük bir ivme kazandıracaktır.

Unutmayalım ki hepimiz aynı amaca hizmet ediyoruz: “Atatürk ilke ve inkılapları ışığında geleceği şekillendirecek bireyler yetiştirmek…” Bu yolda her birinize güvenimiz tam. Yeni eğitim yılının hepimize başarı, sağlık ve huzur getirmesini diliyor, hepinize teşekkür ediyoruz. Burada sizi ağırlamaktan ve birlikte çalışmaktan onur duyuyoruz” ifadelerine yer verdi.

Yenimahalle Kaymakamı

“ŞÜPHESİZ DEĞİŞİMDEKİ ÖNCÜ ROL ÖĞRETMENLERİMİZİN OLACAK”    

Eğitimde yenilik ve değişim vurgusu yapan Yenimahalle Kaymakamı Tahsin Kurtbeyoğlu, “Şüphesiz yenilenme, değişim, dünyanın bu hızla değiştiği ortamda kaçınılmaz. O anlamda yeni bir müfredatın, içerik olarak, şehir olarak, ders olarak, belki başlık olarak değişmesi de kaçınılmaz diye düşünüyoruz. Ancak biz biliyoruz ki dünyanın en iyi eğitim sistemlerini de getirseniz, kötü uygulandığı zaman iyi sonuç elde etmek mümkün değil. O sebepten burada siz değerli öğretmenlerimize büyük görevler düşüyor. Bilginin ikiye katlanma hızı, 1970’li yıllarda, 7 yılda bir diye bölüşülürken 2015’lerde iki yılda birin altına düşmüştü. Bu yıllarda muhtemelen bir yılın da altına düşmüş olacaktır diye düşünüyorum. Bilgiye ulaşmak, bilgiyi öğrenebilmek çok kolay. Ancak doğruyu yanlıştan ayırt edebilmek fevkalade zor. Bu da yine siz değerli öğretmenlerimizin yol göstericiliğinde olacak. Şüphesiz değişimde öncü rol öğretmenlerimizin. Şüphesiz yükün büyüğü sizin omuzlarınızda, bunu biliyoruz. Ve yine bu yükün sadece sizin sırtınıza, omuzlarınıza bırakılmayacak kadar önemli olduğunu da biliyoruz. Bizim çocuklarımızın, geleceğimizin teminatı gençlerimizin, milli değerlerimizi, manevi değerlerimizi özümsemiş ama dünyayı da  bilen, tanıyan insanlar olması kaçınılmaz. Bunun için gelecek gençlerimizin, gençlerimiz de yeni nesiller sizin eseriniz olacak ithafına matuf olan öğretmenlerimizin elinde. Son olarak bu önemli çalışmada bize ev sahipliği yapan Seviye Okulları kurucusu Ünsal Gündoğan ve Fırat Gündoğan beyefendilere teşekkür ederim” dedi

İl Milli Eğitim Müdür

“YENİ MÜFREDATIN UYGULAMASINA BAŞLIYORUZ”

Konuşmasında Seviye Okulları ve SODİMER’e teşekkür eden Ankara İl Milli Eğitim Müdürü Yaşar Koçak, “2024-2025 eğitim öğretim yılı Türkiye Yüz Yılı Maarif Modeli ile başlıyor. Özellikle ana sınıflarında, ilkokul birinci sınıflarda, ortaokul beşinci sınıflarda ve dokuzuncu sınıflarda bu yeni müfredatın uygulamasına başlıyoruz. Bugün buradaki etkinlikte de bu müfredatın hazırlanma sürecinde içinde olan hocalarımızın da desteğiyle bir farkındalık eğitimi başlayacak. Aynı zamanda Ankara'da 1,5 ve 9’uncu sınıf ve okul öncesi derslere girecek öğretmenlerimiz bugünden itibaren 3 gün sürecek bir program ile bizim hazırladığımız ve Ankara'da yaklaşık 307 tane salonda bu eğitimin süreci başlayacak. Ankara büyük bir şehir. Yaklaşık 1 milyon 178 bin öğrencimiz var. 68 bini resmi okulda 25 bini de özel okulda olmak üzere, 92 iki bin civarında öğretmenimiz var. Bu rakamlar gelecek haftadan itibaren daha da netleşecek. Sürece hazırlandık. Epeyce de bir mesai harcandı. Bu bir başlangıç. İnşallah şehrimiz için hayırlı uğurlu olur” dedi. Etkinlik hakkında da görüşlerini bildiren Koçak, “SODİMER ve Seviye Okullarının desteğiyle Yenimahalle ilçemizdeki öğretmen arkadaşlarımıza sunulmuş bir imkan. Bu tür etkinliklerin artarak devam etmesi, diğer ilçelerde de planlanması faydalı. Eğitimin zararı yok. Her türlü eğitimin öğretmenlerimiz için mutlaka onların yetkinliklerine sağlayacağı bir katkı var bu da onlardan biri” değerlendirmesini yaptı.

