Migren, dünyada her 7 kişiden birinde, ülkemizde ise her 5 kadından ve her 10 erkekten birinde görülüyor. Kronik (Müzmin) migrenle yaşayan bireyler ise, tüm migren hastalarının yüzde 10’undan fazlasını oluşturuyor. Küresel Migren ve Ağrı Derneği kişilerin yaşam kalitesini ciddi biçimde etkileyen, günlük aktivitelerini kısıtlayan kronik migren hastalığına dikkat çekmek ve hastaların yaşam kalitesini artırmak için AbbVie Türkiye’nin koşulsuz katkılarıyla ‘Migrenin Kronik Yüzü’ adlı yeni bir farkındalık kampanyası başlatıyor. Kronik migrenin tanınmasını amaçlayan kampanya kapsamında, hastalığın belirtilerini taşıyanların doğru teşhis için bir nörolog ve/veya baş ağrısı uzmanına başvurması hedefleniyor. 

Ay boyunca, 15 gün veya daha sık olmak üzere baş ağrısı yaşayan ve bu atakların en az 8’i migren klinik özelliklerini taşıyan kişilere uzmanlarca kronik migren tanısı konulmakta.  Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından, hastalıkların yükü ve sebep olduğu engellilik açısından günümüzde tüm hastalıklar arasında 2. sırada yer alan kronik migren, kişinin fiziksel ve zihinsel performansını büyük oranda etkiliyor. Ayrıca son dönemlerde yapılan araştırmalara göre, migrene bağlı baş ağrısı önemli ölçüde iş gücü kaybına da sebep oluyor. 

Küresel Migren ve Ağrı Derneği kronik migren konusunda yeni bir farkındalık kampanyasına imza atıyor. AbbVie Türkiye’nin koşulsuz katkılarıyla hayata geçirdiği Migrenin Kronik Yüzü’ adlı kampanya ile kamuoyunda kronik migren hakkında farkındalığın artırılması, doğru teşhisi kolaylaştırarak hastaların yaşam kalitesinin yükseltilmesi hedefleniyor. Kampanya kapsamında sosyal medya kullanıcılarının paylaşabilecekleri Instagram filtreleri hazırlandı ve uzman hekimler tarafından çalışanların bilinçlendirilmesine yönelik Migren Dostu İşyeri hastalık farkındalık toplantı serileri organize edildi. 

"MİGRENİN KRONİK YÜZÜ"NÜ SOSYAL MEDYADA DENEYİMLEYİN”

“Migrenin Kronik Yüzü” kampanyası ile sosyal medya kullanıcılarının paylaşım yapabilecekleri kronik migren temalı özel filtreler hazırlandı. Migrenin iş gücü kaybına neden olması, migrende ışığa duyarlılık ve auralı migren konularının vurgulandığı filtrelerle, kamuoyunda kronik migren hakkında farkındalığın artırılması hedefleniyor. 

Muhabir: Nursel Dilek MANAVBAŞI