Malum gündem İstanbul seçimi ile birlikte hükümetin yeni kaynak arayışları ve kıdem tazminatı fonu… Tam da bu gündem içerisinde Enerji Sanayicileri ve İşadamları Derneği (ENSİA), Türkiye'nin, plastik, cam, kağıt ve metal başta olmak üzere atıkların kaynağında ayrıştırılması ve geri kazanımı konusunda gelişmiş ülkelerin çok gerisinde olduğu tespitini açıklıyor…

ENSİA Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Vatansever, bu konuda en önemli görevin yerel yönetimlerle birlikte merkezi yönetime düştüğünün altını çiziyor. Türkiye'nin her yıl en az 10 milyar TL'lik bir enerji kaynağının, geri dönüşümsüz şekilde tabiata bıraktığına vurgu yapıyor Vatansever. Ve her yıl yaklaşık 7 milyon ton plastik tükettiğimizi ve de 25-30 milyon ton arasında da evsel atığımız olduğuna dikkat çekiyor…

Vatansever'in paylaştığı verilere göre; Söz konusu plastik tüketiminin yüzde 70'inin geri dönüştürülmesi ve ilaveten cam, metal ve kağıt atıkların da değerlendirilmesi ile yaklaşık 10 milyar TL'lik bir ekonomik kaybın kazanca çevrilmesi mümkün. Ayrıca bu atıkların kaynağında ayrıştırılması ile de binlerce megavat enerji üretimi gerçekleşebilir.

Ama bütün bunları değerlendirmek yerine yine tercihimiz; çöplerimizi dağlara denizlere dökmek, enerjimizi ise doğalgaz ve kömür gibi ithal ettiğimiz kaynaklardan karşılamak olduğuna vurgu yapıyor Hüseyin Vatansever…

Türkiye'nin sadece İngiltere'den yılda 100 bin ton plastik atık ithal ettiğine dikkat çekiyor Vatansever, ülkelerin kalkınmışlık göstergelerinin başında geri dönüşüm oranlarının geldiğini hatırlatarak. Evsel ve hayvansal atıkların enerjiye dönüştürüldüğü biyogaz santrallerinin, Türkiye'nin toplam kurulu gücü içinde sadece yüzde 1'lik paya sahip olduğuna dikkat çeken ENSİA Başkanı, ayrıca Türkiye'nin içinde bulunduğu diğer gerçeklerden şöyle söz ediyor:

'Türkiye'deki geri dönüşüm sanayisi, yeteri kadar plastik atık bulamadığı için ihtiyacını ithalatla karşılıyor. İngiltere'nin en fazla plastik atık gönderdiği ülkeler arasında Malezya'dan sonra ikinci sıradayız. Plastik atığı para verip almak, akıl ve mantıkla izah edilebilecek bir durum değil. Plastik atıklarımızı kaynağında ayrıştırıp geri dönüştürerek bu ithalata son verebiliriz. Dünya üzerinde ülkeler; atıklarına 'enerji kaynağı' ya da 'çöp' olarak bakanlar olarak ikiye ayrılıyor. Biz maalesef, ikinci kategorideki ülkeler arasındayız. 2010'a kadar yüzde 35 olan geri dönüşüm oranımız yüzde 40'a ancak ulaşmış durumda.'

Ve hazır yerel seçimler yeni yapılmışken, yeni başkanlar görevlerine başlamışken de yöneticilere sesleniyor Vatansever. Yaklaşık 82 milyon insanın yaşadığı Türkiye'de pek çok şehrin atık bertarafında başarısız olduğunu, yerel yönetimlerin bu konuda tüm imkanlarını seferber etmesi gerektiği uyarısında bulunuyor ENSİA Başkanı…

Gerek kalkınma için, gerekse istihdam için ve gerekse yeni kaynak için dikkate almak gerekiyor Vatansever'i… Ve çöpümüze sahip çıkmak gerekiyor, işçinin kıdeminden fon oluşturmak yerine…