Levent Eraslan

“AMACIMIZ TÜRK MİLLİ EĞİTİM SİSTEMİNİ GELİŞTİRMEK”

SODİMER Başkanı Prof. Dr. Levent Eraslan, etkinlik hakkında şu bilgileri verdi: “Seviye Batıkent Okulları, Ankara Milli Eğitim Müdürlüğü, Yenimahalle İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve SODİMER olarak bugün çok önemli bir çalışmaya imza attık. Bir hafta boyunca yaklaşık 14 öğretim üyesi ile çeşitli paneller, konuşmalar, konferanslar ve atölyeler yapacağız değerli öğretmenlerimize. Biz SODİMER olarak binlerce öğretmene ücretsiz eğitim verdik. Bu arada yaşamı mücadeleler ile geçmiş ve eğitime gönül vermiş Sayın Ünsal Gündoğan'a ve değerli evladı Fırat Gündoğan'a çok teşekkür ediyorum. Onların sağladığı bu büyük imkanlarla kamudaki öğretmenlerimiz, özel okul öğretmenlerimiz ile birlikte eğitim alacaklar. Bu eğitimin devamlılığı sürecinde de çeşitli görüşmeler yaptık. Batıkent Seviye Okulları bu noktada Yenimahalle'de eğitime değer katmaya devam edecek.”

SODİMER’in yürütmüş olduğu çalışmalardan da bahseden Prof. Dr. Levent Eraslan, “Sosyal Medya, Dijital Güvenlik Eğitim Araştırma Merkezi 4 sene önce kuruldu. 200’e yakın öğretim elemanının olduğu bir yapı. Sosyal medya, dijital para, dijital güvenlik, tehlikeli dijital oyunlar gibi alanlarda kamuoyunu bilgilendirme amaçlı. Online 120 bin kişiye eğitim verdik. Ülkemizin her bölgesine, özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne destekler sunduk. Amacımız bilinçli, kaliteli, dijital üretici ve tüketici yetiştirmek” dedi. Sosyal medya kullanımının dezavantajlarından bahseden Eraslan, “Ben akademik olarak da sosyal medya sosyolojisi üzerine çalışmalar yaptım. Sosyal medyayla ilgili 9 kitabım var. İki de büyük enstitü kurduk. Çocuklarımız bu konuda oldukça tehlike çemberinde. Ülkemizde günde 3 saat 5 dakika sosyal medya kullanıcısı var. Ülkenin yüzde 80’i online. Bu süreçte avantajların yanı sıra dezavantajlar da ortaya çıkmakta. Bizim de amacımız çocuklarımızı bu dezavantajlı süreçten kurtarıp süreci daha etkili hale getirmek” ifadesini kullandı.

Mahmut Çitil

“ÖZEL SEKTÖR VE KAMU İŞ BİRLİĞİ ÇOK ÖNEMLİ”

