Euro 2024’e sayılı günler kala hala arayış içinde Montella, herkesin apaçık gördüğü gerçeği artık içine sindirmesi lazım:

Milli takım asla Arda’sız olmaz!

Almanya öncesi son 2 prova maçı yaptık… İtalya önünde, “nasıl iyi savunma yapılır” olayını öğrendiğimizi gösterdik. Bunu yaparken de olayı sadece defans elemanlarının sırtına yüklemedik, çağdaş futbolun gereği takım savunmasıyla gerçekleştirdik.

Polonya maçının 2.yarısında ise nasıl ofansif oynamamız gerektiğini öğrendik… Bunu da kimlerin sayesinde yapabildik tabi ki başka bir evrenden gelmiş biri gibi aldığı her dakikanın hakkını fazlasıyla veren Arda Güler ve her takıma lazım joker Barış Alper Yılmaz ile…Onların verdikleri enerjiye katılan Kerem ve sonradan giren Kenan Yıldız’la rakibe inanılmaz baskı kurduk. Bununla birlikte ilk 45 dakikada bulduğumuz 1’i isabetli 7 şut sayısını Polonya’nın 2 katına yani 7’si isabetli 22’ye çıkardık…4’e 2 olan korner sayımızı da 4’e 8’e yükselttik. Ayrıca rakip ceza sahası içinde 34 kez topla buluştuk. Ancak beraberlik golünden sonra savunmayı hiçe saymamızın bedelini sahayı başımız önde çıkmamızla da ödedik.

Milli takımızın sorunu hala takımın iskeletini oluşturamaması… Bu yüzden hazırlık maçlarını oyuncu deneme sürecine çevirdik. Halbuki hem İtalya hem de Polonya karşılaşmalarını en az 7 - 8 ismin net olarak belirlendiği, sakatlık veya hazır olamama gibi durumlar yüzünden kalan 3 - 4  ismin denendiği ideal 11’in birbirlerine alışma süreci ile değerlendirmemiz gerekirdi.

Montella ne yaptı? Aman Semih’e süre vermedin, Samet’i, Okay’ı Cenk’i hiç denemedin gibi eleştirilerinden kurtulmak için Milli takımı deneme tahtasına çevirmekten başka… Düşünün İtalya ile Polonya ilk 11’leri arasında 7 farklı oyuncu buluyordu. Sadece 4 isim; Kaptan Hakan, Abdülkerim, Kaan ve Mert yerlerini koruyabildi… Yani olması gerekenin tam tersi.

Tamam sakatlıklar çok şeyi özellikle de savunmamızı çok olumsuz etkiledi… Zeki, Çağlar ve Ozan’ın sakatlıkları, tedavileri süren ve riske edilmeyen Ferdi ve İsmail’in durumları, hocayı zora soktu ama elinde Kaan gibi oyuncu varken hataya çok açık olan Samet’i oynatması da İtalyan hocaya yazar.

Nitekim bu futbolcunun, daha rakibin ilk atak denemesini, net pozisyona çeviren hatası sonucu 12.dakikada geriye düştük. İşin garibi Samet’in ahı hem asisti yapan Lewandowski hem de golü atan Swiderski’yi çarptı. Polonya’nın etkili 2 ismi de sakatlanarak oyundan çıkmak zorunda kaldı.

Bu arada her iki takımın kalecileri yediği 2 gole rağmen Mert Günok (35) ile Kenan Yıldız’ın Juventus’tan takım arkadaşı Szczesny’nin (34) müthiş performanslarıyla maçın yıldızları arasında yer aldılar…

18 Haziran’da oynayacağımız gruptaki ilk maçımıza kadar olan sürede Montella ne yapıp edip, Milli takımımızın iskeletini acilen oluşturması ve antrenmanları ona göre yaptırması gerekir. Nasıl olsa göz önünde olmayacağı için eleştirilerden de korkmamasın… Zaten elemelerden bu yıl özellikle Mart ayında yaptığı hazırlık maçlarındaki Macaristan yenilgisi ve Avusturya hezimeti ile başlayan bu korku, Montella’yı hatalara zorladı.

Futbol kamuoyu ve otoriteleri, eldeki kadroya göre takımın 11’ini aşağı yukarı; Mert Günok- Mert Müldür, Kaan Ayhan, Abdülkerim Bardakçı, Ferdi Kadıoğlu- İsmail Yüksek, Hakan Çalhanoğlu- İrfan Can Kahveci, Arda Güler- Kenan Yıldız- Barış Alper Yılmaz şeklinde belirlemiş durumda… Aklın yolu bir… Montella da iyileşme durumları ve antrenman performanslarına göre en fazla 2, bilemedin 3 futbolcu değişimi yapabilir…

Gürcistan başlangıç maçı olarak çok önemli… Hafife alınması için işin ehemmiyeti mutlaka millilerimize anlatılmalı ve psikolojik olarak hazırlanmaları şart… İyi başlarsak sonu da iyi olur… Dortmund stadını doldurup, alışılmış sarı renginden, kırmızı- beyaza çevirecek soydaşlarımızın desteği bizim Almanya’daki en büyük silahımız olacak.