Sanayi ve tarımsal üretimin güçlü olduğu, Türkiye’nin en güçlü Organize Sanayi Bölgelerine sahip Şehzadeler Şehri Manisa, 2024 yılında 7,6 milyar dolarlık ihracata imza attı. Ticaret Bakanlığı’nın Avrupa Birliği Yeşil Mutabakat mevzuatına uyum sağlamaya yönelik hayata geçirdiği “Responsible Destek Programı”nı etkin bir şekilde kullanarak orta vadede ihracatını 10 milyar doların üzerine taşımayı hedefliyor.
Ege İhracatçı Birlikleri’nin, Manisa Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ev sahipliğinde düzenlediği “Ege İş Dünyası Buluşmaları-Manisa Toplantısı”nda konuşan Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Bedri Girit, Türkiye’de ihracatın 27 sektörde kayda alındığını, Manisa’nın 27 sektörde de güçlü bir şekilde temsil edildiğini, Manisa’nın sektörel zenginliğin çok güçlü olduğunu dile getirdi.
Türkiye’nin gıda ambarı Manisa
Manisa’nın ihracatında sanayi ürünleri önde gözükse de, Manisa tarım ürünleri üretimi ve ihracatında da çok güçlü bir kentimiz olduğunu paylaşan Girit, “Manisa, Türkiye’nin gıda ambarı konumunda. Sultani çekirdeksiz üzüm, sofralık zeytin, zeytinyağı, tütün, kanatlı eti, yumurta, bitkisel yağ, meyve sebze mamulleri sektörlerinde güçlü bir üretici ve ihracatçı olan Manisa, 2024 yılında 965 milyon dolarlık tarım ürünleri ihracatına imza attı. Manisa’da üretimi yapılan ihracatı başka şehirlerden yapılan tarım ürünlerini dikkate aldığımızda Manisa’nın tarım ürünleri ihracatının 1,5 milyar doları aştığını söyleyebiliriz” diye konuştu
Kedi-köpek mamasının yüzde 68’i Manisa’da üretiliyor
Manisa’da son yıllarda kedi köpek maması sektörünün büyük bir gelişim gösterdiğinin altını çizen Manisa Tarım ve Orman İl Müdürü Metin Öztürk, “Türkiye’deki kedi – köpek maması üretiminin yüzde 68’i Manisa’da yapılıyor. İhracatta 19 milyon dolardan 130 milyon dolara çıktı. 27 Şubat 2025 tarihinde kedi-köpek maması sektörü için büyük bir çalıştay düzenleyeceğiz. Bu sektör Manisa merkezli üretim ve ihracat merkezi konumunu güçlendirerek sürdürecek” değerlendirmesi yaptı.