Yeni Yol Partisi Grup Başkanvekili Selçuk Özdağ, devletin sahibi olduğu GSM şirketleri, vatandaşa gerektiği gibi hizmet etmediğini dile getirdi. Denetleme yetkisi olan kurumların pasifleşmiş olduğunu ifade eden Özdağ, “Fiyatlar yüksek, internet yavaş. Rekabet yok, şeffaflık yok, hesap verebilirlik yok" dedi. 3 GSM operatörünün Mobil Telekomünikasyon Operatörleri Derneği adlı bir çatı örgütünün bulunduğunu kaydeden Özdağ, "M-TOD’un kartel yapısı Rekabet Kurumu tarafından acilen incelenmeli, gerektiğinde dağıtılmalıdır. Varlık Fonu, yönettiği şirketlerin vatandaşa hizmet sunmasını sağlamakla yükümlü olmalı, fahiş tarifeleri geri çektirmelidir" ifadesini kullandı.
Yeni Yol Partisi Grup Başkanvekili Selçuk Özdağ 23 Nisan'da İstanbul'da meydana gelen 6.2'lik depremin ardından ortaya çıkan iletişim sorunlarıyla ilgili açıklamasında çözüm önerilerini de dile getirdi.
Geçen hafta İstanbul’da 6.2 büyüklüğünde yaşanan depremi hatırlatan Özdağ, yoğal olarak insanlar birbirleri ile haberleşmek, yakınlarından haber almak ya da görevlilere durumlarını bildirmek, ulaşmak istediklerini kaydetti. Özdağ, “Peki yapabildiler mi? Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu beyefendiye göre ulaşamamışlar ama bu o kadar da büyütülecek bir sorun değilmiş. Niye? Çünkü; bu sorun 15 dakika kadar devam etmiş ve herkes bir anda yüklendiği için böyle sorunların yaşanması normalmiş” dedi.
"Altyapı yetersiz, kriz yönetimi planları yok ve denetim mekanizmaları devre dışı"
Türkiye’nin üç büyük mobil iletişim sağlayıcısı olan Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone’un yalnızca ticari kuruluşlar olmadığını ifade eden Özdağ, “Bu şirketler bugün artık devletin doğrudan veya dolaylı kontrolündedir. Turkcell’in yüzde 26,2’si, Türk Telekom’un yüzde 61,68’i Türkiye Varlık Fonu'na aittir. Türkiye Varlık Fonu'nun Yönetim Kurulu Başkanı doğrudan Sayın Cumhurbaşkanı'dır. Peki bu şirketler kime hizmet ediyor? Vatandaşa mı, yoksa belirli çıkar gruplarına mı?” ifadelerini kullandı.
“Fiyatları aynı bunlar kartel oluşturmuşlar”
Bu üç GSM operatörünün, fiyatlarının neredeyse eş zamanlı ve benzer düzeyde belirlediklerini ifade eden Özdağ, “Paket içerikleri benzeşiyor, fiyat politikaları örtüşüyor. Bunun adı karteldir. Yani rekabet hukukuna aykırı ortak fiyat belirleme. Ama neden müdahale edilmiyor? Çünkü bu şirketler, rekabet eden şirketler değil; aralarında Mobil Telekomünikasyon Operatörleri Derneği (M-TOD) gibi bir çatı üzerinden koordineli hareket eden, devletle iç içe geçmiş, denetlenmekten uzaklaşmış birer yapı haline gelmişlerdir. M-TOD’un başında kim var? Kapatılan Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi'nin eski başkanı Ali Taha Koç. Bu kişi hem devlet görevlisi hem özel sektör temsilcisi pozisyonlarında adeta döner kapı sistemiyle görev almış. Bu kabul edilemez. Ayrıca, Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone CEO’ları ve üst düzey şirket yöneticileri de derneğin yönetim kurulu üyesi” değerlendirmesi yaptı.
M-TOD’un kartel yapısının Rekabet Kurumu tarafından acilen incelenmesi ve gerektiğinde dağıtılması gerektiğine dikkat çeken Özdağ, şu önerileri dile getirdi:
“BTK bağımsızlaştırılmalı, liyakate dayalı olarak yeniden yapılandırılmalıdır. Varlık Fonu, yönettiği şirketlerin vatandaşa hizmet sunmasını sağlamakla yükümlü olmalı, fahiş tarifeleri geri çektirmelidir. Starlink gibi teknolojilere ülke kapıları açılmalı, altyapı yatırımları teşvik edilmelidir. Taahhütlü sistemlerin denetimi artırılmalı, tek tip ve şeffaf fiyat uygulaması zorunlu hale getirilmelidir. Fiber altyapı ortak havuza alınmalı, yeni oyuncuların piyasaya girişi kolaylaştırılmalıdır."