Sözü alan Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mahmut Çitil ise yapmış olduğu çalışmalar ve etkinliğin içeriğine dair şu bilgileri verdi: “Bu etkinlik Seviye Kolejlerinin desteğiyle Yenimahalle İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, SODİMER Derneği ve Seviye Okulları iş birliğiyle yapılıyor. Hem önümüzdeki eğitim öğretim yılı için hem de yeni değişen müfredatla ilgili bilgi verme amaçlı... Ben de yeni müfredatta farklılaştırma koordinatörüydüm. Farklılaştırma yeni bir konu, sisteme yeni dahil olmuş bu başlık. Bu başlıkla ilgili de hem ulusal çapta çalıştık hem de böyle yerel düzeyde eğitimler veriyoruz. Ben de bugün farklılaştırma anlatmak üzere buraya geldim. Oldukça kapsamlı bir şekilde Milli Eğitim Bakanlığı tarafından aktif olarak yaklaşık iki yıl boyunca uzun zamandır geliştirilen, bu çağı yakalayacağını da düşündüğüm, buna inandığım bir program. Bu programda farklılaştırma dediğimiz başlık, sınır içerisinde ortalamanın gerisinde olan öğrenciler için aslında neler yapılabileceğini anlatıyor. Mesela siz matematikte çok iyisiniz ama tarih dersinde sınıfın gerisindesiniz. Ya da matematikte sınıfın gerisindesinizdir. Ya da mesela edebiyat dersinde akranlarınızdan çok çok iyisinizdir. Böyle bir durumda bildiğiniz şeyleri derste dinlerken sıkılırsınız. Ya da sınıftaki ders daha zorlayıcıysa sizin için geride kalırsınız. Bunu çözen bir yaklaşım. Bununla ilgili öğretmenlere etkinlikler veriyor. İçeriği, süreci ve ürün süreçlerini değiştiriyor. O anlamda oldukça faydalı. Çok da sevildi, beğenildi. Ben de bundan mutluyum. Hem dünyada hem ülkemizde kamu kuruluşları, özel sektör ve sivil toplum işbirliği her zaman faydalıdır. Burası bir özel okul ama bu okulun fiziksel koşulları uygun. SODİMER akademik kaynak desteği sağlıyor. Milli Eğitim Müdürlüğü İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü de bu süre için bürokratik kısmını yönetiyor. Böylece herkes faydalanıyor. Hem birliktelik oluşuyor. Hem eğitim zaten kar amacı gütmeyen bir alan. Herkesin burada böyle el ele vermesi, omuz omuza vermesi ülke eğitimi için, ülke çocukları için faydalı.”

Seviye Seminer 9

Seviye Seminer 12

Seviye Seminer 3

Seviye Seminer 15

Seviye Seminer 19

Seviye Seminer 11

Hafta boyunca devam edecek programın takvimi ise şöyle

3 Eylül 2024 Salı 

10.30   Doç. Dr. Sami Pektaş (Yeni Öğretim Programlarında Ölçme ve

Değerlendirme Felsefesi)

12.00   Ara

13.00   Prof. Dr. Veli Toptaş (Yeni İlköğretim Matematik Programının Temel

Felsefesi ve Özellikleri)

14.00   Ara

14.20   Matematik Atölye Çalışması

4 Eylül 2024 Çarşamba

10.30   Doç. Dr. Zehra Atbaşı (Sınıf Yönetimi Ve Sınıfta Davranış Değiştirme)

12.00   Ara

13.00   Prof. Dr. Dündar Yener (Yeni İlköğretim Fen Bilimleri Programının Temel Felsefesi ve Özellikleri)

14.00   Ara

14.20   Fen Bilimleri Atölye Çalışması

5 Eylül 2024 Perşembe

10.30   Doç. Dr. Ufuk Özkubat (Uyum Sorunları Gösteren Çocuklara Yönelik Sınıf İçi Müdahaleler)

12.00   Ara

13.00   Prof. Dr. Emre Ünal (Yeni İlköğretim Türkçe ve İlk Okuma Yazma Programlarının Temel Felsefesi ve Özellikleri)

14.00   Ara

14.20   Türkçe ve İlk Okuma Yazma Atölye Çalışması

6 Eylül 2024 Cuma

10.30   Doç. Dr. Levent Emmüngil (Yapay Zeka ve Eğitim Uygulamaları )

12.00   Ara

13.00   Doç. Dr. Alper Kaskaya (Ekran Bağımlılığı İle Mücadelede Öğretmenin Rolü)

14.00   Kapanış Konuşmaları

Prof. Dr. Levent Eraslan ( SODIMER Başkanı)

Veli Karakuş (Yenimahalle İlçe MEM)

FOTOĞRAF: MUHAMMED ALİ YAHŞİ 

Muhabir: Tolga ALCA