Dünyanın en büyük spor organizasyonu sıra dışı bir açılış töreni ile başladı. Olimpiyat oyunları tarihinde ilk kez stat dışında Sen Nehri üzerinde 204 ülke sporcularının teknelerle geçit yaptığı merasimi 300 bine yakın kişi izledi. Fransa’nın tarihi ve kültürel zenginliklerinin sergilendiği etkinliklerde ünlü sanatçılar da sahne aldı. Ancak ilginç açılışa iki olay damgasını vurdu. Birincisi sanatsal gösterilere dini çevrelerin ‘sapkınlık’ gerekçesiyle gösterdikleri sert tepkiler ki TRT de aynı gerekçeyle yayını kesti. Diğeri ise tamamen bizi ilgilendiren sporcularımızın kıyafetleri konusuydu. Öyle ki millilerimiz sanki Paris’te bir pijama partisine katılmış gibiydiler. Böylesine bir seçimi yaparak, sporcularına bir zevksizlik abidesi giysileri layık gören yetkilileri ayrıca kutluyorum! Bari milli kıyafetleriyle büyük beğeni kazanan Moğolistanlılara bakıp biraz olsun utansanız…

“Nezaket yolu” Judo’da bronz madalya eziyeti

Paris 2024’ün ilk gününde sporcularımız da sahne almaya başladı. Felsefesi “nezaket yolu” olan Judo da sporculara çektirilen madalya eziyeti gerçekten yakışmıyor. Yarı finale (ilk 4’e) kadar yükselen ve final yolundan dönen bir sporcunun o moral bozukluğuyla yeniden bronz için yarıştırmaya zorlanması, sporcu psikolojisine aykırı zoraki bir tavırdır. Judokamız Salih Yıldız’ın başına gelenler, bu tutum için ders alınması gereken en iyi örnektir. Çeyrek finalde son dünya şampiyonunu Gürcü rakibini yenerek yükseldiği yarı finalde ev sahibi olma avantajını çok iyi değerlendiren Fransız Luka’ya yenilen Yıldız, yeniden çeyrek finali geçemeyenlerle bronz için yarıştırılması hangi nezaketle bağdaştırılabilir? Düşünün ilk 4 arasında yer alıyorsun sonra ikinci 4 ile yeniden tatamiye çıkmaya zorlanıyorsun… Olacak şey değil.

Artistik Cimnastik’te 2 bireysel final

Olimpiyat oyunlarında artistik cimnastik erkekler takım ve bireysel alet elemeleri yapıldı. Dünya şampiyonu Adem Asil, halka aletinde elde ettiği 14.866 puanla beşinci, Türk cimnastiğinin tek olimpiyat madalyalısı Ferhat Arıcan da paralel barda aldığı 15.033 puanla yedinci olarak finale kaldı. Adem Asil 4, Arıcan da 5 Ağustos’ta sahne alacak. Ferhat Arıcan, Adem Asil, İbrahim Çolak, Ahmet Önder ve Emre Dodanlı'dan oluşan Artistik Cimnastik Erkek Milli Takımımız ise atlama masası, kulplu beygir, barfiks, paralel bar, halka ve yer aletinde başarılı bir yarışma çıkarmalarına karşın büyük bir şanssızlık yaşadı. Milli takımımız ilk 8 ülkenin yarışacağı finallere kalmayı çok az bir puan farkıyla başaramadı. Kanada 247.794 puanla 8.olurken ve millilerimiz ise 247.559 puan toplayarak 9.sırada yer aldı.

Sultanların rakipleri sahne aldı

3. kez olimpiyat oyunlarına katılma başarısını gösteren ve kariyerindeki eksik halka olarak kalan tek olimpiyat madalyasını tamamlamak için tüm gücünü verecek olan Filenin sultanlarının C grubundaki rakipleri sahne aldı. Dünya 1 numarası İtalya’nın favori olduğu gruptan çıkmak adına Dominik Cumhuriyetinin yenilmesini arzu ediyorduk ve istediğimize ulaştık. İlk 2’de yer aldığımızda çeyrek finale çıkacağız. Rakiplerimiz ise Hollanda ve Dominik olacak. Bu iki ülke ile bu yılki Milletler Liginde yaptığımız maçları aynı skorla 3-1 kazanmıştık. Bu yüzden bugün oynayacağımız Hollanda maçı iyi başlangıç için büyük önem taşıyor. Haydi Sultanlar, smaçlarınız kavi, manşetleriniz düzgün olsun.

Kürek’te ilk kadın sporcumuz Elis çeyrek finalde

Olimpiyatlarda mücadele eden ilk Türk kadın kürekçisi olarak tarihe adını yazdıran Elis Özbay, tek çifte elemelerinde 7.57.06’lık derecesiyle serisini 4.olarak bitirerek repesaja kalmaya hak kazandı. Fenerbahçe sporcusu olarak oyunlara katılma başarısını gösteren milli kürekçimiz dün yapılan repesaj yarışını da 8.00.00’lik derecesiyle İranlı sporcunun ardından 2.sırada bitirerek çeyrek finale yükseldi. Elis Özbay, çeyrek final yarışına 30 Temmuz Salı günü çıkacak.

Atıcılıkta kadınlar 10 metre havalı tabanca elemelerinde milli sporcumuz Şevval İlayda Tarhan 10m Havalı Tabanca elemelerinde 577 puanlık derecesiyle 7. olarak bu disiplinde finale kalan ilk sporcumuz olmuştu. Şevval İlayda Tarhan, final atışlarını 135.6 puan atarak 7.sırada bitirdi.

Boksta Hatice Akbaş kadınlar 54kg ilk turunda Büyük Britanyalı Charley Davison'u 3-2, erkekler Kaan Aykutsun ise 80 kiloda İtalyan Salvatore Cavallaro'yu 4-1 yenerek son 16’ya yükselip yollarına devam ettiler.