Başkent olarak konuştuğumuz Türk PDR Derneği Ankara İl Başkanı Psikolojik Danışman Oğuzhan Asil Yücesan, “Çocuklar ilerleyen yıllarda geriye döndüklerinde anne ve babalarıyla geçirdikleri kaliteli ve keyifli yıllara özlem duyacaklardır. Bu onlar için unutulmaz ve hep güzelliklerle anacakları bir zaman dilimi olacaktır” hatırlatmasını yaptı. Tatilde sağlıklı beslenme ve uyku düzeninin de önemini anlatan Oğuzhan Asil Yücesan, “Sağlıklı beslenme, düzenli uyku öğrencilerin günlerinin daha verimli geçmesini sağlar. Tatil planında uyku ve beslenme saatlerinde bir değişim olabilir. Fakat bu değişime dikkat etmeli ve çok geç saatlerde plan yapmamaya özen göstermeliyiz” dedi.

  • Yaz döneminde özellikle ilkokul çağındaki çocuklara hobi ve yetenekler kazandırılmasının önemi nedir?

İlkokul çağındaki çocukların ilgi ve yeteneklerini keşfedip bu konuda destelenmesi önemlidir. Çünkü bu erken dönemlerde keşfedilip desteklenen hobiler ve yetenek alanları çeşitli kurs, destek ve eğitimlerle geliştirildiğinde ilerleyen yıllarda kariyer seçiminde daha başarılı adımlar atmalarında ve sevdikleri işi yapmalarında etkili oluyor. Ayrıca bu dönemde geliştirilip desteklenen yetenek alanları ilerleyen dönemlerde başarılı olmalarını da sağlıyor. Aileler çocuklarının yetenek ve hobilerini desteklemeli ve bu konuda onları cesaretlendirmelidirler.

  • Tatilinde öğrencilerin beslenme ve uyku düzeni hakkında önerileriniz neler? Bu plan niçin önemli?

Beslenme ve uyku düzeni yaşı kaç olursa olsun her insan için önemlidir. Bunu sadece belli öğünlerde, belli saatlerde yemek yemek veya uyumak olarak düşünmemek gerekiyor. Özellikle öğrencilerin yaş gruplarını da göz önüne aldığımızda bu konular daha önem kazanmaya başlıyor. Beslenme ve uyku düzenini sağlayan kişilerde bedenen ve biyolojik olarak sağlıklı olmanın yanında zihinsel gelişimde de çok ciddi bir etkisi olduğu son zamanlarda bilim insanları tarafından daha sıklıkla dile getirilmektedir. Sağlıklı beslenme, düzenli uyku öğrencilerin günlerinin daha verimli geçmesini sağlar. Tatilde de olsa daha dinlenmişlik hissi verir ve tatilden keyif almalarına neden olur. Tatil planında uyku ve beslenme saatlerinde bir değişim olabilir. Fakat bu değişime dikkat etmeli ve çok geç saatlerde plan yapmamaya özen göstermeliyiz.

Sayfa 2 Röp (3)

“TEKNOLOJİNİN BİLİNÇSİZ KULLANIMI SORUN OLUŞTURUYOR”

  • Tatile giren öğrencilerde televizyon izleme ve diğer teknoloji uygulamalarını kullanma oranlarında artış olduğu biliniyor. Öğrencilerin tatilde yaygın teknoloji kullanımının zararları neler?

Teknoloji kullanımından daha çok bilinçsiz kullanımı sorun oluşturuyor. Öğrencilerin yıl içinde izleyemedikleri dizi, filmlerin veya yeterince kullanamadıkları telefonlarla daha fazla zaman geçirmek isteyeceklerdir. Şu bir gerçek ki uzun süre ekran karşısında kalmak bir oyun veya dizi, film izlemek hem göz sağlığı hem de zihnimiz için çeşitli zararları olabiliyor. Uzun süre telefon, tablet ve bilgisayar ile zaman geçiren çocuklarda dikkat toplayamama, uzun süre odaklanamama, içe kapanma, sosyalleşmede isteksizlik, akranlarından uzaklaşma gibi çeşitli sıkıntılara sebep olabilmektedir.

  • Birçok anne-babanın çocuklarına tatil planı belirlemede yetersiz kaldığı görülüyor. Bu bağlamda ebeveynler hangi profesyonel destek ile bir yol haritası çizebilir? Ailelere tavsiyelerinizi sıralar mısınız?

