Milli Eğitim Bakanlığının 2025 yılı bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşüldü. Bakan Yusuf Tekin yaptığı sunumda, 2002’de Millî Eğitim Bakanlığı, merkezi yönetim bütçesinden en büyük payı alan 4’üncü kurum olduğunu hatırlatarak, 2003’ten bu yana olduğu gibi 2025 yılında da en büyük payı alan kurum olduğunu kaydetti. Tekin, “Bakanlığımız, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı, Yükseköğretim Kalite Kurulu Başkanlığı, Üniversiteler ve diğer Bakanlıklara ayrılan kaynaklarla birlikte eğitim bütçemiz, 2 trilyon 186 milyar 575 milyon 227 bin TL olarak belirlenmiştir. Bu rakam 2025 yılı merkezi yönetim bütçesinin yüzde 14,84’ünü oluşturmaktadır” dedi.
Derslik sayısının 2002’de 37 binden 734 bine çıktığını, ilköğretimde derslik başına 36, ortaöğretimde ise 30 öğrencinin düştüğünü belirterek, şimdi ilköğretimde 23, ortaöğretimde 22’ye gerilediğini söyledi. Öğretmen sayısının ise 2022’de 515 binler seviyesinden şimdilerde 1 milyonun üzerine çıktığını kaydeden Bakan Tekin, AK Parti hükümetleri döneminde yaklaşık 800 bin öğretmen atamasının yapıldığını kaydetti.
Ücretsiz ders kitabı konusundaki verileri de paylaşan Tekin, 2024-2025 eğitim öğretim döneminde 180 milyon kitap dağıtıldığını kaydederek, bugüne kadar eğitim dönemleri toplamında 4.4 milyon ders kitabının ücretsiz olarak verildiğini söyledi.
Nüfusu az ve dağınık olan köy ve benzeri yerleşim yerlerinde okul öncesi eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak amacıyla, bir yerleşim yerinde ana sınıfı açılması için gerekli öğrenci sayısı 10’dan 5’e düşürüldüğünü belirten Tekin, ayrıca okul öncesi eğitim kurumu bulunmayan ve yeterli öğrenci sayısı olmadığı için ana sınıfı açılamayan kırsal yerleşimlerde, esnek zamanlı, toplum temelli ve ücretsiz eğitim veren uygulamalar hayata geçirildiğini ifade etti. Tekin, “Bu bölgelerde ana sınıfı açılamaması durumunda, alternatif erişim modelleri geliştirilmiştir. ‘Gezici Öğretmen Sınıfı’ modeli ile bir öğretmen birden fazla yerleşim yerine giderek çocukları uygun bir alanda toplayıp eğitim vermekte; ‘Taşıma Merkezi Ana Sınıfı’ modeli ile ise çocuklar, rehber personel eşliğinde en fazla 20 km mesafeden taşıma merkezi seçilen okula ulaşarak eğitim almaktadır” dedi.
Mevsimlik Tarım İşçileri ile Göçer ve Yarı Göçer Ailelerin Çocuklarının Eğitime Erişimi üzerinde önemle durulan konulardan olduğunu kaydeden Bakan Tein, “Bu kapsamda bu yıl da önleme, tespit, takip ve telafi adımlarını içeren ‘İl ve İlçe Eylem Planları’ hazırlanarak çocuklarımızın eğitim faaliyetlerine erişimleri her şartta desteklenmiştir” ifadelerini kullandı.
Fotoğraf: AA