Başkentin en eski semtlerinden biri olan Samanpazarı’nda bulunan ve Çıkrıkçılar yokuşundan başlayarak Saraçlar Sokağın sonuna kadar devam eden Saraçlar Çarşısı, özellikle çeyiz, kına, nişan ve düğün alışverişinin merkezi olarak biliniyor. Şehir kimliği açısından da önemli bir geçmişe sahip  çarşı, günümüzde bozuk yolu, tente, çadır vb. ürünler ile esnafın kendi imkanları ile oluşturduğu çatısı, yaya yoluna üzerinde bulunan açık su tahliye kanalları ve basamakları dökülen merdivenleri ile dikkat çekiyor. 5 yıl önce düzenlemesi yapıldıktan sonra çarşıya bir daha el sürmediğini ifade eden esnaf, yetkili kurumlardan mağduriyetlerinin bir an önce giderilmesini talep ediyor.

M A Y 2744

Çarşıya adım atar atmaz çarşının bozuk yolu ve yol üzerindeki açık su tahliye kanalları vatandaşları karşılıyor. 

M A Y 2895

Gevşemiş ve yerinden çıkmış taşlar, yürümeyi zorlaştırırken çarşı esnafı, vatandaşların sıklıkla bu taşlara takıldığını bazen de düşüp yararlandıklarını ifade ediyor.

Esnaf, su tahliye kanalının tezgahlarının hemen önünde yer almasından şikayet ediyor. Tahliye kanalının tezgah önünden başka bir yere taşınması gerektiğini söylüyor.

M A Y 2946

Özellikle yağışın ardından taşların arasından sıçrayan pis suyun hem vatandaşın kıyafetini hem de tezgahtaki ürünleri kirlettiğini aktaran çarşı esnafı, sorunu kendi imkanları ile çözmeye çalışıyor.

M A Y 3042

Kimi esnaf harç karıp bozuk taşları kendi kendine onarmaya çalışıyor.

M A Y 3079

Kimi esnaf ise yola serdiği kartonlar ile taşlardan sıçrayan suya ve takılıp düşmelere engel olmaya çalışıyor.

M A Y 3001

Görme engelliler için yapılan yürüme yolu da bozuk durumda bulunuyor. Akla gelen ilk soru ise: Görebilen vatandaşların takılıp düştüğü bu yolda görme engelli vatandaşların nasıl yürüyecek?

M A Y 3130

Çarşının bir diğer eksiği ise çatısı. Çarşının çatısı olmadığı için yağışlı havalarda büyük mağduriyet yaşadıklarını belirten esnaf, tente, bezden oluşan malzemeleri tezgahlarının üstüne çekerek mallarını yağmurdan korumaya çalışıyor.

M A Y 2930

Zamanla yırtılan ve sarkan malzemeler ise çirkin bir görüntüye neden oluyor.

M A Y 2934

Çarşının bulunduğu Saraç Sokağı, Salman Sokağa bağlayan merdivenler de çözüm bekleyen kısımlarından biri.

M A Y 2772

Zamanla yıpranan ve bazı parçaları dökülen merdiven basamakları için de esnaf yetkililerden yardım talep ediyor.

Kaynak: Muhammed Ali YAHŞİ