CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in, bütçe açığı konusunda EYT’lileri ve depremi gerekçe göstermesine tepki gösterdi.

Konuya ilişkin sosyal medya hesabında bir açıklama yayınlayan Karabat, Şimşek’in açıklamalarına “sonunda bu da oldu!” sözleriyle karşılık verdi.

“Enflasyonda işçiler, bütçe açığında emekliler, işsizlikte de gençler suçluymuş! Her seferinde bu kadar da olmaz diyoruz ama yine bizi yanıltıyorlar” diyen Karabat, 2019-2023 yılları arasında sosyal güvenliğe aktarılan payları sıralayarak Bakan Şimşek’in açıklamasının gerçeği yansıtmadığını ifade etti. “Bütçeden sosyal güvenliğe yapılan harcamalar her yıl geriliyor” diyen Karabat, şu verileri paylaştı:

“SGK’ya bütçeden ayrılan pay; 2019’da %19.7, 2020’de %20.7, 2021’de %15.7, 2022’de %13.2 ve EYT’nin çıktığı 2023’te de %12.9’a geriledi. Yani emeklileri de kapsayan SGK ödemelerinin bütçeye yükü artmamış, aksine azalmış.”

“Bedeli halk ödüyor”

Enflasyona rağmen Temmuz ayında asgari ücrete zam yapılmamasını da eleştiren CHP’li Karabat; “KDV’yi yüzde 18’den yüzde 20’ye çıkardılar. İğneden ipliğe her şeye zam yaptılar. Yine de enflasyon düşmedi, düşeceğe de benzemiyor. Ama AKP’ye sorarsanız suç hep başkalarında. Enflasyonda, bütçe açığında halk suçlu. İşsizlik de zaten gençler iş beğenmiyor. Sanki iktidarı başkasından devralmışlar gibi konuşup, halkın aklıyla alay ediyorlar” ifadelerini kullandı.

“Tasarruf tedbirleri ne oldu”

Kriz konusunda yapılan suçlayıcı açıklamaları eleştiren Karabat, “Tasarruf tedbirleri ne oldu?” diyerek Maliye Bakanı Şimşek’e şu soruları yöneltti:

“Sayın Erdoğan’ın çakarlı araba konvoyunun başı ile sonu arasında 5 dakika mesafe duruyor. Kısalacak mı?

Togg kullanacaktınız, alayınız Audilerden, Mercedeslerden neden inmiyor sunuz?

Çift, hatta 3-4 maaşlılar ne yapıyor?

Ödenmeyen kurumlar vergisinin peşine neden düşmüyor sunuz?

Borsada dönen vurgunlardan haberiniz vardır, neden sessiz kalıp on milyarlarca liranın bir avuç rantçının cebine girmesine göz yumuyorsunuz?”

Muhabir: Cemil Cahit SARAÇOĞLU