Nursel DİLEK MANAVBAŞI

Şerbetli tatlılar, kavurmalar, sarmalar, uzayıp giden zengin bayram sofraları… Bayramın adı  ‘kurban’ tatilde 9 gün olunca bu sofralardan kaçınmak elbette pek mümkün olmuyor. Ancak bayram ve tatil dönemlerinde de sağlıklı beslenmek mümkün. Özel Güven Hastanesi’nden Uzman Diyetisyen Elif Yağmur Kaçar bayram döneminde etin yanında tatlı tüketiminin de artacağını belirterek sağlıklı ve dengeli beslenmeyi öneriyor. Bu dönemde rutinin dışına çıkmanın doğal olduğunu söyleyerek yoğun kısıtlamalar yapmanın da doğru olmadığı görüşünde: “Tatil tabii hepimizin rahatladığı, iş stresini attığı bir dönem. Rahatlamayla beraber tatlı türevleri, kahvaltılar, havuz başı, deniz kenarında yenilen atıştırmalıklar, meyveler vs. çok daha fazla olacak. Tabii her zaman önerdiğimiz bütün besin gruplarından yeterli ve dengeli beslenme. Klasik bir kahvaltıyla başlayabilirler. Yeşillikler salatalık domates peynir türevleri yumurta vs. gibi. İlerleyen saatlerde gidilecek yere aktiviteye göre değişkenlik gösterebilir. Ama tabii dışarda yerken de sağlıklı tercihlerde bulunabilirler.”

ETİ C VİTAMİNİYLE TÜKETİN

Uzman Diyetisyen Kaçar yaklaşan Kurban Bayramıyla birlikte et tüketimine değiniyor. Etin kesildikten sonra aynı gün içerisinde tüketilmemesini tavsiye ederek 12-24 saat bekletilmesini gerektiğine dikkat çekiyor: “Et kesimi sırasında et sertliği dediğimiz bir durum ortaya çıkıyor. Et sertliği hem hazımsızlık problemlerine sebebiyet verir hem de ne kadar pişirirseniz pişirin etin sert olmasını sağlayacaktır. Bizim önerimiz 12-24 saat kadar etin bekletilmiş olması.”

Etin en iyi protein kaynaklarından biri olduğunu ifade eden Kaçar, etin içerisinde bulunan vitamin ve minerallerden yararlanmak için C vitamini içeren besinlerle tüketilmesinin daha yararlı olduğunu hatırlatıyor: “Etin içerisinde B12, B 6, Folik asit gibi vitaminlerin yanında Demir, Magnezyum, Çinko gibi kaliteli minerallerde bulunuyor. Maksimum seviyede yararlanmak istiyorsak C vitamini içeren bir besin kaynağıyla tüketmeliyiz. C vitamini ne kadar etle birlikte alırsak demir emilimi de o kadar yüksek olacaktır. Taze fasulye, bamba yemeği, portakal suyu, salata türevleri gibi besin grubuyla eşleştirmek çok daha sağlıklı olacaktır.”

Uzman Diyetisyen etin en sağlıklı pişirilme yöntemlerinin haşlama, ızgara ve fırın yemeklerinde etin kullanılması şeklinde olduğunu söylüyor. Kavurma ve kızartmayı sağlıklı bulmuyor.  Izgara içinde bir nüansa dikkat çekiyor: “Eğer mangal türevi gibi bir yöntem kullanacaksak ateşle etin arasında minimum 15 cm olması gerekiyor. Çünkü yanma olayı kanserojen etkiyi arttırıyor.”

Editör: Ezgi Bardakçı