Tatil planı yapılırken çocuklarında ilgi duydukları, yapmaktan hoşlandıkları etkinlik, aktivite ve gezmekten keyif alacakları alanlar olmasına dikkat edilmelidir. Bu tatiller çocuklar için aile ile keyifli zaman geçirecekleri her anının ileride hatırlayıp mutlu olacakları özel bir an olması için ailecek keyif alınacak yerler olmasına dikkat edilmelidir. Tatile çıkmadan önce çocuklar ile birlikte planlar yapılmalıdır. Bu planlarda tamamen çocukların istediği yerlere gitmek şeklinde algılanmamalıdır. Ancak çocukların hoşlandıkları, yapmak istedikleri keyif alabilecekleri şeyleri de tatil planına dahil etmeye çalışmalıdırlar. Bu durumda onların tatilden keyif almalarını sağlayacağı gibi anne ve babalarıyla birlikte vakit geçirmekten de son derece mutlu olacaklardır. Bir hatırlatmada bulunmak istiyorum. Çocuklar ilerleyen yıllarda geriye döndüklerinde anne ve babalarıyla geçirdikleri kaliteli ve keyifli yıllara özlem duyacaklardır. Bu onlar için unutulmaz ve hep güzelliklerle anacakları bir zaman dilimi olacaktır.

Sayfa 2 Röp (1)-1

“KULLANILMAYAN BİLGİLER UNUTULUR”

  • Yapılana araştırmalara göre insan öğrendiklerinin yüzde 54’ünü de bir saat içerisinde, yüzde 66’sını bir gün içerisinde, yüzde 75’ini bir hafta içerisinde unutuyor. Zihni canlı tutmak ve öğrenilen eğitim konularını unutmamak için önerileriniz neler?

Zihnin canlı tutulması öğrenme ile mümkün oluyor. Yani öğrenme eylemi başlı başına zihnin gelişmesini ve daha sağlıklı olmasını sağlıyor. Bu nedenle öğrendiğimiz bilgileri belli periyotlarla tekrar ettiğimizde öğrenme işlemi gerçekleşecektir. Bu tekrarların daha keyifli hale gelmesi için çeşitli yöntemler kullanılabilir. Bilgilerin sıklıkla kullanılması önemlidir. Kullanılmayan bilgiler unutulur. Güçlü bir hafızaya sahip olabilmek için beslenme ve uyku düzenine de dikkat etmeliyiz.

“ÖNCELİKLE BULUNDUKLARI ŞEHRİ TANIMALILAR”

  • “Çocuklar görerek öğrenir” görüşünü baz alırsak, tatil süresince hangi ziyaret noktaları çocuklar açısından daha faydalı olur?

Öncelikle çocukların bulundukları şehri tanımaları önemlidir. Doğduğu, büyüdüğü şehre yabancı olan pek çok kişi var. Bulunduğu şehrin tarihi ve kültürel mirasını tanımaları, tarihi mekanlara, müzelere gitmeleri ve kültürünü tanımaları önemlidir. Öncelikle bulundukları şehirlerin gezdirilmesi faydalı olacaktır. Sonrasında çocuklara yönelik yapılan etkinlik alanlarına gidilmeli, hayvanat bahçeleri, çocuk müzeleri, şehir turunun yapılması gibi tanıtıcı ve öğretici geziler düzenlenebilir.

  • Özellikle lise çağındaki öğrencilerin “iş tecrübesi kazanması ve sorumluluk alması” amacıyla farklı iş kollarında çalışmasına sıcak bakıyor musunuz? Bu plan hangi esaslar doğrultusunda gerçekleşmeli?

Evet, bu önemli bir şey. Çalışarak hem hayatın içinde oluyorlar hem de sorumluluk duygularını geliştiriyorlar. Kişisel gelişim anlamında da baktığımızda bu yaşlarda çalışan gençlerin iş hayatında daha başarılı olduklarını görebiliyoruz. Ayrıca daha girişimci ve sosyal olabiliyorlar. Günümüzde aileler çocuklarına karşı çok korumacı tavırla yaklaşıyorlar. Bu korumacı yaklaşımlar onların birey olarak ön plana çıkmasını ve sorumluluk alabilmelerini engelliyor. Bunun için farklı iş kollarında çalışmalarının katkısı olacağını düşünüyorum.

Muhabir: Tolga ALCA