Sağlık

“Kurban kesiminde en önemli nokta hijyen”

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu Başkanı Dr. Türkü Yağmur Nehir, Kurban kesimi sırasında hijyen kurallarına dikkat edilmesinin çok büyük önem taşıdığını ifade etti.

Yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde beslenme ve kurban kesimi konusunda dikkat edilmesi gerekenler hakkında açıklamalarda bulunan AHDF Başkanı Yağmur Nehir, sağlıklı bir bayram geçirmek için nasıl beslenilmesi ve Kurban kesimi sırasında uyulması gereken hijyen kuralları hakkında değerlendirmelerde bulundu.  Kurban Bayramı’nın toplumumuzun önemli dini ve kültürel değerlerinden biri olduğunu belirten Dr. Nehir, “Bu özel günlerde sağlıklı bir bayram geçirmek için yediklerimize dikkat etmeyi elden bırakmamalı ve kurban ibadetini yerine getirirken bazı hassasiyetleri göz önünde bulundurmalıyız” ifadelerini kullandı.

ETLERİN DOĞRU KOŞULDA SAKLANMASI KRİTİK ÖNEME SAHİP

Kurban kesimi sırasında hijyen kurallarına dikkat edilmesinin ve kurbanlık hayvanların da ehliyetli ve tecrübeli kişiler tarafından kesilmesinin, hayvan refahı ve dini kurallar açısından büyük öneme sahip olduğunun altını çizen Nehir, “Kesim sonrası çevre temizliğine özen gösterin. Atıkların doğru şekilde bertaraf edilmesi, çevre kirliliğini önlemek için gereklidir. Kesilen etlerin muhafazası için soğuk zincir kurallarına uyulmalıdır. Etlerin hızlı bir şekilde soğutulması ve doğru koşullarda saklanması, gıda güvenliği açısından kritik öneme sahiptir” dedi.  Uygun şartlarda muhafaza edilemeyen etler nedeniyle enfeksiyonlar ve gıda zehirlenmelerinin de görüldüğünü belirten Nehir, “Kurban Bayramı’nda bu tavsiyelere uyarak hem sağlıklı bir bayram geçirebilir hem de kurban ibadetini usulüne uygun bir şekilde yerine getirebilirsiniz” diye konuştu.

“BAYRAM HEYECANINA KAPILIP FAZLA ET TÜKETMEYİN”

Bayram heyecanına kapılıp fazla et tüketiminin sağlığımızın sürekliliği için önem taşıdığını ve aşırı miktarda kırmızı et tüketiminin sindirim sorunlarına ve mide rahatsızlıklarına yol açabileceğine dikkat çeken Nehir, “Bayramda et tüketiminde aşırıya kaçmamakla birlikte mutlaka sebze, meyve ve tam tahıllar gibi diğer besin gruplarından da beslenmeye yer verilmeli. Ayrıca dinlendirilmiş et tüketimi sağlık için daha uygun olacaktır. Yemeklerinizi küçük porsiyonlar halinde tüketmeye özen gösterin. Öğünlerinizi yavaş yiyerek daha hızlı doygunluk hissine ulaşabilir ve böylelikle aşırı yemekten kaçınabilirsiniz” diye konuştu.

Yağ ve Tuz Tüketimine de dikkat çeken Nehir, etin yağlı kısımlarından kaçınılmasını ve pişirme sırasında aşırı tuz kullanımından sakınılmasını tavsiye ediyor. Bu noktalara dikkat ederek kalp sağlığının korunabileceğinin altını çizen  Nehir, “Etlerinizi haşlama, ızgara veya fırında pişirme yöntemleriyle hazırlayın. Kızartma gibi sağlıksız pişirme yöntemlerinden uzak durmaya çalışın” tavsiyesinde bulunuyor.